Prikbord nr 848

Het is goed dat er aandacht voor de bedreiging van politici wordt gevraagd, maar tegelijk moet de vraag worden beantwoord: hoe erg is het? Bijvoorbeeld in vergelijking met rechters, officieren van Justitie, artsen, onderwijzers, politiefunctionarissen, gevangenispersoneel en medewerkers van de Sociale Dienst.

Daarbij kunnen ook de uitlatingen van en intimidaties door politici zelf en leidinggevenden in genoemde categorieën – met name gevangenissen en politie – een rol spelen. Vóórdat ‘iedereen’ elkaar op de sociale media voor rotte vis uitmaakte, werd Pim Fortuyn al gedemoniseerd, gevolgd door Geert Wilders; ook door figuren die nu zelf beveiligd willen worden. En de laffe houding van sommige leidinggevenden heeft tot ernstige misstanden geleid in scholen, wijken, gevangenissen en bij de Sociale Dienst. In hoeverre het UWV en de douane eveneens worden geïntimideerd, kan ik niet beoordelen, maar valt niet uit te sluiten. Kortom, angst is nog steeds een slechte raadgever en niet iedereen kan worden beveiligd.

Droombaan

De enthousiaste VVD-vertegenwoordiger in het Europese Parlement wist het zeker: de elektrische auto was straks goedkoper, had lagere kosten en je zou er minder voor gaan betalen. Hé, zijn dit wel drie argumenten of is dit het moderne politieke geneuzel om verdere vragen te voorkomen? Want wat er gebeurt als de subsidie vervalt, China goud vraagt voor lithiumaccu’s en de elektrische netwerken moeten worden verdubbeld, was hem kennelijk ontgaan. En hoe vervuilend stroom is als het niet uit kerncentrales komt, blijft onbesproken. Zo kennen we de VVD inmiddels: dagdromend en goedgelovig tot op EU-niveau, net als in het asieldossier.

Intussen is Greta Thunberg wakker geworden en zoekt een opvolger voor haar ‘droombaan’: was toch vermoeiend om jarenlang onzin te beweren en boos te kijken. Misschien iets voor onze gesubsidieerde klimaatplakkers?

Italië

De nieuwe minister-president van Italië en haar kabinet moeten niet dezelfde fout maken als de afgetreden Britse premier, door haar rechtse resp. rijke ‘sponsors’ via wetgeving te belonen. Daar is gewoon geen geld voor, want de ‘rijke’ EU-landen zijn allang niet rijk meer en hebben dezelfde financiële problemen: inflatie, rente, energie, immigratie en een besluiteloze, verspillende overheid. Daar komen de Brusselse dictaten nog bij, waarvan de Britten in ieder geval weinig last hebben, noch van de ECB-schuldenberg en de instorting van de Euro. De zeven magere jaren zijn begonnen, waarin alleen harde maatregelen bruikbaar zijn; ook voor de Italianen en de luchtfietsers in Brussel.

Kat

De vergelijking van Poetin met een kat in het nauw begint inmiddels te irriteren. Hij zit niet in het nauw en heeft verschillende opties open. Zelfs een verzoek om VN-troepen die de partijen moeten scheiden zodat hij in de nieuwe gebieden kan consolideren. Voorts heb ik moeite met het simplistische beeld dat een kernwapenoorlog ontstaat als één man op een rode knop drukt. Daar komt veel meer bij kijken en angst is in deze een slechte raadgever; het maakt ons in alle andere situaties (ook) chantabel. Niet alleen voor Rusland, maar tevens voor Iran, China, Noord-Korea en Pakistan.

Militaire robots

De Koninklijke landmacht experimenteert met gewapende robots die soldaten in voorste lijn zouden kunnen vervangen(?) Een merkwaardige bewering, omdat robots kwetsbaar zijn en heel duur, ook in onderhoud.

De computer van een gevechtsveldrobot moet meer kunnen dan van een gevechtsvliegtuig met piloot of een drone (zonder afstandsbesturing) en bovendien bestand tegen de schokken van het boordwapen en van de inslagen van vijandelijke (pantser)projectielen, bijv. van 20 of 40 mm.

De gewenste pantsering kan zo zwaar zijn dat het voertuig een brandstofmotor of zeer grote accu’s nodig heeft, die ‘ergens’ moeten worden opgeladen. Een hoge officier heeft het zelfs over een ‘zwerm’ van meerdere robots die door een operator (vanuit een pantservoertuig met computerschermen) worden aangestuurd. Na hoeveel uur moet deze worden afgelost?

Doch in tegenstelling tot een drone, moet de robot zelf dekking kunnen zoeken, ook in straatgevechten (deuren openen?). Heggen, struiken en kraters ontwijken; rookgranaten afvuren; gebieden zuiveren; (mijn)hindernissen aanleggen; artilleriedoelen opsporen; omhoog ‘kijken’ naar sluipschutters en omlaag naar mijnen; bestand zijn tegen elektronische oorlogvoering (stoorsignalen); te vervoeren zijn op militaire voertuigen; met voldoende snelheid een tegenaanval kunnen uitvoeren en geen (te) hoog brandstofverbruik hebben.

En dan nog kan een robot geen krijgsgevangenen maken, geen gewonden verzorgen/afvoeren, geen schuttersput graven, geen sloten passeren, niet zelf aftanken of munitie aanvullen, en geen (kleine) reparaties uitvoeren. Als er tevens een ‘leger’ aan onderhoudspersoneel benodigd is, terwijl de opleiding van operators niet simpel zal zijn en het vuren op eigen troepen niet valt uit te sluiten, dan verdient het hele project heroverweging. Want de voorste lijn (moeten) terugtrekken in het tempo van robots, brengt ons terug in het tijdperk van de voetinfanterie. In ieder geval ongeschikt om vluchtelingen te beschermen/helpen, kampen te bouwen, voertuigen te controleren, huizen te doorzoeken, mortiervuur te leiden en sluipschutters te bestrijden.

OMT-geheimen

Waarom moeten de geluidsopnamen van het OMT-overleg vernietigd worden? Het ging om duizenden mensenlevens en miljarden aan kosten en schade. Is men bang dat bij de Corona-enquête de geheime blunders en belangen bekend worden? Want schriftelijke verslagen zijn veel eenvoudiger te manipuleren dan die geluidsopnamen. En de vermeende leugen van minister Kuipers is kenmerkend voor de gang van zaken die veel groter is dan de toeslagenaffaire.

Misverstand

Er zijn nog steeds briefschrijvers (Tel. 21/10) die niet weten wat een zzp-er is. Ze vinden het ‘normaal’ om € 60 per uur te betalen aan een dakdekker, loodgieter of automonteur, maar dat dit vaak ook zelfstandigen zijn ontgaat hen kennelijk. Een zzp-er in de bouw die € 25-30 per uur verdient, moet alles zelf betalen en wordt niet doorbetaald als er geen werk voor hem/haar meer is. De ‘tijdelijke werkgever’ (opdrachtgever) betaalt bovendien geen pensioen- en andere premies, geen reiskostenvergoeding of vakantiegeld, geen ziekte-uitkering (aanvulling), geen gereedschap/-verzekering, geen ouderschaps-/zwangerschapsverlof, geen wettelijke aansprakelijkheidsverzekering etc. De bewering dat een zzp-er duur(der) is dan iemand met een vast contract, die niet meteen ontslagen kan worden als hij/zij de kantjes eraf loopt, kan gewoon niet waar zijn. Terwijl de zzp-er vaak 10 uur per dag moet werken en reizen, soms ook op zaterdag, om boven het minimum-nettoloon uit te komen.

Slijtage-oorlog

De oorlogsmisdaden van Poetin tegen de bevolking van Oekraïne zijn niet anders dan de luchtbombardementen op Duitse (en Nederlandse) steden in WO II. Het enige verschil is dat toen beide partijen dergelijke schendingen van de conventie van Genève op grote schaal pleegden.

Hoe lang Oekraïne de slijtage-oorlog kan volhouden, hangt mede af van de (financiële) steun van de westerse landen, die ook uitzicht moet bieden op voldoende herstel na de oorlog. Van een blanco cheque kan echter geen sprake zijn, gezien de gevolgen van de sancties tegen Rusland en de houding van bepaalde EU-landen. Er zijn al te veel cheques uitgedeeld aan de zuidelijke EU-landen en de protesten in Frankrijk laten zien dat er niet veel méér van de bevolking kan worden gevraagd. Hoe lang de vakbonden hun slijtage-oorlog daar (kunnen) volhouden, hangt af van de noodzaak het stakingsrecht nu te beperken. Dit had al veel eerder moeten gebeuren, want het misbruik is onaanvaardbaar.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
corfo
1 jaar geleden

Ik, als ambteloos burger (pensioen), voel mij hevig, én doorlopend bedreigd door zg. “politici”, de belastingdienst het ABP en meer van dergelijke instellingen.
Wanneer is daar eens aandacht voor ??