Turkije stuurt jihadisten op?

Naar blijkt heeft Turkije de jihadist El Bakraoui naar Nederland uitgezet. Deze El Bakraoui zou niet veel later in Brussel dood en verderf zaaien. Volgens Turkije is alles precies volgens het boekje gegaan en valt hen niets te verwijten. Het zou juist de Nederlandse veiligheidsdiensten te verwijten zijn dat deze El Bakraoui niet werd opgemerkt. Dat roept uiteraard vragen op, niet in de laatste plaats in de Tweede Kamer zoals de Minister van Veiligheid en Justitie moest ervaren. Het valt niet uit te sluiten dat de bewindsman zijn baantje binnenkort zal moeten opgeven vanwege o.a. deze kwestie. Er loopt teveel verkeerd op het Ministerie van V&J, waarover later meer.

Turkije

Recip Erdogan Afb: flickr

Wat is er precies gebeurd eigenlijk? Op een zeker moment verschijnt er op een Turkse overheidssite een bericht, gericht aan de Nederlandse autoriteiten. In de gebruikelijk diplomatiek taal wordt er melding van gemaakt dat twee mannen, onder wie El Bakraoui, naar Nederland zijn uitgezet. Deze website is een portal, een soort digitaal prikbord. De inhoud van zo’n bericht kan pas bekeken worden als er daadwerkelijk op is geklikt. Deze website wordt normaliter twee keer per dag gecheckt door Nederlandse ambtenaren op onze ambassade in Turkije. Op die 14e juli wordt het cruciale bericht, met de titel ‘Reisprogramma’ echter niet geopend en blijft de ambassade in het ongewisse over de boodschap, ondanks de chocoladeletters VERY URGENT die erboven zijn genoteerd. De gevolgde procedure oogt voor buitenstaanders wellicht amateuristisch, en dat is het natuurlijk ook, maar wordt al jaren gehanteerd. Sinds 2013 zijn er al vier jihadisten en een spion naar Nederland uitgezet, wat door een bericht op het Turkse portal én door een telefoontje naar de ambassade door de Turken werd aangekondigd. Dit keer gaat de telefoon echter niet op de ambassade en opent ook niemand het cruciale berichtje op de website.

 

Turkije traag

Zo arriveert El Bakraoui onopgemerkt op Schiphol. Bij de douane overhandigt hij zijn Belgische paspoort voor controle, die uiteraard dan van niets weet. Hij is namelijk ook niet geregistreerd in de Nederlandse systemen en mag daarom zo doorlopen. Pas de volgende dag, als El Bakraoui de slaap allang weer uit heeft, wordt onze ambassade in Ankara door de Turken gebeld met de boodschap dat deze terrorist is uitgezet en een dag eerder (!) naar Nederland is gevlogen. De daarna geïnformeerde politie in Nederland kan El Bakraoui echter nergens in de opsporingssystemen vinden, ondanks dat de terrorist in België wordt gezocht voor een moordaanslag op een politieagent. Ongeveer een week voor de aanslag wordt de Nederlandse ambassade in Washington getipt dat de beide broers El Bakraoui terroristen zijn, met weinig goede voornemens in het met sociale uitkeringen scheutige Westen. Dat blijkt dan ook niet veel later in Brussel.
Uiteraard behoren de veiligheidsdiensten en de betrokken ambtenaren hiermee niet weg te komen. De affaire ademt een sfeer uit van Jan Salie en een ‘bekijk het maar’ mentaliteit. Maar waarom maakten de Turken niet veel meer kabaal over de reisplannen van de uitgewezen jihadist? Het ligt immers voor de hand dat de Turken, op de hoogte van Al Bakraoui’s Belgische paspoort en jihadistische ambities, redelijk goed zouden moeten kunnen inschatten waarom de terrorist niet naar België wilde afreizen, maar juist naar buurland Nederland. Bij het vernemen van diens plannen al, hadden de Turkse autoriteiten contact kunnen opnemen met hun Nederlandse en Belgische collega’s en die zouden dus direct geïnformeerd zijn over het naderende gevaar. Dit zou bovendien voor België de mogelijkheid hebben geopend om direct een uitleveringsverzoek in te dienen bij de Turken. Het lijkt erop dat de Turken niet al te veel belang hebben gehecht aan de merkwaardige ambitie van een jihadist om in het Westen te geraken. Zo’n gepassioneerd moslim zou toch liever in de buurt van Mekka blijven lijkt het. De Turken lieten het achterwege…. Waarom?

Ik kan me vergissen, maar evenals El Bakraoui behoren 99,9% van de Turken tot de islamitische ‘ummah’, ofwel de gemeenschap van allen die moslim zijn. En moslims mogen elkaar niet afvallen, dat schrijft hun geloof nu eenmaal voor. Wie zich daar niet aan houdt, kan maar zo als afvallige worden beschouwd en dat heeft in de islamitische wereld veelal een desastreus gevolg. Daarom denk ik dat rond de uitwijzing van deze terrorist door de Turken niet al te veel inspanning is verricht om tijdig inlichtingen te verstrekken. En dat dacht ik eigenlijk al toen al die bootjes zo eenvoudig het ruime sop konden kiezen vanuit Turkije richting Griekenland. Daar zit een planmatigheid achter.

Toeval bestaat, maar niet in dit geval. De opmerkelijke terughoudendheid en laksheid waarmee de Turken hun informatie deelden betekent niet veel goeds voor de toekomst. Bovendien lopen er daar nogal wat van die bommenjongens rond en reken er maar niet op dat ze uit hun hersenspoeling worden gered door leden van de ummah in Turkije. Welnee. Wijs maar uit naar het Westen….. Het wordt in dit verband nog heel interessant om de politieke manoeuvres van het duo Küzu en Oztürk (uitgetreden PvdA fractieleden) in onze Tweede Kamer te volgen.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties