Vuurwerkverbod?

In Nederland gaan steeds meer stemmen op om vuurwerk, met name tijdens de jaarwisseling, te verbieden. De gedachte daarachter is dat het vuurwerk teveel slachtoffers maakt.

Die laatste gedachte is al fout; niet het vuurwerk maakt slachtoffers, dat doen de mensen die er niet correct mee omgaan. Vaak wordt er ook verwezen naar ‘illegaal vuurwerk’ als argument om vuurwerk in zijn geheel te verbieden. Ook dat is niet correct: illegaal is al verboden, dus daarop heeft een vuurwerkverbod geen uitwerking. Daar komt bij dat vuurwerk, met name rond de jaarwisseling, een lange geschiedenis heeft en min of meer tot het culturele erfgoed is gaan behoren. Het is een traditie die onlosmakelijk is verbonden met oud en nieuw.

Wie het nieuws een beetje heeft gevolgd moet een aantal dingen zijn opgevallen. Inmiddels geeft zelfs de staatsjournalistiek via de publieke omroepen toe dat de jaarwisseling in het grootste deel van het land vrij rustig is verlopen. Er zijn weliswaar wat meer arrestaties geweest, met name voor openbare dronkenschap, maar over het algemeen viel het mee. In de grote steden daarentegen was het soms wel flink raak. ‘Jongeren’ bleken niet veel op te hebben met hulpverleners of leden van de Hermandad en bestookten die niet zelden met zwaar (illegaal) vuurwerk. Dat heeft dus niets te maken met de viering van oud en nieuw, maar met je reinste terreur.

Kijken we naar het buitenland, dan valt met name de situatie in Berlijn op, waar ‘jongeren’ erin slaagden om een spoor van vernieling door de stad te trekken. In Duitsland overigens, werden de ‘jongeren’ ronduit geïdentificeerd als leden van de migranten gemeenschap. Iets wat in Nederland kennelijk wat moeilijker ligt.

In de migrantenwijk Kreuzberg kreeg de Duitse politie te maken met barricades (!) en werden zij bestookt met zwaar vuurwerk. Dat heeft natuurlijk met een zekere nieuwjaarsviering niets te maken, maar kennelijk met een andere traditie, namelijk de islamitische traditie om tegen de ‘ongelovigen’ te vechten. Het is namelijk opvallend dat het telkens om ‘jongeren’ gaat. Klaarblijkelijk willen de migrantenjongeren (want dat zijn het) de sociale orde op straat omvormen naar de islamitische orde die door hun ouders nu juist is ontvlucht. Althans; dat moeten we dan maar aannemen als we het neomarxistische vluchtelingennarratief volgen. Vooralsnog lijkt het er meer op dat de islamitische gemeenschappen in Nederland en de rest van Europa in toenemende mate gewelddadiger worden.

Kennelijk moet ook ons land alle tradities opgeven. Het klassieke Sinterklaasfeest kan niet meer gevierd worden omdat Afrikaanse vluchtelingen zich gediscrimineerd voelen aan de ene kant en aan de andere kant een flinke zak subsidie opsnuiven voor hun activisme. Tradities zoals Kerst- en Paasvieringen worden steeds moeilijker omdat islamitische ‘arbeidsmigranten’ (die overigens niet al te fanatiek aan het arbeidsproces deelnemen) weer aanstoot nemen aan christelijke overtuigingen. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Nederlandse tradities moeten niet gewijzigd, gehinderd of verboden worden, maar er moet juist meer nadruk op worden gelegd. Nieuwkomers moeten daarvan leren hoe ons land werkt en welke regels en gedragingen hier van toepassing zijn. Als zij zich daarin bij nader inzien niet thuisvoelen, dan gaan we dit land en de tradities niet aanpassen; als klein land hebben we gelukkig een enorm groot buitenland waar zij zich wellicht beter voelen.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Felice van der Aa
1 jaar geleden

Ik woon in Driebergen en kan genieten van vuurwerk afgestoken om middernacht met Oud en Nieuw. Echter in mijn wijk begon het al de hele vrijdagavond en zaterdagmiddag en avond. Een groot vuur midden op straat en veel harde knallen. Gelukkig hield het op om 01.00 uur. In tegenstelling met vorig jaar toen was het nog veel erger en eindigde eindelijk om 04.00 uur. Toen was er een algemeen verbod. Hoezo? Oud en Nieuw is hier gewoon oorlog en het lawaai zo hard dat de tv niet te verstaan is. Dit jaar was het trouwens in deze gemeente verboden vuurwerk af te steken. Een verbod is dus geen oplossing.
Met vriendelijke groet en dank voor uw goede werk,
Felice van der Aa.