Pech voor Leemans Speciaalwerken BV

De berging van een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeer gaat maandag 22/8 niet door. Door een lekkage in de damwand moet de complexe operatie volgens gemeente ‘De Fryske Marren’ worden uitgesteld.

Leemans Vriezenveen. Afb: Leemans BV

Leemans Vriezenveen. Afb: Leemans BV

Deze bijzondere klus wordt uitgevoerd door het Vriezenveense bedrijf Leemans Speciaalwerken, waar men de beschikking heeft over diverse specialisten en materieel voor dergelijke gevaarlijke operaties.

Het is de eerste keer dat een oud vliegtuig wordt geborgen door er een damwand omheen te leggen en het water weg te pompen. De druk van het omringende water is enorm. Daardoor raakte de damwand van 25 bij 38 meter in de nacht van vrijdag op zaterdag lek. Ook begaf een van de aanwezige pompen het zaterdag j.l.

,,Er wordt alles aan gedaan om dinsdag of woensdag alsnog met de berging van het vliegtuig te beginnen”, aldus de gemeente. Zo is inmiddels een nieuwe pomp aangevoerd.

Vickers-Wellington. Afb: wikimedia

Vickers-Wellington. Afb: wikimedia

De Vickers Wellington is vermoedelijk in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergehaald door de Duitsers. Dat gebeurde zo’n 15 kilometer buiten de haven van Lemmer. Op die locatie in het IJsselmeer staat zandwinning op de planning, maar omdat er behalve het vliegtuig ook enkele bommen liggen, moet alles eerst worden opgeruimd.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties