Tijdpolitiek

Het kabinet neemt uitgebreid de tijd om te reageren op de uitslag van het Oekraïne-referendum van afgelopen week. Het begrip ‘tijdpolitiek’ of ‘kalenderpolitiek’ wordt nu kennelijk ook in Nederland geadopteerd. Het kan nog maanden duren voordat er een antwoord volgt op wat er gebeurt na het afwijzen van het associatieakkoord met Oekraïne. Dat is erg vreemd, want onze premier wist de Oekraïense  president Porosjenko al telefonisch te bereiken met commentaar toen de uitslag nog hing te drogen. Het kabinet is na de uitslag verplicht zijn standpunt te heroverwegen, al is de uitkomst van het referendum niet bindend. Een ruime meerderheid stemde tegen vergaande samenwerking met Oekraïne. Het dralen van het Kabinet is koren op de anti-EU bewegingen, die alweer worden bevestigd in hun terechte opvatting dat EU en democratie net zoveel met elkaar te maken hebben als een koe met touwtjespringen.

Tijdpolitiek

afb: www.publicdomainpictures.net

“Tijdpolitiek’ verdient misschien wat toelichting: het komt erop neer dat in een zeker politiek metier een proefballonnetje wordt opgelaten, waarna de reacties over een langere periode worden bestudeerd. Klagende burgers of protesterende groepen worden op afstand gehouden met de boodschap dat ‘kritiek nog te vroeg is in dit premature stadium’. Afhankelijk van de reacties wordt soms pas na jaren het toenmalige voorstel desondanks  ineens ‘wet’.  Klagende burgers of protesterende groepen worden opnieuw het riet ingestuurd met de boodschap, ‘dit stond al jaren op het programma, dus dan had het op uw weg gelegen veel eerder met uw aanmerkingen te komen. Nu is het politieke proces afgrond en voltooid’. Met name binnen de EU bevinden zich grootmeesters op dit ondemocratische en zelfs dictatoriale terrein. Het is de kunst van het in slaap sussen van de burgers, die vroeg of laat in een ander land lijken wakker te worden.

Onze premier maakte vorige week al duidelijk dat het kabinet ruim de tijd zal nemen. Het is goed mogelijk dat de kwestie nu over het Britse referendum over een vertrek uit de EU wordt getild. Wanneer de Britten immers kiezen voor een ’brexit’ dan is de Nederlandse kwestie daarbij vergeleken nog maar een schoenveter. In dat geval is het voor VVD leider Rutte ook veel eenvoudiger om zich alsnog hartstochtelijk achter de nee-stemmers te scharen en met dat standpunt de verkiezingen in te gaan. De PvdA heeft haar kruit al verschoten, sinds het kamerlid May er geen enkele twijfel over liet bestaan wat haar partij met de uitslag zou doen, namelijk respecteren ongeacht de uitslag.

Bovendien levert onze premier de EU voorzittershamer op 30 juni weer in bij de hogepriesters van de Europese Kerk. Daarna is het een mooi moment om eens even de flinkerd uit te hangen. Wie weet: misschien krijgen we allemaal wel een bedrag van 1000 Euro als wij op de VVD stemmen?

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties