Prikbord nr 824

Wie het heldhaftige, maar dwaze gedrag van een handvol Oekraïense grensbewakers bekijkt, kan zich afvragen of de legerleiding in Kiev de Amerikaanse inlichtingen wel serieus heeft genomen.

Want de soldaten lijken niet echt voorbereid te zijn op een oorlog en ook het te hulp roepen van onervaren burgers – hoewel de beloofde geweren nog niet waren uitgereikt – lijkt erg veel op de opstand in Boedapest, die door een snelle Russische opmars werd neergeslagen.
En nu de EU sanctiemaatregelen heeft aangekondigd die effectieve militaire steun aan Oekraïne moeten ‘vervangen’, om niet te hoeven toegeven dat de NAVO daartoe helemaal niet in staat is zonder de VS, rijst de vraag of Poetin de gaskranen naar Oekraïne en West-Europa al heeft dichtgedraaid dan wel daarmee wacht tot zijn corrupte vriendjes in Moskou en Wit-Rusland worden losgekoppeld van het SWIFT-betalingssysteem. Duidelijk is wel dat de Baltische staten zich terecht zorgen kunnen maken over (voormalige) NAVO-generaals die menen dat Poetin bereid en in staat is kernwapens in te zetten, omdat Moskou dan voortaan geen ‘verrassende’ Blitzkrieg meer nodig heeft, maar gewoon kan binnenmarcheren.

Demilitarisering

Als demilitarisering en het verwijderen van fascisten een door de VN geaccepteerd argument is om een land te verwoesten en te bezetten, dan kan de Veiligheidsraad worden opgeheven en dient zeker niet te worden onderhandeld met Moskou. De Russen hadden meteen geschorst moeten worden tot een staakt-het-vuren in Oekraïne is bereikt.

Overigens, ‘onderhandelen’ in Minsk lijkt op het scenario uit 1956 in Boedapest: kolonel Pal Maleter hebben we niet meer teruggezien.

De NAVO dient zo snel mogelijk de argumenten van Poetin toe te passen op Wit-Rusland, zowel om de dreiging tegen Polen te verminderen, als ook de Baltische staten te redden. En het is nog steeds niet te laat om zelf een ‘veiligheidszone’ in Oekraïne te bezetten, gezien de soevereiniteitsgaranties uit het verleden, teneinde de Russische troepen weg te houden van Kiev en de Poolse grens. Wachten op een VN-resolutie is zinloos, want deze oorlog moet door Oekraïne worden gewonnen. De prijs van een NAVO-debacle zal verschrikkelijk hoog zijn voor heel Oost-Europa, inclusief Polen en de Baltische staten.

Duits dilemma

Dat Duitsland een probleem heeft om de Russische geldstromen te blokkeren, laat zich raden. Bovendien zal de dubieuze ex-kanselier Schröder daar wel tegen zijn. Doch de bewering dat dan ook de Russische gasleveringen niet meer kunnen worden betaald via SWIFT, is een uitvlucht. Dat geld kan gewoon naar de rekeningen bij de buitenlandse banken waar de Russen altijd hun westerse valuta parkeren, zodat het ‘verdeeld’ kan worden of bewaard of verduisterd. Dat ook die rekeningen misschien geblokkeerd zouden worden, is in Berlijn een nachtmerrie. Met hun linkse Energiewende hebben ze zich aan Moskou uitgeleverd, waardoor het uitstellen van Nord Stream 2 al een dilemma was. Volledig afgesneden worden van Russische olie en gas is echter een zwaard van Damocles, waarbij de terugbetaling door Moskou van Duitse kredieten een extra gewicht in de schaal kan leggen. Duitsland is niet langer de sterke man van Europa; dat is Groot-Brittannië geworden. En Polen – met meer tanks dan Duitsland en Frankrijk samen – is straks een frontlijnstaat van de EU en onmisbaar voor de bescherming van de Baltische staten. Toch maar even wachten met Brusselse sancties tegen Polen; de derde wereldoorlog is reeds begonnen en westerse politici hebben niet de ‘hardheid’ deze te winnen. Daarvoor is een vergelijking tussen de ministers van Defensie in West- en Oost-Europa niet eens nodig. Om over China en Iran maar helemaal te zwijgen. Daar besteden ze de miljarden liever aan ‘defensie’ dan aan de klimaatmaffia.

Het derde dilemma zijn de echte vluchtelingen die aan de Poolse grens (te) zorgvuldig worden geselecteerd, gezien hun recht op visumvrije toegang tot de EU. Het is daarom onbegrijpelijk dat er een rij van 40 km voor een grensovergang naar Polen staat, waardoor het wachten tot 24 uren kan oplopen. Zijn de linkse partijen die het ‘Wir schaffen das’ van Merkel luidkeels steunden, bereid en in staat wéér een miljoen op te vangen – en nu tijdelijk – of zijn alleen gelukzoekers, moslims en Oost-Europese criminelen welkom? In ieder geval heeft Berlijn 100 miljard extra uitgetrokken voor defensie, wat in de Nederlandse verhouding ongeveer 20 miljard zou moeten bedragen. Helaas worden er nog geen NAVO-troepen richting de Poolse grens met Oekraïne gestuurd, laat staan naar Kiev.

Offers

Niet alleen Italië en Duitsland zullen offers moeten brengen om zich los te maken van Russische energiegrondstoffen. Duitsland is naar verluidt voor 35 tot 55% afhankelijk van olie, gas en kolen uit Rusland! Doch daarmee houdt het niet op: als Moskou de leveringen stopt, dan treft dit nog veel meer landen, waaronder Oekraïne, Finland etc. Hoe heeft het zover kunnen komen; was de anti-kernenergielobby de ‘nuttige idioot’ voor Moskou. Of zijn Merkel en de EU in slaap gesust door de gedachte dat ook een dictatuur iets te verliezen heeft bij een (economische) oorlog. De opvatting dat de strijd om Oekraïne en de sancties tegen de criminelen in het Kremlin een definitieve breuk betekenen met het verleden, heeft in ieder geval het Duitse parlement bereikt. Maar waar Poetin zich kan wenden tot China als afzetgebied, heeft de EU geen alternatief dan alles uit de bodem te halen wat nodig is om tijd te winnen voor de kern- en stikstofenergietoekomst. Intussen alle cruiseschepen dwingen om schone brandstof te gebruiken, net als de biomassacentrales; of het hele klimaatsprookje in de prullenbak gooien. Wellicht is het laatste onvermijdelijk.

VN

Zowel de Russische vertegenwoordiger in de Veiligheidsraad van de VN als de minister van Buitenlandse Zaken Lavrov hebben weer eens bewezen dat de dialectiek van het communisme nog springlevend is in Moskou. Begrippen een andere betekenis geven en beschuldigingen uiten over een tegenstander, die juist de eigen daden betreffen. Zo heeft Poetin zijn militaire invloedsfeer uitgebreid tot Wit-Rusland (en de Oostzee), zijn cyber-oorlog uitgebreid tot belangrijke industrieën en installaties in het Westen, zijn gas- en olievoorraden ingezet om de Westerse economieën te ondermijnen, zijn strijdkrachten gemoderniseerd en een bondgenoot in Peking gezocht, de Krim geannexeerd, een oorlog om Oekraïne ontketend en zijn spionage-activiteiten opgevoerd. En dan de NAVO beschuldigen van een militaire omsingeling door de dubieuze regering in Kiev ooit het lidmaatschap aan te bieden.

Waarschuwingen

Waar komen de waarschuwingen door ‘experts’ vandaan, dat een NAVO-optreden tegen Rusland tot een wereldoorlog kan leiden? En waarom neemt Poetin wel dit vermeende risico? Zijn dit de linkse commentatoren en media die altijd al tegen de NAVO waren of komt dit rechtstreeks uit de Russische desinformatiefabriek? Want het kan niet zo zijn dat de Russische dreigementen over inzet van kernwapens de NAVO en hele westerse wereld chantabel maken. Dan zouden ook Iran, Noord-Korea, China en andere dictaturen ongestoord hun gang kunnen gaan.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ravian
2 jaren geleden

“Wie het heldhaftige, maar dwaze gedrag van een handvol Oekraïense grensbewakers bekijkt, kan zich afvragen of de legerleiding in Kiev de Amerikaanse inlichtingen wel serieus heeft genomen.”

Dat grensbewakers verhaal is inmiddels al lang en breed bewezen een broodje aap verhaal te wezen mijn beste.

En dat de Oekraïners Amerikaanse inlichtingen niet serieus hebben genomen lijkt mij, gezien de CIA te Kiev haar burelen deelt met de Oekraïense inlichtingen dienst, onwaarschijnlijk.

“Want de soldaten lijken niet echt voorbereid te zijn op een oorlog en ook het te hulp roepen van onervaren burgers”

Had je er al eens over nagedacht dat die soldaten, eenheden als het nazi Azov Bataljon daargelaten, misschien gewoon geen zin hebben om voor een stelletje neonazis de kastanjes uit het vuur te halen?

En dat bewapenen van kinderen en oude van dagen doet sterk aan het Berlijn van 1945 denken…

“Als demilitarisering en het verwijderen van fascisten een door de VN geaccepteerd argument is om een land te verwoesten en te bezetten, dan kan de Veiligheidsraad worden opgeheven en dient zeker niet te worden onderhandeld met Moskou. De Russen hadden meteen geschorst moeten worden tot een staakt-het-vuren in Oekraïne is bereikt.”

LOL, met een dergelijke argumentatie had men de VS en haar NATO vrindjes al jaren geleden de VN uit moeten kukelen.
Ben je Joegoslavië alweer vergeten?
En al die andere landen waar de US/NATO de afgelopen decennia oorlog gevoerd heeft?

En wat vind je van de in 2014 te Kiev door de US/EU/NATO gepleegde staatsgreep, waarbij in een soeverein land de democratisch gekozen regering werd afgezet en vervangen door een door een zekere Nuland samengesteld marionetten regime?
Een marionetten regime dat de hoofdoorzaak is voor het huidige conflict in Oekraïne…

En nu zet ik er een punt achter, ik heb meer dan genoeg gelezen om dit artikel als anti-Russische propaganda bagger te kwalificeren.

Boudica
2 jaren geleden
Antwoord aan  Ravian

Was ene Ihor Kolomoyskyi, o.a. ingenieur en staalbaron net als Klaus Schwab, niet debet aan het instellen van een marionettenregime in Kiev? de aartsvijand van Poetin met 3 paspoorten van Oekraine, Israel en Cyprus, en ook de amerikaanse nationaliteit heeft gekregen, die nu premier Zelensky in de schaduw aanstuurt? Alleen al de oproep om burgers tegen tanks te laten vechten en gedetineerden vrijheid te geven in ruil voor soldaatje spelen is krankzinnig.

Richard Jansen
2 jaren geleden

Wat een duidelijke analyse.
Jammer, dat deze analyse niet breder komt in de media.
En al kwam het in de kranten en op de tv, dan bereikt het onze nieuwe generaties nog niet. De jongeren verdiepen zich niet in de (geo-)politieke achtergronden. Jammer, dan had veel leed kunnen worden voorkomen.
Richard Jansen uit Zeist.

Boudica
2 jaren geleden
Antwoord aan  Richard Jansen

Voor jonge mensen is oorlog niet te begrijpen en is er de generatiekloof waardoor naar degenen die vertellen niet geluisterd wordt. Bij het ouder en wijzer worden groeit ook het begrip. Helaas zijn degenen die oorlogservaringen hebben grotendeels overleden (waaronder ouders die de oorlog hebben meegemaakt dus bepaalde vragen kunnen niet meer gesteld worden) en lees je het alleen maar uit boeken. Al zouden jongeren zich wel in geo-politieke achtergronden verdiepen dan wil dat nog niet zeggen dat ze het begrijpen. Voor begrip is levenservaring nodig. Lees: oorlogsvader van Catherine Keijl, zij legt het prima uit.