Boekrecensie: De boycot van Israël

Van Kees Broer verscheen recent opnieuw een zeer lezenswaardig boek: ‘De boycot van Israël’, uitgegeven via Uitgeverij Aspekt / het CIDI. Het beschrijft de anti-Israëlische boycotbeweging in Nederland.

Eerder schreven wij al een recensie over Kees zijn eerste boek ‘Vijftig jaar Palestina Komitee’. Officieel heet deze beweging BDS (boycot, desinvestering en sancties). Maar zoals Kees Broer ook constateert, is de beweging er niet in geslaagd deze term ingeburgerd te krijgen.

Kees Broer fileert deze anti-Israëlische beweging. Het begint er al mee dat de beweging geen duidelijke doelen wil bereiken met de boycot. Feitelijk is de bedoeling het doen verdwijnen van Israël, maar dat zegt de beweging meestal niet al te openlijk. Er zijn echter genoeg citaten van de leiders van de anti-Israëlische boycotbeweging die dit aantonen. Of men zegt het indirect, door te stellen dat vijf miljoen Palestijnen (“vluchtelingen”, in feite hun nakomelingen) in Israël zouden moeten gaan wonen. Dit is strijdig met de tweestatenoplossing en Israël zou simpelweg dan ophouden te bestaan.

Afb: Uitgeverij Aspekt

Maar ook verder is de anti-Israëlische boycotbeweging niet bepaald fris. Zo neem men geen afstand van geweld en terreur. Sterker nog, terreurorganisaties als Hamas en de PFLP hebben zitting in de top van de beweging. Men schermt met het internationaal recht, maar acht dit niet van toepassing op de Palestijnen. Dat de boycot de banen van Palestijnen mogelijk zelfs harder treft dan die van Israëli’s, vindt men ook totaal onbelangrijk. Het is ondergeschikt aan het doel: de Joden en de Joodse staat zwart maken. Het Duitse parlement heeft dan ook in 2019 vastgelegd dat de beweging: “een anti-Joodse beweging is die doet denken aan de tijd van het nationaalsocialisme in Duitsland.” Duitse overheidssteun werd verboden. Ook onder andere Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben anti-boycot wetgeving.

Wat bij de Nederlandse tak opvalt, is dat er nauwelijks Palestijnen actief zijn of in de top zitten.

Zelfs het in het boek geïnterviewde voormalig SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel constateert dat tot zijn grote verbazing. Bij alle andere belangengroepen voor buitenlandse kwesties is dat ondenkbaar. Echter, de beweging bestaat hier uit enkele moslims en verder ‘witte personen’. Blijkbaar allemaal mensen die op de een andere manier haatdragend zijn naar de Joodse staat.

Gelukkig heeft men lachwekkend weinig weten te bereiken.

Van enig effect op de Israëlische economie is geen sprake. Integendeel, sinds de beweging is opgericht in 2005 presteerde de Israëlische economie (veel) beter dan alle andere Westerse landen. Israël maakt zo veel goede producten dat die moeilijk te boycotten zijn. Zo roept de anti-Israëlische activist Robert-Willem van Norren op de Amsterdamse Dam wekelijks op tot een boycot van Israël – vanaf een scootmobiel vervaardigd in een Israëlische kibboets! (zie foto)

Afb: Likoed Nederland

De lijst van hun 12 grootste internationale successen in 12 jaar bevat bijvoorbeeld het feit dat zes Amerikaanse voetballers een verzorgde reis naar Israël weigerden te accepteren. Betrouwbaar is die lijst trouwens geenszins. Zo blijkt het enige Nederlandse ‘succes’ op de lijst gelogen: dat een Israëlische busmaatschappij een aanbesteding verloor, kwam doordat de concurrentie een betere aanbieding deed. Maar toch wordt zoiets als een ‘succes’ geclaimd.

Maar de ondertitel van het boek is dan ook niet voor niets: “demoniseren, delegitimeren, discrimineren.” Want de eenzijdigheid, haat en leugens die de beweging over Israël verspreidt zijn wel schadelijk en bevorderen Jodenhaat.

Wij constateerden enkele maanden geleden dat niettemin bepaalde media als NRC en Trouw helaas bereid blijken te zijn om die klakkeloos verder te verspreiden. Dan is het belangrijk om te weten met wie je te maken hebt. Het is de verdienste van Kees Broer dat hij daarover een compleet en zeer goed leesbaar boek heeft geschreven.

Belangstellenden kunnen het boek HIER rechtstreeks bestellen.

*****

NB: Er blijkt een toegenomen behoefte aan pro-Israël boeken, nadat Likoed Nederland in 2015 ‘150 Palestijnse fabels’ publiceerde. Want recent verscheen er nog een pro-Israël boek: ‘Israël bestaat en is de meest legitieme natie ter wereld’ van blogger Martien Pennings. Dit is wel speciaal voor de liefhebbers, gezien de van Martien bekende geheel eigen en uitvoerige schrijfstijl.

Voor meer informatie zie zijn blog en een interview met de schrijver door het Belgische ‘Joods Actueel’.

*****

De boycot van Israël
BDS; Demoniseren, Delegitimeren, Discrimineren

Uitgeverij Aspekt / CIDI

Auteur: Kees Broer
ISBN: 9789464248074
Soort boek: Paperback / softback
Aantal pagina’s: 328
Publicatie datum: 22-10-2021

Prijs: € 19.95


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Proserpina
2 jaren geleden

Men heeft groepen die lobbyen voor de rechten van Palestijnen altijd al gewantrouwd. Dit boek voegt daarom niets nieuws toe.