Windbuilen en mooipraters

Het was gisteravond weer Champions League avond en dus was er op de -tig zenders die ik heb, niet veel soeps te zien. Sinds duur betaalde professionals nog niet eens de bal drie keer achter elkaar naar de goede kleur kunnen spelen en zich analisten noemende voormalige profvoetballers een wedstrijd evalueren in platitudes en open deuren, is voetbal kijken voor mij een kwelling geworden. 

Verveeld zapte ik daarom de zenders langs en hield even stil bij het programma van Eva Jinek en door wat ik zag en hoorde in de vijf minuten dat ik afstandsbediening rust gunde, deed mijn bloed koken. Aan tafel zat een slachtoffer van de Toeslagenaffaire en wat haar in het achterliggende decennium was overkomen, was onvoorstelbaar. Door het financiële geschil met de Belastingdienst was zij door Jeugdzorg naar de rand van haar bestaan geduwd. Geen geld, geen vaste woon- of verblijfplaats, rondtrekkend met haar kinderen van het ene naar het andere adres en dus werden haar de kinderen tijdelijk en permanent ontnomen. Tijdelijk, omdat inmiddels drie van de vijf weer bij de moeder terug zijn en permanent, omdat ze van twee de woon- of verblijfplaats niet kent en ook niet weet hoe ze er nu uit zien. Omdat ze uit de ouderlijke macht is gezet, krijg ze die informatie ook niet.

Gebroken vaasje van Rutte… Afb: PXhere

Voor mij kreeg de Toeslagenaffaire een gezicht en natuurlijk stelde ik me zelf vragen, maar de kern van het gebeuren was het gebrek aan empathisch vermogen, het schuilen achter onjuist geïnterpreteerde regeltjes door medewerkers van de Jeugdzorg en verantwoordelijke bewindslieden. Demissionaire bewindslieden die blijkbaar de deur allang gesloten hebben en overgegaan zijn tot de orde van de dag. Je zou de manier waarop wordt omgegaan met de slachtoffers van de Toeslagenaffaire kunnen samenvatten als “schofterig gedrag van low lifes (verachtelijke en immorele personen)”.

Politici die door het gebrek aan kennis, ervaring, visie en empathisch vermogen tienduizenden leden van de samenleving in de kou laten staan, zitten nu mee te kraaien aan de formatietafel. Het is niet meer te bevatten hoe onbeschaamd deze generatie politici met de Haagse mooiprater aan het hoofd, denkt zich van alles te kunnen veroorloven. En het electoraat heeft hen de ruimte gegeven om door te gaan met die boevenpraktijken.

Schaamteloos

In juni presteerde de verantwoordelijke staatssecretaris het om de samenleving de volgende boodschap mee te geven:” De hersteloperatie voor gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire loopt grote vertraging op. De eerdere toezegging om alle gedupeerden binnen maximaal een jaar volledig te compenseren wordt bij lange na niet gehaald,  ….. hoe lang ouders nog wel moeten wachten is volstrekt onduidelijk”. Uit deze zin blijkt het dedain en de schaamteloosheid van Den Haag, de gedupeerden kunnen na tien jaar nog wel even wachten. En het wordt nog erger.

De verantwoordelijke staatsecretaris Van Huffelen heeft een planning gemaakt, lees en beef: “Uit die planning blijkt dat eind dit jaar 8300 ouders volledig gecompenseerd zullen zijn. In totaal hebben zich echter al meer dan 42.000 ouders gemeld als gedupeerde, en daar komen wekelijks nog tussen de 500 en 1000 nieuwe meldingen bij. Voor de ruim 30.000 ouders die zich na december vorig jaar als gedupeerde hebben gemeld, heeft de staatssecretaris nog geen idee wanneer zij geholpen gaan worden.” Maar…ze gaat weer een nieuwe planning uitwerken en in samenspraak met de Tweede Kamer horen mensen dan pas eind dit jaar wanneer zij aan de beurt zullen zijn. Lekker dus. De belofte om snel te compenseren is te vergelijken met een tochtje naar Mars. Het duurt lichtjaren voor er eindelijk een einde komt aan de ellende van ouders en kinderen. Maar er is meer aan de hand bij de Belastingdienst. Er zijn 20.000 mensen met problemen bij de huur- en zorgtoeslag en 270.000 mensen die zijn geplaatst op een Zwarte Lijst van de Fraude Signalering Voorziening (FSV). Waarschijnlijk wordt gewacht totdat het gros overleden is aan corona, griep of lichamelijke falen – of zichzelf van het leven beroofd heeft.

Wat is de kern van dit verhaal: herstel van de Toeslagenaffaire verzandt en 270.000 mensen zijn vaak onterecht op een Zwarte Lijst geplaatst. En wat doen de heren en dames bewindslieden en Parlementariërs? Op de heide kleppen, met papier schuiven en vertragen. Deze immorele, wanstaltige kneuzen moeten met pek en veren Den Haag uitgejaagd worden en verboden worden om ooit nog een overheidsfunctie te bekleden.


Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Boudica
10 maanden geleden

De handelwijze van huidige ‘kabinetsleden’ geeft maar weer eens aan dat de invoering van een onafhankelijk medisch onderzoek naar de geestelijke gesteldheid van deze leden, alvorens een eventuele aanstelling, een noodzaak is.

J.Blaak
11 maanden geleden

Mooi stuk.
Helemaal eens, we worden geregeerd door kneuzen.
De vlag dekt de lading: low lifes (verachtelijke en immorele personen)