VVD taxeert verkiezingen

De VVD is de moderne politieke regentenweg ingeslagen, door de uitslag van het referendum over Oekraïne eerst te willen ‘interpreteren’. De website geenstijl.nl, mede-initiatiefnemer van de aanvraag voor het referendum, vloog in brand vanwege de nieuwsbrief van de VVD en verwijt de partij een enorme arrogantie.

Nederland volgens de VVD. Afb: via Flickr

Nederland volgens de VVD. Afb: via Flickr

Deze nieuwsbrief vermeldt onder andere de volgende vraag:

‘Waarom niet gewoon het verdrag nu al afwijzen?’ Hierbij wordt als antwoord gegeven:

‘Omdat we ervan overtuigd zijn dat Nederland er meer bij is gebaat als we dit verdrag, met belangrijke tegemoetkomingen, alsnog door laten gaan. Wij willen het kabinet de ruimte geven om in de EU en met Oekraïne te onderhandelen over manieren om recht te doen aan deze tegenstem. Een groot aantal Nederlanders vond het om verschillende redenen niet nodig om te komen stemmen. Deze miljoenen andere Nederlanders hebben ook het recht om gehoord te worden. Met de route die we nu zijn ingeslagen, nee tenzij, denken we het best recht te doen aan wat de kiezer heeft gezegd.’

Het zou in ons land nogal wat beroering veroorzaken, indien onze regering bij de eerstvolgende verkiezingen voor de Tweede Kamer naar aanleiding van de uitslag eerst de uitslag even gaat taxeren, alvorens te doen wat de wet haar opdraagt. Ook de referendumwet is namelijk vrij duidelijk:

‘Indien onherroepelijk is vastgesteld dat een referendum heeft geleid tot een raadgevende uitspraak tot afwijzing, wordt zo spoedig mogelijk een voorstel van wet ingediend dat uitsluitend strekt tot intrekking van de wet of tot regeling van de inwerkingtreding van de wet.’

Wie daarin belang stelt, kan HIER de wet op referenda nog even napluizen.

Stel nu eens dat de voorspellingen van Peil.nl (onderzoeksbureau van Maurice De Hond) uitkomen en dat de verkiezingen de regeringspartij VVD en de collega’s van de PvdA compleet van de kaart vegen. Zou de coalitiepartij dan ook met de volgende verklaring komen?

Omdat we ervan overtuigd zijn dat Nederland er meer bij is gebaat als we dit regeringsbeleid, met belangrijke tegemoetkomingen, gewoon door laten gaan. Wij willen het kabinet de ruimte geven om in ons land met de burgers te onderhandelen over manieren om recht te doen aan deze verkiezingsuitslag. Een groot aantal Nederlanders vond het om verschillende redenen niet nodig om te komen stemmen. Deze miljoenen andere Nederlanders hebben ook het recht om gehoord te worden. Met de route die we nu zijn ingeslagen, nee tenzij, denken we het best recht te doen aan wat de kiezer heeft gezegd.

Waarschijnlijk is de burger, die toch al zo gekort wordt op het gebied van democratie (tenzij men eenmaal per vier jaar een hokje roodkleuren democratie wil noemen) dan heel snel uit de stoel om bezit te nemen van het Binnenhof.

Wij kunnen het alleen maar toejuichen indien dit nu al zou gebeuren. Het omhooggevallen elitaire clubje in de Kamer zal ons ook de democratie niet kunnen brengen, dus dan moeten we het zelf maar halen.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties