Je kunt uit de EU stappen….?

“Ze vertellen steeds”, zei Livestro, “dat lidstaten hun soevereiniteit aan de EU hebben overgedragen. De onzin. Je zit in de EU omdat je het wilt. Je kunt er elk moment uit. Dit is vorige week wel gebleken, lijkt me”. BRON: nrc.nl

Afb: wikimedia

Afb: wikimedia

Wat een heerlijke kolder toch van de doorgaans zo aimabele Livestro, tegenwoordig woonachtig op het eiland Guernsey. Het zal toeval zijn, maar het eiland ligt op de belastingtechnisch aantrekkelijke route waarvan zelfs ons Koninklijk Huis regelmatig gebruik schijnt te maken. Zijn stellingname klinkt sympathiek maar het deugt feitelijk van geen enkele kant. Om uit de Europese Unie te kunnen stappen, moeten de burgers natuurlijk wel kunnen stemmen op een dergelijk voorstel. En dat is nu precies wat de Eurofiele politici met man en macht proberen te voorkomen. Onze eigen Ministerpresident (VVD) is zelfs ‘totaal, totaal, totaal tegen referenda’.  Dat blijkt, want de royale meerderheid (61%) die tegen de EU deal met Oekraïne stemde wordt compleet genegeerd. In het Parlement waren de partijen het er over eens dat ‘de uitslag geïnterpreteerd moest worden’.

Hoezo: ‘je kunt er elk moment uit?’

Wat is toch de angst van politici? Kwamen zij niet zelf via een ‘volksraadpleging’  in de Staten-Generaal?  En wat is er eigenlijk mis met de mening van de burger, die kennelijk wel in staat is om belasting af te dragen, een lening af te sluiten of een huis te kopen, om kinderen op te wereld te zetten en op te voeden? Wat is er mis met de burger die een mening heeft over datzelfde opvoeden, over de scholing van het kind of over de onvrede in de wijken waarin zij wonen? Wat is er mis met de mening van een burger die zijn kind in een lijkenzak terug zag komen uit Libanon, Bosnië of Afghanistan na overheidsdienst? En wat is er mis met de mening van de burger die geen duizenden Euro’s aan boetes heeft openstaan, niet inbreekt, niet steelt en geen ophef veroorzaakt, behalve het hebben van een mening?

Dit land is niet het ‘geweldige land’ waarvoor Frans Timmermans(Socialist, Partij van de Arbeid en tegenwoordig Eurocommissaris á € 25.000,= per maand) het houdt. Dit land is een geweldig rotland geworden waar politici er een sport van maken om de democratie zoveel mogelijk te beperken. Wie geen lid is van een politieke partij, kan geen Burgemeester worden of Commissaris van de Koning. En dan noemen we nog slechts twéé functies! In ons land is echter slechts 2% (royale schatting) lid van een politieke partij. 98% van onze bevolking komt dus niet in aanmerking voor dergelijke functies. Het schijnt in de politiek zelfs vrij normaal te worden gevonden dat dergelijke banen onder henzelf worden verdeeld. De ‘partijprominenten’ die op een ergerlijke manier faalden en een spoor van vernieling door dit land trokken zijn inmiddels niet meer te tellen.

In feite heeft de politieke kaste het speelveld van democratie verkleind tot een ping-pong tafel van schijnheiligheid en manipulatie. Democratie in dit land is daardoor ver te zoeken, of men moet vinden dat eens per 4 jaar een vakje roodkleuren een toonbeeld van democratie is. En dan nog is het maar de vraag of het uiteindelijke resultaat, namelijk de vorming van een regering, aan de vraag van de kiezer tegemoet komt.

De ervaring leert dat dat niet zo is.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties