Rutte en kernenergie

Nadat onze “dorpsgek” grote furore had gemaakt bij de IPCC klimaat-farce in Madrid en de NATO top in London, had hij een epifanie! Bij terugkeer bekende hij de verzamelde pers zijn sterke voorkeur voor kernenergie… Wellicht hard tegen een windmolen aangelopen?

Afb: Oregon State University / Flickr

Dat kernenergie op lange termijn goedkoop en betrouwbaar is, bewijst Frankrijk dat met een groot aantal kerncentrales al decennia lang de goedkoopste elektriciteit van Europa aan de consument biedt zonder enig incident. Dat het ook anders – en veel slechter – kan bewijst Merkel die de Duitse kerncentrales sloot, zoals een geitenharensok betaamt. Daarom moest deze onnadenkende, om niet te zeggen incompetente, salonsocialist gezwind alternatieve energiebronnen aanboren, zoals de import van vervuilende steenkolen uit de USA en al even vervuilende biomassa, omdat er – dankzij Merkel – een groeiend energietekort is bij sterk stijgende energieprijzen. Hoog moderne gascentrales worden bewust lamgelegd door de linkse bende in Berlijn uit ideologische overwegingen! Merkel’s ‘would-be’ kroonprins Macron wil zijn ‘zuiverheid in de leer’ tonen door nu ook plannen te maken om kerncentrales te sluiten, maar elke centrale die uitvalt, betekent een geduchte terugval in de Franse energievoorziening. Zo ook in de USA, waar de oudste nucleaire reactor dateert van 1969 en zelfs één der nieuwsten is al operationeel sinds de mid ’90-er jaren. Een in 2016 opgeleverde centrale is sinds 1973 in aanbouw geweest en slechts twee nieuwe reactoren zijn in aanbouw in de USA, maar nu al miljarden ‘over budget’ en jaren vertraagd. Nucleaire energie levert op dit moment twee-derde van de Amerikaanse energievoorziening, dus elke reactor die gepensioneerd wordt betekent een forse teruggang in de energie capaciteit. Nucleaire centrales in Rusland zijn tijdbommen, deels door de hopeloos verouderde technologie, deels door de employees die die centrales bemannen ( of is het nu al ‘bemensen’?). Maar ook in Frankrijk en de USA moet de verouderende technologie der kerncentrales langzaam aan op de schop.

Een ware epifanie is dat er nu een nieuwe nucleaire technologie voorhanden is gekomen die in kleine ‘modules’ geleverd kan worden, al naar gelang de vraag naar elektrische energie. Maatwerk van een klein, jong bedrijf in Oregon dat ook de angst en de linkse afkeer tegen kernenergie in een héél ander perspectief zet! ‘NuScalePower‘ werkt aan een nieuwe reactor in een laboratorium in de Oregon State University. Hun ‘baby’ is slechts 1% van de afmetingen van de traditionele kerncentrales, modulair en ‘cutting edge technology’ die véél veiliger is dan het beeld wat velen nu van kernenergie koesteren.

Deze ‘next generation’ reactor is minuscuul in vergelijking met de halve steden die de huidige reactoren zijn, en kan dus héél eenvoudig in beschermende constructies worden ingekapseld. Het ding is op zich al volkomen veilig en kan in modules worden ‘opgedraaid’, afhankelijk van de locatie.

Zodra deze nieuwe technologie gecertificeerd en goedgekeurd is kunnen deze reactoren ook veel praktischer dicht bij hun clientèle geplaatst worden en kunnen ouderwetse reactoren progressief buiten bedrijf worden gesteld. De ‘NuScale reactor‘ heeft een ouderwetse watergekoelde kern, maar de klassieke koeltorens zijn overbodig door natuurlijke circulatie op basis van zwaartekracht en opwaartse druk die een heel efficiënte koeling verzorgen. De grootte van de nieuwe reactor is ongeveer die van twee middelgrote autobussen achter elkaar in plaats van een halve stad en de efficiëntie is onvergelijkelijk veel groter dan de oude technologie want een typische ouderwetse reactor produceert een 2.450 Megawatt (Mwe) met twee gigantische koeltorens en de allergrootsten zo’n 8000 MWe. Elke kleine NuScale reactor is goed voor 60 Mwe, maar kan met dozijnen bijeen geplaatst worden en zo de klassieke reactoren vele malen overtreffen zonder ook maar in de buurt van hun grootte te komen. Als voorbeeld kunnen de ongeveer honderd reactoren in de USA in duizenden kleintjes worden opgesplitst die veel meer lokale energie produceren en dan ook nog eens ‘dicht bij huis’, zonder de enorme vervoerskosten van de ouderwetse nucleaire energie, opslag- en andere ‘overhead’ kosten.

En vooral zonder de technische en milieuproblemen van zonnepanelen en windmolens die regelmatig uitvallen, het milieu vervuilen en een aanslag betekenen op omwonenden, vogels en vissen. Klein maar fijn, misschien een leuk afscheidscadeau van Rutte voor zijn ‘gave land’?


.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A.R.Girbes sr
5 jaren geleden

Dat Mark Rutte een ” Epiphania” zou hebben gehad, moet dat wel een fantasie zijn van de God der onnozelen of hij verlangde naar de Stad Abdera. ( De stad van onnozelen)
Immers:zijn fantasie is zo groot en zijn hallucinaties waren als van een exorcist ,toen hij een kernreactor zag.
Want: hij had zich vastgebeten aan de biomassa omdat hij ,als pathologische leugenaar, zich moest verdedigen dat de biomassa de grootste politieke leugen is bij het aanzien van de nucleaire mogelijkheden, tegenover de journalisten.
Kennelijk kwam hij, Mark Rutte, bij zinnen toen hij het artikel had gelezen van** Rock Physics and Machanics Laboratory,** dat de biomassa de walgelijke politieke leugen is van de laatste decennia en € 50.000.000.000,– heeft gekost.
Dat de heer Dunki Mark Rutte de titel “Dorpsgek” heeft gegeven is eigenlijk nog heel netjes.
Dat de heer Syp Wynia in zijn Nieuwsbrief schreef, dat de ” De waanzin regeert” is kennelijk het gevolg van Rutte’s beleid.
Frans Timmermans met zijn Green Deal, doet denken aan het DDR beleid. De megalomane klimaatplannen van Ursula.
Een ding is nu wel zeker……….. voor Rutte en Timmermans, hebben we geen goed woord meer voor over.