Jihad in Ede

Sinds enkele dagen is het onrustig in de Edese wijk Veldhuizen. Politie wordt belaagd, auto’s worden in brand gestoken en er vinden vernielingen plaats in de wijk. Een groep van enige tientallen jongeren zorgde voor ongeregeldheden bij een leegstaand winkelcentrum. De groep bestaat uit zo’n 50 man en dit zijn voornamelijk Marokkaans-Nederlandse jongeren van tussen de twaalf en 22 jaar oud die boos zijn omdat hun theehuis gesloopt wordt. “De uitbater heeft de onrust voorspeld. Of hij er ook de hand in heeft gehad, laat ik in het midden. Maar ik ontken het niet. Ik had gehoopt dat hij meer had gesust”, laat de burgemeester Van der Knaap van Ede aan de pers weten.

De wijk Veldhuizen in Ede. Afb: wikimedia

De wijk Veldhuizen in Ede. Afb: wikimedia

De Edese burgemeester kwam op het lumineuze idee een  uitnodiging naar de consul-generaal van Marokko te versturen, om in het Gelderse stadje te bemiddelen… Dat kreeg in de landelijke politiek de handen niet echt op elkaar. “Zet leger in om orde te herstellen. #minder”, twitterde PVV-voorman Geert Wilders gisteren. Ironisch genoeg was burgemeester Cees van der Knaap in zijn vorige functie staatssecretaris van Defensie dat, evenals alle andere overheidstaken, inmiddels volledig is gesloopt. Met rellen rond Oud en Nieuw werden zowel Van der Knaap als politie ook al met stenen bekogeld door leden van dit Marokkaanse geweldsgilde. De Marokkaanse consul-generaal liep een meter of wat door Ede, bood zijn verontschuldigingen aan en daar mocht de burgemeester het mee doen. Volgens de Marokkaanse diplomaat dus een typisch gevalletje ‘jammer-dan-en-fijne-dag-nog-verder’.

Als klap op de vuurpijl hebben de Marokkanen nu een protestmars georganiseerd in het behoorlijk christelijk-religieuze kerkdorp; uiteraard op zondag. Een extra reden om te vermoeden dat het hier niet zomaar rellen betreft die vanwege ‘achterstanden’ ineens oplaaien. Nee, het betreft hier rellen die ook een islamitisch-religieus tintje hebben over de volle breedte van de Marokkaanse gemeenschap in Ede. In het archief van NRC kan een artikel worden geraadpleegd waaruit blijkt dat jongeren met een islamitische achtergrond zich in de eerste plaats moslim voelen en dan pas Nederlander. Binnen de islamitische geloofsleer wordt geweld tegen andersdenkenden verheerlijkt en wij mogen aannemen dat de rellen deze jongeren een zeker ‘jihadistisch’ gevoel verschaffen. In hun kringen is het ‘eervol’ om een daad van verzet te hebben gepleegd tegen de kufar, tegen de ongelovigen. En ondanks de inspanningen in ons land, de financiële offers door miljoenen belastingbetalers, de archiefkasten vol rapporten en plannen: een grandioze puinhoop.

In plaats van de Marokkaanse consul-generaal in Ede uit te nodigen, zou de burgemeester er beter aan hebben gedaan alle Marokkaans-Nederlandse politici uit te nodigen in Ede, met Kamervoorzitter mevrouw Arib voorop. Zij kunnen daar ter plekke in ogenschouw nemen wat hun achterban daar in Ede en elders presteert. Wellicht geeft het hen enig inzicht in hun eigen functioneren, waarin het vergoelijken van dergelijke wandaden een hoofdrol speelt.

Maar aan dat front zal het wel rustig blijven deze dagen. De oplossing is vrij eenvoudig: oppakken, het Nederlandse paspoort afnemen en uitzetten. Ze hebben immers nog een paspoort over.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties