Doodsbedreiging advocaat door politie

Advocaat Mark Teurlings heeft aangifte gedaan van doodsbedreiging door iemand die beweert van de politie te zijn. De bedreiging ontving hij nadat hij had meegewerkt aan een uitzending van EenVandaag, waarin verschillende advocaten aangaven dat er bij politie en justitie ,,op grote schaal” geld en waardevolle goederen worden gestolen als ze eenmaal in beslag zijn genomen.

Advocaat

afb: pixabay

Degene die de dreigmail stuurde, in de veronderstelling dat dat niet te traceren zou zijn, wilde dat Teurlings zijn beweringen over diefstal van geld en waardevolle spullen bij de politie zou terugnemen.  Op verzoek van de korpsleiding in Amsterdam heeft de advocaat echter aangifte gedaan. Het lukte de advocaat de bedreiger op het spoor te komen en die bevindingen heeft hij naar eigen zeggen overgedragen aan de politie.

Waar het in EenVandaag om ging, zijn bijvoorbeeld spullen die bij een huiszoeking zijn gevonden. Of die in een auto liggen die door de politie in beslag wordt genomen. De strafpleiters zien het tientallen keren per jaar gebeuren. De volgende situatie wordt geschetst: politieagenten doen een inval bij een verdachte. Er ligt van alles open en bloot. En dat is zo in eigen zak gestopt, vertellen de advocaten. “Ik ben nu 22 jaar advocaat en ik heb van alles meegemaakt: dat geld verdwijnt, maar ook drugs, sieraden, dure horloges en zelfs auto’s”, zegt een van hen. Advocaat Teurlings: “Als je de enige agent bent in een kamer en je ziet een stapeltje van 50 briefjes van 500 euro liggen, dan denk je nou dat is mooi meegenomen. Waarom zou je het je collega in je andere kamer vertellen terwijl jij de komende tijd goed uit eten kan gaan? Ik snap het wel, maar het is fout”.

Ook zei hij: “Bij wie ga je klagen als er een kilo cocaïne weg is? Bij de politie? Dat wordt een lastige zaak”. En “Echt, er zijn heel veel goede agenten. Voor hen is dit een naar verhaal … Zij vinden het niet leuk dat dit naar boven komt, maar ze weten dat het gebeurt”. De verdachte die de spullen kwijt is, heeft pech. Hij heeft geen poot om op te staan en en krijgt z’n dure spullen niet terug. En dat terwijl de politie onkreukbaar zou moeten zijn, vindt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, Geertjan van Oosten. Maar aangifte doen helpt zelden: “Dan kan je erover klagen wat je wil, maar het is altijd het woord van de politie tegenover je cliënt en dat leg je helaas altijd af”, zegt Teurlings. Advocaat Peter Plasman meldde dat als bijvoorbeeld een kilo drugs verdwijnt, dan is dat alleen maar voordelig voor de strafzaak van een verdachte. Zijn kansen in de strafzaak worden daardoor beter. Hij heeft geen enkel belang om dit aan te gaan kaarten. De advocaten noemen geen concrete zaken, omdat dat vaak niet in belang van de cliënt is. “Het is de perfecte misdaad, want degene van wie het is, houdt zijn mond”, stelde Plasman.

Teurlings pleit voor maatregelen. “Zorg ervoor dat er altijd twee agenten iets in beslag nemen, en niet twee collega’s, maar bijvoorbeeld iemand van een ander team. Je kan ook aan technische dingen denken, zoals een camera op bijvoorbeeld een bodywarmer, die ME’ers ook hebben. Zorg voor een heel goed systeem dat meteen dingen labelt en zichtbaar maakt door het hele traject. Ik blijf erbij, de politie moet gewoon onkreukbaar zijn, dus dit zijn allemaal eigenlijk lapmiddelen”. De Nationale Ombudsman deed vorig jaar nog onderzoek naar een zaak. Nadat de rechter had geoordeeld dat het geld van een arrestant teruggestort moest worden, bleek er rond de 60.000 euro verdwenen te zijn. “Op zijn minst een heel slordige administratie”, concludeerde de ombudsman. Volgens EenVandaag doet de ombudsman ook nu onderzoek naar verduisteringspraktijken bij Justitie.

Politie en Justitie wilden alleen schriftelijk reageren: “We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het beslagtraject helder en zorgvuldig verloopt. Het heeft onze constante aandacht. (…). Indien we de casussen zouden kennen, zouden we ze tot op de bodem uitzoeken. Indien er iets mis gaat, roepen wij betrokkenen op om aangifte te doen”.

Dat zijn allemaal mooie woorden en fraaie beloftes, maar als een advocaat een doodsbedreiging ontvangt vanwege zijn uitlatingen over diefstal binnen de politie zelf, dan hebben we klaarblijkelijk te maken met een uiterst lucratief illegaal circuit, waarvoor men over lijken gaat. Dat vraagt niet om mooie woorden en fraaie beloftes, maar om harde maatregelen.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties