Politieke miskopen

De inkt van het artikel “Het Verval van de Parlementaire Democratie” was nauwelijks opgedroogd of we kregen een evangelische boodschap uit Kiev. De door Rutte geselecteerde “brenger van goede boodschappen” nam de uitgestrekte hand van Zelensky gretig aan en vond het wel een kek plan om een stad in de Oekraïne te adopteren en zorg te dragen voor de wederopbouw van de betreffende stad. Alsof hij wat kralen en spiegels kwam brengen aan stammen in het Amazone gebied.

Marshall plan? Wederopbouw? Gaat Nederland een uitgebreid materieel plan met een gedegen financiële onderbouwing concipiëren? Een plan gericht op de economische wederopbouw van de betrokken stad met het vormen van een buffer tegen een expanderende door het Westen ongewenste beweging, als onverwachte bijvangst? Wie gaat dat plan opstellen? Wie gaat de merites daarvan doorrekenen? Waar komt het geld vandaan? Zal wel weer uit de defensie- en landbouwpotten komen, want de klimaatmaatregelen moeten buiten schot blijven. Welke kwaliteitspoliticus gaat dat begeleiden? Die zal wel weer betrokken worden uit het Haagse reservoir van gesjeesde politieke vriendjes. Hoewel Nederland in de afgelopen 10 jaar alleen maar overheidsplannen heeft mogen ervaren die tot sterke kostenoverschrijdingen hebben geleid en zelden tot verbeteringen in welvaart en welzijn toestand van de doorsnee burger, is zo’n Nederlands Marshall plan vanzelfsprekend een eitje voor de mannen en vrouwen van de regering Rutte.

Om toch even met de rechtervoet op de rem te kunnen drukken zegt de Nederlandse weldoener: “We kunnen ook helpen door specifieke Nederlandse expertise te sturen, zoals deskundigen op het gebied van bruggenbouw en landbouw.” Het leek hem wel een leuke uitspraak: bruggen en landbouw. Ach waarom niet. Bouwen in de Oekraïne zal in ieder geval geen hindernissen ondervinden door klimaat maatregelen tegen stikstof uitstoot en ammoniak uitstoot, wel moeten hier en daar blindgangers in de granaten- en mijnpopulatie geïdentificeerd en uitgeschakeld worden. Dat mag de pret van het bouwen zonder hinderlijke klimaat maatregelen niet drukken…

Landbouwspecialisten? Ook geen probleem. Wanneer de pot met € 750 miljoen leeg is en een groot aantal boeren uitgekocht is, kan de regering heel wat van die landbouw specialisten naar de Oekraïne sturen om de voedselproductie in termen van graan en vlees te gaan bevorderen. Het is onduidelijk welke relatie die landbouw heeft met de stad die geselecteerd zal worden voor de Nederlandse hulp bij de wederopbouw. Vermoedelijk om de stadsbewoners weer op de been te brengen en te houden. Of om de opbrengsten tegen torenhoge prijzen in Nederland op de markt te brengen, want de nationale voedselproductie zal door het wegzuiveren van landbouwers minder worden. 

Ben benieuwd welke stad deze man in zijn boodschappentas gaat meenemen om in eigen land de belastingbetaler te verblijden met wat extra kosten die uit de leger rakende huishoudbeurs getrokken gaat worden om die arme mensen ook in eigen land een hart onder de riem te stekken. Het is weer het bekende recept:  raak je in eigen land door eigen onkunde gevoed door gebrek aan kennis, ervaring en intelligentie in de problemen dan kun je dat het beste maskeren door in het buitenland de rijke oom te spelen die een paar keer per jaar een mandje met leuk speelgoed en goede gaven komt langs brengen. Zoals de Minister van Defensie die materieel met de losse pols uitdeelt, maar niet weet wat en waar met dat materieel een handjevol infrastructuur zal worden vernield met slachtoffers als bijkomende schade. Russisch sprekende personen bij voorkeur.

Je zult als land maar bestuurd worden door verwarde mensen die in het buitenland graag voor zendeling en evangelist willen spelen en niet beseffen wat de consequenties zijn van hun daden en uitspraken voor de Nederlandse samenleving. Wij hebben ze in overvloed. Misschien kunnen we ze in Kiev en omgeving slijten. Ik berg de Nederlandse vlag en vooral de wimpel op. Die hebben we met de huidige politieke generatie aan het bewind voorlopig niet nodig.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
J.Blaak
1 jaar geleden

Ik heb helaas ook m’n vlag opgeborgen.
Zal hem voorlopig ook niet meer tevoorschijn halen, schaam me nederlander te zijn.
Bestuurd door een stel incompetente en door en door corrupte nihilisten, tuig van de richel.
Had nooit gedacht dat ik zo zou schrijven over de boven ons gestelden.
Als Neurenberg 2.0 van start gaat horen onze politici zich daar meteen aan te melden.

Maurits Campert
1 jaar geleden

Wederom een goede typering…