Goede doelen zoals Oekraïne

Dat actie wordt gevoerd om mensen te helpen die in nood verkeren, zoals nu in Oekraïne, is hartverwarmend. Ook ons land kent een uitgebreid netwerk van goede doelen. Op radio en TV wemelt het van de reclames voor die goede doelen en momenteel staat weer een megaproductie op stapel van Giro555.

Giro555 organiseert maandag een speciale actie op radio en televisie waarbij geld wordt ingezameld voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het tv-programma Samen in actie voor Oekraïne wordt van 20.30 uur tot 23.00 uur uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS 6. Overdag voeren de grote radiostations al actie. Tijdens de tv-actie kunnen mensen inbellen om geld te doneren. Er worden ook diverse acties onder de aandacht gebracht. De uitzending wordt gepresenteerd door Chantal Janzen en Rob Kemps. Ook Jeroen Pauw en Eva Jinek doen mee, zij ontvangen in de studio gasten aan tafel.

Een paar simpele vragen: hoeveel geld zou er nu terecht komen bij de mensen in Oekraïne die het nu moeilijk hebben? Gaat dat naar de weduwen en wezen? Worden daar huizen van gebouwd die door de oorlog zijn vernield?

Nog een paar simpele vragen: hoeveel van iedere euro komt uiteindelijk netto bij het doel terecht? Hoe worden die doelen geselecteerd en wie doet die selectie? Worden de antwoorden op die vragen maandag ook gegeven en zijn ze gemakkelijk terug te lezen in de jaarverslagen?

Allemaal vragen die nooit een antwoord krijgen, omdat alle ‘goede-doelen-organisaties’ zo op het oog eigenlijk maar één echt doel hebben: met weinig inspanningen en tranentrekkende beelden een machtig mooi salaris opstrijken. Tot slot nog twee andere vragen: hoeveel directeuren van deze organisaties zijn lid van een politieke partij? Zijn er ook directeuren die aan politieke organisaties, zoals PVV, FvD, BBB of JA21 zijn verbonden?

Jaarsalarissen van directeuren goede doelen in Nederland die deelnemen in Giro555:

Care: € 128.095
Cordaid: € 129.562
Kerk in actie: € 169.000
Rode kruis: € 167.000
Oxfam Novib: € 141.060
Plan international: € 137.000
Save the children: € 124.625
Stichting vluchteling: € 130.857
Terre des homes: € 128.475
Unicef: € 139.823

NB: de kosten voor pensioenvoorzieningen zijn niet opgenomen. (!)

Tot slot de hamvraag: als rapaille zoals Sywert van Lienden en zijn maten al door de FIOD worden opgepakt voor een louche handeltje in mondkapjes, wordt het dan niet eens tijd om deze organisaties tegen het licht te houden? Ik heb namelijk zo’n vermoeden dat zij, net als Van Lienden, weliswaar beweren massieve steun te zullen leveren aan slachtoffers van oorlogen en andere rampen, maar dat uiteindelijk toch maar niet doen. Er is altijd wel een beroemde ‘kink in  de kabel’.


Abonneer
Laat het weten als er
7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joost
5 maanden geleden

Ja, maar dat deuggevoel is ongeveer gelijk aan een shot heroine. En je moet steeds blijven geven om dat euforisch gevoel te krijgen.

koddebeier
5 maanden geleden

Je moet wel gek zijn om deze lieden te spekken.
2x Modaal zou de norm moeten zijn voor deze graaiers !!!

5 maanden geleden

Het is net als bij «  ontwikkelingshulp » blijken de uitvoerders en hun ‘managers’ flinke salarissen te ontvangen , en eigenlijk in de Rubriek «  heerlijk parasiteren op de goedgelovigheid » moet staan. . Immers: Jaren geleden hebben « echte » hulpverleners kond gedaan dat «  ontwikkelingshulp » onmiddellijk gestopt moet worden omdat de corruptie gierend de ontwikkelingslanden doorvliegt . De echte hulpbehoevende krijgt of niets of een schamel deel . Maar de Goedgelovigheid en de ongelooflijke naïviteit is niet uit te roeien en « we » eigenlijk moeten zeggen dat er Misbruik wordt gemaakt van die goedgelovigheid . En, misbruik is toch een criminele handeling ???? En, weten we nog…….. dat de «  Koning van ontwikkelingshulp «  , drs Jan Pronk , van de Partij van de Arbeid , jaren lang miljarden belastinggeld als Ontwikkelingsgeld heeft weggesmeten ???? Maar…… de belastinggelden uiteindelijk in de zakken terecht kwam bij zakenpartners van de VVD en het CDA , dewelke de goederen leverden . Och…….. dat weten we niet meer? Juist …… en dat is het grote probleem ……… de geheugens , zijn , net als die bij van Mark Rutte, afgestemd op het harde eigenbelang .

koddebeier
5 maanden geleden
Antwoord aan  A.R. Girbes

Waarschijnlijk hebben ze er geen actieve herinnering aan !!

mgjb
5 maanden geleden

Precies de vinger op de zere plek. Daarom geef ik al jaren niks meer aan al die bedelaars. Ik blijf aan de collectanten uitleggen dat ze aan het collecteren zijn voor de gepantserde SUV van de bazen die ergens moeder Theresa gaan uithangen. Maar er natuurlijk wel erg goed van willen leven. De salarissen laten niet de onkostenvergoedingen zien plus de verleiding van corruptie omdat ze ter plekke kunnen bepalen wie er wat krijgt.
Transparantie is volledig afwezig. Wel zie je ze vaak welbespraakt zielige verhalen ophangen. Vaak met wat hongernegers op de achtergrond of huilende indiase kinderen.
En het grote geld gaat naar de marketingbedrijven, meestal in de USA. Want die kunnen natuurlijk niet voor niks die mooie reclame spots maken.

J.Blaak
5 maanden geleden

Daarom ben ik jaren geleden al afgehaakt, geen enkele goede doelen stichting krijgt iets.
geen enkele euro.
Als ik iets wil steunen is het lokaal en kan ik er uiteindelijk de vruchten van zien.
dat is meestal een vrijwilligers project in bejaarden/ouderen zorg, kinderstichting(speeltuin/toestellen) etc.
Al die grote jongens en NGO kunnen m’n rug op.
Ze mogen nog niet ruiken waar ik gezeken heb. tuig in pak met stropdas

Tigron
5 maanden geleden

Veel strijkstokken zijn zo groot als een landingsbaan op Schiphol.
Daarbij zijn er zo veel kleinere dat je er een palissade van kunt maken.