Help het ‘Witte huis’ te behouden

Op 19 september 1944 maakte KOSB-bataljonscommandant Payton-Reid het Oosterbeekse ‘Witte Huis’ tot hoofdkwartier. Zijn mannen betrokken stellingen nabij het hotel. Ze sloegen daar vele Duitse aanvallen af. Tot in de tuin van het hotel werd zwaar gevochten en uiteindelijk zelfs met de bajonet, man tegen man. Op 26 september verlieten de Britten noodgedwongen hun tijdelijke hoofdkwartier. Ze waren door hun voorraden en munitie heen. Maar vooral: ze hadden onvoorstelbaar zware verliezen geleden.

Dreyeroord

‘Het witte huis’ hotel Dreyeroord. Klik op de foto voor hun website.

Natuurlijk hebben we het hier over ‘Operation Market Garden’ ofwel de slag om Arnhem. Eenmaal geslaagd, zou de operatie Nederland nog voor het einde van 1944 in haar geheel hebben kunnen bevrijden van de Duitse bezetting. Het mocht niet zo zijn ondanks de talloze offers die de geallieerden brachten.

Het markante gebouw wat een zo bijzondere episode in de strijd om vrijheid kenmerkt zal, als het aan een clubje huisjesmelkers ligt, worden gesloopt. Tegenstanders van de sloop en actievoerders Pas en Voskuil ontvingen steunbetuigingen van onder meer het Nationaal Bevrijdingsmuseum en het Airborne Museum die sloop een “groot verlies” zouden vinden. Volgens Erik van den Dungen van het Oorlogsmuseum Overloon staat sloop “volledig haaks op alle inspanningen die geleverd worden om de geschiedenis en het erfgoed van Operatie Market Garden voor Nederland te behouden”. Jeroen van Wieringen van de Stichting Liberation Route Europa schrijft: “Het verdwijnen van deze ‘marker’ in het landschap zou een aderlating zijn voor de zichtbaarheid van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de regio”.

Dat mag ook niet gebeuren en u kunt daar een bijdrage aan leveren! Voorkom de sloop van dit historische gebouw en teken de petitie vandaag nog!

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties