Schijnzelfstandig bestaat niet

Het artikel in de verschillende media en de daaropvolgende column hebben veel losgemaakt. Wat vooral duidelijk wordt is dat door het ZZP-verbod een ongelofelijke hoeveelheid mensen in de financiële problemen dreigt te komen. Het zal hun bestaansrecht aantasten.

Want: hoe kun je op deze wijze omgaan met een oude, in 2016 al niet werkende wet DBA, dus na ruim 8 jaar vrij te ondernemen, normaliseren? Daarbij zijn het niet alleen de ZZP’ers, ook veel welwillende bedrijven zijn slachtoffer van dit voorgenomen beleid. De vraag naar personeel zal namelijk alleen maar toenemen. Of is het enkel om het politieke beleid te ondersteunen?

Schijnzelfstandig bestaat niet

Afb: bewerking Verbindend Enschede

Schijnzelfstandigheid is geen formele juridische term en toch is het in de wet opgenomen. Je kunt ook je niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel als ZZP’er, wel als eenmanszaak. En toch gaat de belastingdienst controleren op schijnzelfstandigheid bij ZZP’ers!

En dat doet de belastingdienst dus op basis van een wet DBA, waarvan men enkele maanden na de invoering (2016) al wist dat deze niet voldeed. Deze wet DBA zorgde juist voor onrust in de markt. En alsof er niets is geleerd van de toeslagenaffaire en nu weer het UWV met de WIA. De belastingdienst heeft aangegeven te gaan handhaven op deze ondeugdelijke wet DBA.

En in de nieuwe politiek hebben ze dan de mond vol van ‘goed bestuur’ en ‘rechtsstatelijk’. Is dit dan niet van toepassing op deze wet DBA.

En om dan maar een parallel te trekken. Mogen ondernemers in eenmansbedrijven, die worden ingehuurd als ZZP’er, net als destijds ongevaccineerden niet deelnemen aan het economische (en straks sociale) verkeer.

Ondernemers die deel uitmaken van het midden- en kleinbedrijf (MKB). Het MKB telt in 2023 2.325.141 actieve ondernemingen waarvan ruim 1.200.000 eenmanszaken die worden ingehuurd als ZZP’er. Al met al goed voor 60% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) en bieden werk aan maar liefst 70% van onze beroepsbevolking en is de belangrijkste speler op het gebied van innovatie.

Maar los van de sociaal-economische impact, de toename van onveiligheid. Het is duidelijk dat de Wet DBA op verschillende punten mank gaat. Het is dan ook slechts een kwestie van tijd dat er een advocaat opstaat en dit ook juridisch gaat aanvechten. Als is het alleen maar om meer tijd te rekken en hen te frustreren.

Internationaal recht

De vrijheid van ondernemerschap wordt erkend overeenkomstig het recht van de Unie en de nationale wetgevingen en praktijken. Dit artikel is gebaseerd op de jurisprudentie van het Hof van Justitie, dat de vrijheid om een economische of een handelsactiviteit uit te oefenen heeft erkend.

Bij de vormgeving van de wet DBA wordt uitgegaan van de voorwaarden die aan een arbeidsovereenkomst worden gesteld. Met andere woorden, het wordt bekeken vanuit het werknemersperspectief.

Vrijheid in ondernemen is niet ineens een oude wet uit de kast trekken die allemaal beperkingen oplegt waardoor het zelfstandig ondernemen bijna onmogelijk gemaakt gaat worden.

Zijn er dan helemaal geen kwaliteitseisen voor wetten en regels? Moeten wetten en regels niet voldoen aan hogere nationale en internationale wetten? Ze moeten niet voldoen aan de Grondwet, Europese wetgeving en internationale verdragen.

Conclusie

Ik vraag me in alle oprechtheid af wat er eerst gaat komen. Juridisch wapengekletter, het bestaansrecht van 1.200.000 Nederlanders vernietigen of de rede. Is deze motie wellicht een eerste stap?

Het juridisch wapengekletter is goed voor ‘partners’ in een juridische maatschap (zijn dat geen ZZP’ers overigens). Kan financieel ook prima opgebracht worden door een groep ZZP’ers. Stel de groep ‘ZZP’ers’ (er zijn er 1.200.000 miljoen) legt elk € 100,- in. Is toch een snel een potentieel budget van € 250.000,-.

Aan de andere kant, als we inderdaad te maken krijgen met het strengste asielbeleid ooit, dan neemt de vraag naar beveiligers snel af. Kunnen AZC’s en opvang Oekraïners sluiten. Wat doen de bedrijven die nu zo stoppen met de inhuur van ZZP’ers dan met die pakweg 2500 beveiligers die mogelijk stoppen als ZZP’er en in loondienst gaan?

Of kan dan de overheid, een overheid die ook de sleutel tot de oplossing in handen heeft, opdraven voor een slordige 4 miljoen per maand aan uitkeringen!

In het belang van de eenmanszaak:
Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Nederland is er waard!


Erwin
Erwin Versteeg

Erwin Versteeg is zelfstandig ondernemer en sinds maart 2018 voorzitter van ‘Verbindend Enschede’. De columns die hij schrijft, zijn op persoonlijke titel en bedoeld om een discussie op gang te brengen. Onderwerpen in de columns zijn lokaal, landelijke, geopolitiek of maatschappelijk, en daarmee lokaal en/of landelijk mogelijk geen onderdeel van hun (politieke-) verkiezingsprogramma.

.


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ronald dunki
11 dagen geleden

Zelfstandigheid impliceert onafhankelijkheid en individualisme en dat zijn eigenschaapen die keihard botsen met de neocommie dictatuur die hier stap voor stap wordt ingevoerd, tenzij er een Nexit komt.Wanner trekt Geert de stekker eruit?

A.R. Girbes sr
10 dagen geleden
Antwoord aan  ronald dunki

De heer Wilders heeft inmiddels al wel aangegeven dat, bij het niet doorgaan van “ de Noodwet over asielzoekers” hij het Kabinet laat ploffen . Nu de PVV mee kan regeren is dat een “ diep ingrijpende beslissing voor hem “. Immers : Hij heeft enorme tegenstand van Omtzigt, het CDA en de oppositie , met Frans Timmermans voorop, om de zogenaamde “” normale procedures te volgen” , maar , dan kunnen de andere partijen interveniëren en om zand in de procedures te gooien . Zo wordt Wilders alsnog lam geslagen en gaat de immigratie- fabriek gewoon door . Dat is mijn mening . Dat we afsteven op een “” dictatuur” begrijpen de oppositie partijen niet en zij houde n zich vasts aan hun utopische gedachten van een wereld-regering opdat de armoede , lees “” het establishment moet opdonderen “”
en zal uitgeschakeld worden , “ “ om een op communistische leest gestoelde maatschappij te ontwikkelen . “” Ik herinner mij nog heel goed dan Diederik Samson, bij zijn aantreden als partijleider ( PvdA) zei dat : De partij zich verantwoordelijk voelde voor alle armen in de wereld” Hij classificeerde zich “” mijns inziens “” tot de groep krankzinnigen. Immers ; Dat idee is onmogelijk te volbrengen en alleen idioten denken zo. Zo’n activist van “ Green-peace “ , is absoluut gestoord . Dat Wilders tegen zulke onzinnige denkbeelden moet vechten is bijna een onmogelijke opgave. Een neocommie- dictatuur is in aantocht schrijft U , en ook dat begrijpen de linkse bendes niet en kennelijk maakt het hen niets uit , maar het is “” onaanvaardbaar”” en dat het mogelijk een aanzet tot een oorlog is, begrijpen de idioten evenmin . De “” dwaalleer “” ( pseudodoxie ) is kennelijk een aantrekkelijke leer voor krankzinnigen . Helaas ……. We zitten opgescheept met “ onweerstaanbare domkoppen””. Zelfs in Duitsland wordt Ursula’s von der Leijen afgebrand ……. En….. terecht .

loekie
12 dagen geleden

er is voor alles maar EEN oplossing: vlaktaks van 100%

A.R. Girbes sr
12 dagen geleden

De «  schijnzelfstandigheid «  bestaat niet …. En….. dat is juist , maar ( zie ook het hier geplaatste commentaar) de «  overheid «  heeft , bij monde van Dick Schoof, de overeenkomst ( consensus ) getekend in Amerika , waar Antonia Guterres het woord voerde over «  de toekomst … Global Covernance…. en klimaat en op de bijeenkomst is $ 100.000.000.000,— toegezegd voor ontwikkelingslanden “” . We zien alweer dat door de schijnzelfstandigheid van Dick Schoof , hij als een schoothondje bij het kruisje tekende zonder dat hij de Tweede Kamer en de burger had ingelicht . Hij had toestemming moeten vragen aan de Tweede Kamer om democratische redenen . Ook Dick Schoof is mijns inziens afgegaan als een gieter . . De invloed van de “” Verenigde Naties “ blijkt groot te zijn …. hoewel ik er van moet kotsen . Immers : Waar bemoeid de VN zich mee De VN begeeft zich buiten Artikel 1 ( vrede en veiligheid) van “ Het Handvest van de Verenigde Naties “ en Artikel 2 , waar de beginsel van gelijke rechten en “” zelfbeschikking “ der “ volkeren “ wordt besproken . Dus “” Zelfbeschikking “ wordt nu dus Globalisme …… . De Woke- industrie is dus ook “ politiek bedrijven “op wereldniveau “ . VN kan zich beter ontbinden ….. het blijkt een baantjes “ instituut te zijn” . Thierry Baudet zei het al…….. Het Schoof-kabinet is eigenlijk het kabinet Rutte vier( 4) . Dat het huidige kabinet moet verdwijnen is NU alweer duidelijk geworden . Van Huffelen had schijt aan de tweede Kamer en …… Dick Schoof likt de hielen van de VN …!

A.R. Girbes sr
13 dagen geleden

Schijn-zelfstandigheid bestaat niet , schrijft de heer Versteeg . Die conclusie is juist . Maar, er is wel een « «  schijnzelfstandigheid « «  bij de overheid . Immers: De overheid “ bedient zich van heel veel “ adviseurs en adviesbureaus “ , omdat de “” overheid” niet de kennis bezit die noodzakelijk is voor een rationeel beleid . » We moeten maar eens leren dat veel overheidsdienaren geen kennis bezitten van waar ze mee bezig zijn . Dat betekent, dat het gewoon werknemers zijn die ook ontslagen kunnen worden omdat “ hun kennis lamentabel “ is . De bescherming dewelke een ambtenaar nu heeft is belachelijk te noemen en ook het Openbaar Ministerie, waar veel juristen hun plaatje vinden zijn vaak niet geschikt voor het beleidsterrein . Kijk naar de “” aanklachten bij Wilders , van Meijeren en de redactie van “ The bleu Tiger studio » waar veronderstellingen van opruiing zijn gedaan en interpretaties van die uitlatingen die kant nog wal raken . De nodige zelfstandigheid om na te denken bij de overheid is vervallen in « «  zieke schijn-zelfstandigheid . «  Dat is een zeer ernstige zaak . U en ik worden als «  domme onderdanen geclassificeerd «  en de nieuwe elite is “ de Overheid » dewelke ons als slaven wil houden ,; zie ook de column van Leo de Winter in de Telegraaf . » » Na 2030 is geen keuze meer « , er plannen bestaan om een CO2 budget in te voeren en een commissaris te moeten vragen of ik of U na een etentje nog wel kunnen autorijden omdat we onze CO2 budget overtreden hebben . Die krankzinnigheid is levens- gevaarlijk en is een puur «  communistische «  utopie . Dat Nederland uit de Europese Unie moet treden wordt steeds meer noodzakelijk :: we kunnen dan ZELF bepalen wat we doen . Immers :Dictators zijn er in overvloed en die kunnen van mij een schop naar het hiernamaals krijgen .