Leenstelselgeneratie: genaaid door GL

Jarenlang hebben de GroenLinksers gedramd voor de invoering van een ‘leenstelsel’ waarmee de studenten hun studie konden financieren. Een hele generatie ging er gierend mee naar de sodemieter want het communistenplan werkte (allicht) niet. GroenLinks steekt nog steeds geen vinger uit om die generatie weer op de been te brengen.

Studeren in de periode dat de basisbeurs is afgeschaft en het leenstelsel is ingevoerd (2015). Deze studenten zijn, zonder financieel vangnet, met torenhoge schulden opgezadeld. Schulden die mee worden berekend bij het verkrijgen van een hypotheek. Schulden die niet alleen op hun financiële positie drukken, maar ook op hun mentale gezondheid. De pechgeneratie. Hoe gaat het met ze? Hoe is het om zo jong al een schuld te hebben? En praten we eigenlijk wel genoeg over schulden met elkaar? In de driedelige webserie ‘Generatie Genaaid’ (NTR) gaat rapper Gotu Jim op onderzoek uit.

De afschaffing van de basisbeurs in 2015 heeft voor vele studenten een enorme impact gehad hun leven. Sommige studenten wonen noodgedwongen bij hun ouders of werken zich een slag in de rondte om de peperdure studentenkamer te bekostigen. Met meerdere bijbaantjes naast hun studie proberen ze de enorme studieschuld enigszins te beperken. Studenten die 4 jaar hebben gestudeerd, krijgen mogelijk € 1.400 uitbetaald of als korting op hun studieschuld. Dit komt bij lange na niet in de buurt van de totale kostenpost die ze in hun studententijd hebben gemaakt. In het collegejaar van 2023/2024 komt de basisbeurs weer terug, wat betekent dat de pechgeneratie compleet tussen wal en schip is gevallen. Ze zijn de dupe van een mislukt experiment.   

Gotu Jim 

In deze webserie neemt artiest en presentator Gotu Jim, zelf ook lid van de pechgeneratie én boegbeeld van vele studentenprotesten, kijkers mee in de wereld van deze generatie. Jim onderzoekt op een eigenzinnige, levendige, activistische en gelukkig vaak ook grappige wijze het leven van de pechvogels.

‘Generatie Genaaid’ is te zien vanaf 28 oktober op NPO3.nl.


Ingezonden door NTR-communicatie en bewerkt door de redactie van Sta-pal.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maurits Campert
1 jaar geleden

Yasser Feras…zeer betrouwbaar.