Een pleister is niet voldoende

Eén-zes en twintigste deel, oftewel een schamele 3,8%. Dat is de 300 miljoen, die Defensie erbij gaat krijgen volgens de afspraken die de coalitiepartijen hebben gemaakt over de begroting voor 2017. Een piepklein druppeltje op een enorme gloeiende plaat, die alsmaar heter wordt.

pleister

Pleister niet voldoende… Afb: pixabay

Nederland geeft 1,1% van zijn BNP uit aan defensie. Dat is zwaar ondermaats: de NAVO-norm is 2% van het BNP. De VS zitten er met 4% ruim boven; een aantal Europese landen voldoet bij lange na niet aan die norm. Waar Nederland binnen de EU graag de rol van braafste jongetje in de klas speelt, maakt het naar de NAVO een lange neus en verwacht dat de VS en Groot-Brittannië de hete kolen wel weer uit het vuur gaan halen als het zover is. Maar: “Het is niet meer acceptabel om voor de veiligheid van het NAVO-verdragsgebied alleen maar naar de andere kant van de oceaan te kijken. Om te verwachten dat er een oneindige stroom van geld, mensen en materieel naar Europa komt”, waarschuwde Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk onlangs in de Amsterdamse RAI bij de opening van de Maritime/Air Systems & Technologies-beurs en –conferentie, waar 27 landen aan deelnemen.

Daarnaast ligt er nog een stapel hoofdpijndossiers op het veelgeplaagde departement: onder andere het naderende einde van de levensduur van de onderzeeërs en de vervanging daarvan, een toenemend aantal getraumatiseerde veteranen dat schadeclaims indient, wat klaarblijkelijk nogal zwaar op het defensiebudget drukt; de nog immer voortslepende kwestie over de F-35 en het aantal en de kosten ervan; toenemende druk op personeel en materieel omdat er gewoon van beide te weinig is voor een toenemend aantal taken dat uitgevoerd moet worden – denk bijvoorbeeld aan objectbeveiliging vanwege terreurdreiging en de teams die als steunverlening naar de vluchtelingenopvang in Griekenland worden gestuurd;  een Russische president die graag zijn spierballen laat zien; de situatie in het Midden-Oosten; en dan ook nog de inflatie: je koopt volgend jaar gewoon minder voor een euro en dat geldt dus ook voor het extra budget dat voor Defensie misschien uitgetrokken gaat worden.

Als er nu een begin wordt gemaakt met de wederopbouw van Defensie, zullen de effecten daarvan op zijn vroegst over 5 jaar merkbaar beginnen te worden. Maar 3,8% budgetverhoging is daarvoor niet toereikend. De rente op mijn Rabocertificaatjes is zelfs hoger. Een kwart eeuw van zich opstapelende bezuinigingen, begonnen met de Defensienota van 1991 na de val van de Muur en de implosie van de Sovjetunie, hebben  de Defensieorganisatie volledig uitgehold, terwijl de taken zich maar blijven opstapelen. Eerst werd de patient geschoren en gevild, daarna werd het vlees van het bot gesneden; inmiddels is ook het botvlies verdwenen en wordt het skelet aangesneden, en dat terwijl zowel hart als ademhaling van de patiënt geacht worden uit zichzelf te blijven functioneren.

En het kabinet denkt blijkbaar de patiënt met het plakken van een pleistertje te kunnen genezen.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties