En we noemen hem Yasser Feras

Het is verkiezingstijd, dus van veel politici wordt de doopceel gelicht door pers en politici zelf. Het doel van al die activiteit is om, voor eens en altijd, korte metten te maken met politici die succesvol dreigen te worden in de komende verkiezingen. Momenteel maakt GroenLinks furore in de peilingen, dus staat lijsttrekker Jesse Klaver nog heel wat te wachten. Terecht?

Klaver

Yasser Feras. Afb: Merlijn Doomernik voor wikimedia-commons.

Het gedachtengoed van GroenLinks komt voort uit partijen als ‘Politieke Partij Radicalen’ (PPR), de ‘Pacifistisch Socialistische Partij’ (PSP), de ‘Evangelische Volkspartij’ (EVP) en de ‘Communistische Partij Nederland’ (CPN). Dat waren partijen wier achterban vooral bestond uit toen nog marxistische jongeren van de ‘babyboom’-generatie, veelal enkele jaren na de oorlog geboren in de grote universiteitssteden. Zij groeiden op in een periode van opbouw, snelle vooruitgang en spectaculaire technologische doorbraken. De ‘flower-power’ van de laat-zestiger jaren was he-le-maal hun ding en Noord-Vietnam een toonbeeld van linkse en morele superioriteit, net als China, de USSR, Oost-Duitsland en het Cambodja van de ‘Rode Khmer’. Kortom: GroenLinks is ontstaan uit partijen die een patent hadden op domme vergissingen en evident verkeerde beoordelingen. Toen het communisme als politiek systeem door de mand viel als een machine van onnoemelijk menselijk leed en ordinaire doodslag, was ook de rol van de voorgangers logischerwijze compleet uitgespeeld. Dáárom ontstond GroenLinks. Ogenschijnlijk afscheid nemen van politiek beladen geworden gedachtengoed, maar evengoed verder onder een andere vlag. Zoals de SDAP (voorloper van PvdA en VVD) afscheid nam van de eigen –afkortings- naam: het leek te veel op Hitlers’ NSDAP…

Klaver of Feras?

Maar het spreekwoord ‘een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken’ is meer dan voortreffelijk toepasbaar op die partijen en Jesse Klaver is er de personificatie van. In de eerste plaats is daar de naam; De echte familienaam van deze Jesse lijkt niet ‘Klaver’ te zijn, maar ‘Feras’ en wie daar Marokkaanse roots vermoedt heeft volledig gelijk. De politiek leider van GroenLinks is zoon van een half-Indische moeder en een Marokkaanse vader. Naar verluidt (Jesse Klaver is daar op de website van de Tweede Kamer allerminst duidelijk in) nam die vader al spoedig na zijn geboorte de benen. Klaver omschrijft het zelf zo:

Mijn naam is Jesse Feras Klaver. Mijn voor- en achternaam heb ik van mijn Nederlands-Indische moeder, Feras verwijst naar mijn Marokkaanse vader. Ik ben geboren op 1 mei 1986 in Brabant en opgegroeid in een sociale huurwoning in de Roosendaalse wijk Westrand. Omdat ik zonder mijn vader ben opgegroeid kwam mijn moeder op jonge leeftijd, samen met mijn grootouders, voor mijn opvoeding te staan.

Toegegeven: een briljante omschrijving voor iemand die iets wil verbergen, maar hij gebruikt op een officiële website van de overheid wel degelijk zijn Marokkaanse achternaam. We gaan eens kijken welke regels de overheid hanteert, waar het gaat om het vastleggen van de achternaam. We kunnen twee situaties voorstellen: de relatie tussen de ouders was nog intact ofwel die relatie was al beëindigd. We kijken wat de overheid zegt van die situaties:

Getrouwde of geregistreerde ouders (van verschillend geslacht – heterostellen)
Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de vader. U kunt ook kiezen voor de achternaam van de moeder. U moet dan samen naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daar geeft u aan de naam van de moeder te kiezen. U kunt dit doen voor de geboorte of bij de geboorteaangifte.

Ongetrouwde ouders (van verschillend geslacht – heterostellen)
Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u dat het kind de achternaam van de vader krijgt, dan moet hij het kind erkennen. De keuze voor de achternaam van het kind vindt plaats bij de erkenning. U moet hiervoor beiden in persoon verschijnen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Erkenning is mogelijk voor de geboorte, tijdens de aangifte van de geboorte of op een later moment na de geboorte.

Met andere woorden: als Jesse Klaver zélf op een website van de overheid de familienaam van zijn vader hanteert, dan moet die vader dus destijds op het gemeentehuis zijn verschenen om zich te legitimeren als de vader van de pasgeborene en daarmee het vaderschap dus ook hebben erkend. In dat geval is de échte achternaam van Jesse Klaver dus gewoon Feras.

Nederlander of Marokkaan?

Volgens de Marokkaanse wet zijn kinderen waarvan de biologische vader óf de moeder de Marokkaanse nationaliteit hebben, door het enkele feit geboren te worden van Marokkaanse nationaliteit. Nu de vader zich vermoedelijk bij de aangifte van de geboorte inderdaad als ouder heeft laten registreren is Jesse Klaver als Marokkaan geboren. Hij heeft daarvan eenvoudig afstand kunnen doen na zijn meerderjarigheid of anders na het aanvaarden van een Nederlandse overheidsfunctie. Dat laatste echter, hebben we nog geen enkele Marokkaans geboren politicus openlijk zien doen en hun eigenlijke loyaliteit blijft daardoor ongewis. Ook van Jesse Feras is niet duidelijk of hij afstand heeft genomen van de nationaliteit van zijn biologische vader. Ergo: er is vermoedelijk sprake van zowel een Nederlandse als een Marokkaanse nationaliteit. Daarmee is Jesse Feras een z.g. ‘Nederlandse Marokkaan’ maar hij wil daar om hem moverende redenen vooralsnog niet voor uitkomen.

Maar waarom eigenlijk? Wie gewoon kijkt en luistert, ziet en hoort een jongeman die een en al Nederlander is. Zijn opvoeding door zijn Nederlands-Indische grootouders kan hem hooguit een vleugje van de prachtige Indische cultuur hebben meegegeven, maar dat is het dan ook wel.

Christelijk of moslim?

In het dagblad De Telegraaf is een uitgebreid artikel verschenen, waarin onder andere wordt omschreven dat de toenmalige Roosendaalse pastoor aanvankelijk geweigerd zou hebben hem te dopen omdat zijn moeder toen ongetrouwd was. Huidig pastoor Burm in Roosendaal kan zich daar totaal niets bij voorstellen. Hij vindt het verhaal van Jesse Feras “heel merkwaardig”.

Veel aannemelijker is dat de katholieke kerk kennis nam van de Marokkaanse nationaliteit, hetgeen erop kan duiden dat het Jesse Feras als moslim is geboren. Een minderjarige kan geen afstand doen van zijn Marokkaanse nationaliteit en al helemaal niet van de islam. Dat de destijds dienstdoende pastoor zich nog wel even achter de oren zal hebben gekrabd en uitgebreid overleg heeft gevoerd, mag duidelijk zijn.

Maar goed: Jesse Feras is wel degelijk gedoopt in die kerk en behoort dus tot de katholieke christenen. Overigens geen visitekaartje voor een GroenLinkser…

Idealist of blunderend marketeer?

De GroenLinkser is zelf nogal zurig in zijn commentaar op het in de krant verschenen artikel, zo blijkt uit zijn reactie op facebook. Hij schrijft gedreven te zijn door idealisme, maar daar blijkt vooralsnog niet veel van. Een aangedikte armzalige jeugd blijkt zich in werkelijkheid te hebben afgespeeld in een als keurig netjes bekend staande buurt en ook het frame van de zich omhoog vechtende scholier blijkt gejokte nonsens. Jesse Feras doet wat alle politici doen: zichzelf framen als overeenkomstig de electorale aanhang die hij nog wil verwerven. Een politicus op zoek naar nieuwe markten waarop hij zijn praatjes kan loslaten en zeker géén door idealisme gedreven politicus. Een klassieke ‘ziener’ die slechts de dromen en idealen van zijn aanhang omzet in klinkende munt voor zichzelf.

Maar goed: dat wisten we al toen de communisten zich hulden in de kleuren van GroenLinks. Laten we hen allen noemen bij de naam die bij hen hoort. GroenLinksers zijn communisten die het vooral hebben voorzien op geld wat door een ander is verdiend en Jesse Klaver is gewoon wie hij is. En we noemen hem daarom voorlopig dan ook maar bij zijn échte naam: Yasser Feras. Hij kan dat morgen nog veranderen en dat zou naar zijn grootouders toe ook wel veel netter zijn. Misschien breekt dat fatsoen nog bij Yasser door.

 

U kunt ons volgen op social media en wij stellen uw 'like' zeer op prijs.:

12 comments for “En we noemen hem Yasser Feras

 1. Campert
  20 februari 2017 at 15:56

  Hebben we onze leuke eigen communistische knuffel-Yasser…

 2. Arnold
  20 februari 2017 at 19:26

  Het valt me op dat wordt aangenomen dat Feras de achternaam van de vader van JFK is. Een beetje Googlen leert echter dat Feras een voornaam voor jongens is in landen als Saoedi-Arabie. Een website meldt zelfs dat het een Koerdische voornaam kan zijn. Vervolgens gezocht op Feras als Marokkaanse voor- en/of achternaam. Komt op het hele internet niet voor!! Misschien heeft de Nederlandse JFK helemaal geen Marokkaanse ‘roots’ en heeft z’n moeder het gedaan met iemand uit het Midden-Oosten. Vandaar ook waarschijnlijk de voornaam Yasser.

  • 6 maart 2017 at 23:02

   Dit schepsel zonder duidelijke afkomst zit bij de verkeerde partij.
   Wat hij roeptoetert slaat kant nog wal, trap er niet in!!

  • Helena
   15 juni 2017 at 09:02

   De naam Yasser en Feras zijn geen Marokkaanse namen maar Arabische namen. In Marokko hebben de mensen Arabische namen omdat ze zijn geïslamiseerd in de 7e eeuw door de Arabieren. Die arabische namen zie je dus overal terug in een arabisch land.

  • Henk
   22 maart 2019 at 20:08

   In Arabische naamgeving is de tweede naam de voornaam van de vader. In sommige meer zuidelijk gelegen Arabischtalige landen wordt nog een tussenvoegsel “bin” (zoon van) of “bint” (dochter van) gebruikt.

 3. Frank
  7 maart 2017 at 12:49

  Weet niet of zijn vader hem heeft erkend, als dat zo is heeft hij zijn achternaam van zijn vader. Maar het is mogelijk om de naam te veranderen en de achternaam te gebruiken van zijn moeder. Maar als zijn moeder niet getrouwd was, heeft hij de achternaam van zijn moeder. Maar waarom heet hij van zijn achternaam Klaver?

 4. Lisa
  27 maart 2017 at 14:23

  @Frank, zijn Indische moeder heet Klaver. Hij heeft die achternaam aangenomen omdat dat lekker Nederlands klinkt, met Jesse als voornaam.
  Hij heeft een getuigschrift, geen diploma, van het LBO of VMBO, om daarmee enkele jaren of maanden naar de Hogeschool te gaan. Verder geen werkervaring, alleen geroeptoeter ervaring achter een microfoon.

 5. Gerard
  14 juni 2017 at 16:31

  Arafats voornaam was ook Yasser. Ik zou geen Yasser willen heten en als ik die zou hebben gekregen dan laten veranderen. En ik denk wel velen.

 6. 16 juni 2017 at 04:42

  Hoe dan ook, een schop onder de kont en wegwezen.

 7. Lisa
  23 maart 2018 at 18:45

  Met opgerolde mouwen op de bühne dezelfde retoriek uitkramen tegenover bakfiets dames, die bijna flauw vielen bij het zien van zijn wilde lokken en wilde ogen.. pffff..

  • Yamina
   6 maart 2019 at 17:19

   Waarom niet trost op Zijn wortels. De voor of achternaam bepaalt niet hoe je denkt. Een naam is een symbool die je draagt. Daar moet je juist trots op zijn
   Je hebt iets een verrijking wat niet ieder kan hebben.
   Vooral als je in de politiek zit kan je door je verrijking de samenleving tot eenheid brengen en veel bereiken. Soms zijn mensen bang om ergens in hoekje te worden gedrukt, terwijl dat veel voordelen mee kan meebrengen .

 8. William
  11 maart 2019 at 23:32

  Helemaal fout deze club, want openlijk je steun betuigen aan de BDS ofwel boycot beweging van Hamas, is echt het domste wat je kunt doen tegen Israel, een door en door democratisch land dat alleen maar vrede wil. Dit gaat Groen Links enorm veel stemmen kosten…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
28 ⁄ 14 =