‘Omstreden’

Het Nederlands elftal werd door Engeland uitgeschakeld op het Europees Kampioenschap voor landenteams 2024. Nadat het Nederlands elftal snel op voorsprong kwam, maakten de Engelsen middels een ‘omstreden’ strafschop gelijk: 1 -1.

Wie de beelden nog eens terugkijkt, in het bijzonder de aanleiding voor de strafschop, zal zich oprecht afvragen wie daar nu eigenlijk een overtreding maakt en of daar eigenlijk wel sprake van is. De gerenommeerde Engelse aanvaller Kane waagt op fraaie en acrobatische wijze een schot op het Nederlandse doel, waarbij zijn doorschietende been (vrij logisch) het uitgestoken been van de Nederlandse speler Dumfries raakt. Vervolgens stort de Engelse speler ter aarde alsof hij dodelijk is getroffen door een vernuftig benut explosief. Wie ooit wel eens een potje heeft gevoetbald in competitieverband, ook al is het in de kelderdivisies, zal dat herkennen en het beoordelen als een verschrikkelijk staaltje onsportief gedrag waarbij in de verste verte nog geen sprake was van een heuse en bewust gemaakte overtreding. Het staat de Engelse speler overigens vrij om alle middelen te benutten om zijn team in het voordeel te brengen.

Bovendien presteerde het Engelse elftal tot dusver meer dan behoorlijk op het EK. Het Nederlands elftal daarentegen, had na de eerste poulewedstrijden al gerust de koffers kunnen pakken; het spel was knudde en het bereiken van de halve finale was meer geluk dan wijsheid. Dat Nederland de kwartfinales overleefde had alles te maken met de tegenstander: moslimlanden hebben nu eenmaal meer moeite met discipline en beheersing van het ego.

Maar als het even puur over deze penalty gaat, dan hadden de Duitsers toch ook wel een penalty toegekend mogen krijgen in de kwartfinale tegen Spanje.

Formeel echter, is er op zo’n moment sprake van een situatie “oordeel scheidsrechter.” Nu wordt zo’n scheidsrechter tegenwoordig ondersteund met moderne middelen, waaronder een ‘Video Assistant Referee’ ofwel VAR, die de in het veld fluitende scheidsrechter assisteert met adviezen op grond van videobeelden. En zo’n veldscheidsrechter ziet daarom in een herhaling, zonodig tot in den treure, hetzelfde als u en ik; hetzelfde als een (voormalig) speler uit een ‘keldercompetitie’; hetzelfde als de  mensen in het stadion; hetzelfde als de videoscheidsrechter (VAR). Ook die veldscheidsrechter ziet dat dit absoluut geen overtreding is, laat staan een penalty. Hij ziet wat iedereen ziet: op het veld, in het stadion, de kijkers thuis, en in het bijzonder ook bestuur van de Europese voetbalbond UEFA en de wereldvoetbalbond FIFA.

Nu zijn deze internationale voetbal organisaties, evenals hun voorzitters, bepaald niet onomstreden.

UEFA

De tuchtraad van de ethische commissie van de FIFA schorste toenmalig voorzitter Platini op 21 december 2015 voor maar liefst acht jaar en tevens kreeg hij een boete van 80.000 Zwitserse franken opgelegd; kennelijk was Platini niet afhankelijk van de Sociale Dienst in Frankrijk. Als reden gaf de commissie dat Platini in februari 2011 van zijn voorganger Sepp Blatter ten onrechte een betaling heeft geaccepteerd van twee miljoen Zwitserse franken. Zowel Platini als Blatter gaven aan dat er een mondelinge overeenkomst was, maar die opmerkingen werden als absoluut niet overtuigend beschouwd. De commissie oordeelde dat er geen bewijs was gevonden dat Platini door Blatter was omgekocht voor ‘klusjes’, maar wel dat er voldoende gronden waren aan te nemen dat de betaling als een ‘geschenk’ kon worden gezien en daarmee als een overtreding van de FIFA-richtlijnen. Het werd Platini – en in een aparte procedure ook Blatter – tevens verweten dat hij de betaling altijd heeft verzwegen. Blatter werd op dezelfde dag eveneens voor acht jaar geschorst en kreeg een boete van 50.000 Zwitserse franken.[1]

De procureur-generaal van Zwitserland opende op 24 september 2015 al een strafrechtelijk onderzoek naar Blatter op verdenking van “crimineel mismanagement” en “verduistering”, mede vanwege de betaling van de twee miljoen Zwitserse franken aan Platini.[2] Op 25 september 2015 deed het Zwitserse Openbaar Ministerie een inval in het FIFA-kantoor van Blatter, waarbij gegevens in beslag werden genomen. Platini werd verhoord als getuige.

Hangende het onderzoek van de ethische commissie van de FIFA werden beiden in eerste instantie op 8 oktober 2015 voor 90 dagen door deze commissie geschorst, waardoor zij toen al geen voetbalgerelateerde activiteiten meer mochten ontplooien, op nationaal en internationaal niveau. Platini legde daarop zijn taken als UEFA-voorzitter gedurende deze schorsing neer.[3] In hoger beroep werd de schorsing teruggebracht tot zes jaar.[4] Op 9 mei 2016 bracht het sporttribunaal CAS na een beroepsprocedure de schorsing terug tot een van vier jaar en een boete van 60.000 Zwitserse franken.[11] Dezelfde dag trok Platini zich definitief terug als UEFA-voorzitter. Ook na zijn laatste schorsing bleef hij volhouden onschuldig te zijn. Sinds 8 oktober 2015 mag hij vanwege een eerdere schorsing in deze zaak geen voetbalgerelateerde activiteiten uitvoeren. De schorsing eindigde in oktober 2019.

Onderzoek corruptie

In juni 2019 werd Platini door de Franse politie opgepakt en verhoord naar aanleiding van vermoedens van corruptie bij de toewijzing van het Wereldkampioenschap voetbal 2022 aan Qatar. Naast Platini werden ook Sophie Dion en Claude Guéant verhoord, respectievelijk adviseur van voormalig Frans president Nicolas Sarkozy en secretaris-generaal van het Élysée onder de oud-president. Platini werd ervan verdacht voor de toewijzing aan Qatar (in plaats van aan de Verenigde Staten) te hebben gestemd op aandringen van Sarkozy. In ruil zouden de Qatari voetbalclub Paris Saint-Germain overnemen, in het Franse mediabedrijf Lagardère stappen en een nieuwe sportzender (BeIN Sports) oprichten. Over deze regeling zou onderhandeld zijn in 2010 tijdens een geheime ontmoeting van de betrokkenen (waaronder dus vermoedelijk Blatter) op het Élysée (i.c. EU). Na het verhoor werd Platini opnieuw vrijgelaten.[5]  

Maar dat is logisch” zou Cruijff zeggen.

FIFA

Gianni Infantini. Afb: wikipedia.

Gianni Infantino is een Zwitserse-Italiaanse zakenman en advocaat. Sinds 26 februari 2016 (let op de tijdsperiode in relatie tot de vorige alinea’s) is hij de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Tussen 2009 en 2016 echter, was Infantino werkzaam als secretaris-generaal bij de UEFA. Daarvoor bekleedde hij diverse andere functies binnen de Europese voetbalbond FIFA. Over de omstreden wereldkampioenschappen in Qatar, waar Aziatische gastarbeiders volgens vele rapporten werken onder abominabele omstandigheden, zei hij: “Hard werken maakt trots.” Hij vindt niet dat de FIFA verantwoordelijk is voor alle misstanden in de wereld, en is blij met de verbeteringen die zijn organisatie heeft bereikt voor de gastarbeiders in Qatar. Maar daarvan zijn de meesten dus al overleden.

Ik heb bij dit artikel een foto geplaats van deze Infantini en u kunt zelf bepalen of u bij hem uw portemonnee in bewaring zou geven.

Penalty

Terug nu naar de penalty: is er iemand die na deze wedstrijd nog gelooft dat er nog gewoon eerlijke wedstrijden worden gespeeld op de voetbalvelden? Zo ja: laat u nakijken door een geriater. Die zal overigens gretig ingaan op uw twijfels en onmiddellijk behandeling voorstellen; hij moet immers ook boodschappen doen.

Op zulke momenten moeten de aanvoerders van de teams het recht hebben de beelden ook te bekijken. Zij kunnen dan, bijvoorbeeld na de beelden gezien te hebben, overleggen met hun technische staf of zij nog vertrouwen hebben in de objectiviteit van de scheidsrechter. Indien niet, dan wordt de wedstrijd op een ander moment uitgespeeld, met een andere scheidsrechter.

Dat maakte het spelen van voetbalwedstrijden bepaald gecompliceerd, maar zoals het in de betrokken wedstrijd verliep, hangt hier wel heel sterk de geur omheen van afspraakjes en dealtjes die met een sportieve wedstrijd niets meer van doen hebben, laat staan met een eerlijk verlopen kampioenschap. En laat het organiserende gezelschap daar nu juist een ‘reputatie’ in hebben…


[1] www.web.archive.org/web/20151223142228/http://www.fifa.com/governance/news/y=2015/m=12/news=independent-ethics-committee-bans-joseph-s-blatter-and-michel-platini-2747411.html?intcmp=fifacom_hp_module_news

[2] www.web.archive.org/web/20151223141738/https://www.news.admin.ch/message/index.html?lang=en&msg-id=58891Full

[3] www.volkskrant.nl/sport/platini-legt-taken-als-uefa-voorzitter-voorlopig-neer~b189a3ee/

[4] www.bbc.com/sport/football/35655454

[5] www.demorgen.be/nieuws/gewezen-uefa-voorzitter-platini-opgepakt-vermoedens-van-corruptie-over-toewijzing-wk-2022~bb06b1f5/?referrer=https://nl.wikipedia.org/

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Brunhilde
4 maanden geleden

Door dit voorval staat het hele voetbal in zijn hemd, wat een afgang. Hopelijk beseffen de ‘fans’ dit ook en blijven ze massaal weg bij dergelijke wedstrijden en besteden ze geen Euro meer aan zowel de absurd dure kaartjes als plaatselijk vertier.(Duitse horeca heeft erg veel geld verdiend terwijl in NL de kroegen marginaal draaien).