Progressieve journalistiek

De hedendaagse ‘contradictio in terminis’: ‘Progressieve journalistiek’. Zo verscheen dezer dagen in het langzamerhand meer en meer naar D66 tenderende Elsevier een verbazend stukje ‘antivax’ stigmatisering van een oppervlakkigheid en vooringenomenheid waarvoor het eens zo respectabele E.W. zich zou schamen. Een politicoloog/filosoof (what’s in a name?’) genaamd Gert Jan Geling gaf aan zijn gast-artikel in E.W. de fantastische titel mee: ‘Waak voor de radicalisering van de anti-vaxxbeweging’.

Uiteraard debiteert Geling zijn stemmingmakerij zonder enige toelichting waarom ‘anti-vaxxers’ ooit zouden willen en/of kunnen radicaliseren, maar met als smaakmakende toelichting : De eerste terroristische aanslag door tegenstanders van de coronavaccinatie (anti-vaxx) is inmiddels gepleegd in Nederland. En in één generaliserende adem: ‘Wereldwijd zien we de anti-vaxxbeweging radicaliseren. Hoe lang nog voor de situatie ook hier escaleert?’ vraagt ‘historicus’ Geling zich af op ‘EW Podium’. Zijn hypocrisie baseert op een ‘adembenemende ontwikkeling’ bij het locale sufferdje ‘Sikkom’ uit Groningen waarin ik, al pluizend door recente artikelen, een opvallend tekstvaste spreekbuis herkende van de ‘hoe meer Coronavaccin hoe beter’ verhalen van Hugo.

Ieder ander rationeel, dus contrair, argument wordt letterlijk gebagatelliseerd en Willem Groeneveld, één van hun auteurs, laat niet na om ‘anti-vaxxers’ steevast voor rotte vis uit te maken omdat dat de weg van de minste weerstand is naar de hartjes van de ‘progressieve lezers’. Dat zijn arrogantie wel eens slecht zou kunnen vallen kon Willem zich niet voorstellen, hij waande zich veilig in het knusse, incestueuze collectief van de progressieve wereldhervormers van waar uit zij de wereld dagelijks de maat nemen…  Totdat een al even simplistisch slachtoffer, dat zich persoonlijk door Willem aangesproken voelde, besloot dat hij er genoeg van had om voortdurend voor ‘wappie’ uitgemaakt te worden en een molotovcocktail door het raam van Willem’s woonkamer deponeerde. Niet erg elegant, noch erg handig want ongeacht het ongetwijfeld gepassioneerde motief is e.e.a. strafbaar èn levert ‘gefundenes Fressen’ voor een ‘progressieve journalist’ als Geling.

Een stijging van Groningse besmettingen met 989% …

Instructief is dat de lange arm der wet al op de ‘locus delicti’ wist te melden: ‘Ongeacht het motief staat vast dat journalisten in alle vrijheid hun werk moeten kunnen doen.’ Wat de bemanning van het Sikkom-schip echter als ‘werk’ ziet moge blijken uit hun artikel d.d. 11.07 jl. : ‘Groningen is officieel een corona-brandhaard’. Een pareltje van  ’progressieve journalistiek’ terwijl zelfs hun gedreven geestverwanten van het NOS Journaal, ook in de komkommertijd van juli, verstek lieten gaan op het paniekzaaiersfront. Lees en huiver over zoveel infantiliteit – in juli jl. …. :

“In twee regio’s is de situatie eigenlijk al zeer ernstig, schreef zorgminister Hugo de Jonge in de nacht van vrijdag op zaterdag aan de Tweede Kamer. Hij noemde de namen van de regio’s niet, maar de enige twee regio’s die op dat moment aan de voorwaarden voor ‘zeer ernstig’ voldeden, waren Amsterdam-Amstelland en Groningen. Daar waren toen in een week tijd meer dan 250 op de 100.000 inwoners positief getest. Groningen telde in de laatste zeven dagen 333,3 (let op die 0,3 !) nieuwe gevallen op elke 100.000 personen, een stijging van 989 procent ten opzichte van de week ervoor.”

Drie grove leugens

Let wel, niet meer dan 0,25% werd positief getest, waren dus niet per se ziek in die alles verzengende ‘Groningse brandhaard’, met een ongekende toename van 989¨%… Paniek!

Het sufferdje vervolgde: “Belangrijk om te melden is dat het aantal ziekenhuisopnames nog (sic!) erg laag is. Maar met deze explosieve stijging (let wel, van 0,25 %!) is voorzichtigheid geboden, menen specialisten in koor. Daar liggen een aantal redenen aan ten grondslag:
– Ook jongeren kunnen erg ziek worden met langdurige schade
(Opm. RD: de WHO ontkent dit!)
– Nog maar veertig procent van de bevolking is volledig gevaccineerd
(Opm. RD: volgens Hugo 80%)
– We moeten niet hebben dat straks de hele wereld vanwege de 050-variant in lockdown moet
(Opm. RD: de WHO adviseert al sinds mensenheugenis expliciet tegen lockdowns)– Deze stijging is echt exceptioneel en de strafste van de hele pandemie (Opm. RD: ‘en God heet Gerrit’).

Zoveel grove onwaarheden en stompzinnigeid van Groningse ‘journalisten die in alle vrijheid hun werk moeten kunnen doen’ – aldus de locale Hermandad.

Niet alleen conservatieven worden gedemoniseerd op het internet

U ziet dat onze historicus cum filosoof cum politicoloog cum journalist Geling dus alle reden had om voor het bedreigde, objectieve Groningse ‘journalisme’ op te komen, want Groeneveld was – niet geheel toevallig – behoorlijk gehaat in de kringen van de slachtoffers van zijn botte pen. Dat ging alsvolgt: ‘De arme man werd bedreigd (alsof hij een conservatief standpunt op het internet verdedigde), dagelijks lastig gevallen, en de haat rondom zijn persoon was in bepaalde kringen zo groot dat een aantal personen besloot ernaar te handelen en een aanslag op hem pleegden’. Aldus Geling, die er meteen een ‘terroristische aanslag op een vertegenwoordiger van de media’ van maakte. Als dat zo mocht zijn dan ik bij deze ook een ‘vertegenwoordiger van de media’ …. En samen met de Groningse boosdoeners ben ik dan waarschijnlijk impliciet medeschuldig aan Geling’s ‘zorgwekkende radicalisering van de anti-vaxxers’, want iedereen die niet met hem en D66 meeleutert is natuurlijk extreem rechts. Mea culpa.

“Anti-vaxxers vormen
een groot maatschappelijk
probleem in Nederland

En passant wurgt de intrigant ons ook nog even de Coronapas door de strot: ‘het gaat niet alleen om het gevaar dat uitgaat van bepaalde eenlingen, maar ook van de anti-vaxx-beweging als geheel. De laatste weken zien we hoe in Nederland vooral de coronapas tot grote maatschappelijke verdeeldheid en polarisatie leidt. Deze pas, die er simpelweg voor zorgt dat het Nederlandse publieke leven op een veilige manier kan opengaan, wordt in anti-vaxx-kringen geframed als een apartheidspas die de systematische onderdrukking in de hand werkt van hen die geen vaccin hebben genomen’.

Geling oreert nog een halve pagina door en ziet in deze kromme voorstelling van zaken dat er eveneens radicalisering kan optreden – want iedereen die het niet met hem eens is, is een radicale ‘wappie’, mogelijk een terrorist!

Hij concludeert zonder blikken of blozen “dat anti-vaxxers een groot maatschappelijk probleem in Nederland vormen.” Omdat deze ‘uomo universale’ ook nog ergens aan een HBO het vak ‘veiligheid’ onderwijst springt hij meteen door naar de hamvraag: “Hoe lang nog voordat het antivaxx-protest escaleert?’ De opstandige Horeca krijgt nog een veeg uit de pan en als een partij als Forum voor Democratie – het vlaggenschip van de anti-vaxx-beweging in Nederland – al roept dat zij niet langer het gezag van de Nederlandse overheid erkent, dan is het niet onwaarschijnlijk dat de radicalisering van de anti-vaxxer alleen maar verder zal voortschrijden.” Het woord provocatie is hem kennelijk vreemd.

Om zijn nachtmerrie te verduidelijken voegt hij nog toe: “Inmiddels is duidelijk geworden dat het kabinet ervoor kiest om ook na 1 november de coronapas te blijven hanteren – iets wat ongetwijfeld de woede in anti-vaxx kringen alleen maar verder zal voeden. De vraag is  hoe lang de weerstand tegen deze pas nog vreedzaam blijft – terwijl er notabene honderden, veelal bejaarde, vreedzame anti-Corona demonstranten op het Museumplein werden afgeranseld –  of dat we de komende tijd te maken zullen krijgen met personen die – net als de daders van de aanslag op Willem Groeneveld – zullen besluiten om het heft in eigen hand te nemen en een daad te stellen om zo de orde van maatschappelijke onderdrukking waarin men gelooft te leven, omver te werpen.”

Intellectuele nieuwsgierigheid?

U ziet hier hoe achterbaks progressieve ‘journalistiek’ werkt met een onevenwichtig artikel van een semi-intellectueel die in zijn simplistische gebrek aan intellectuele nieuwsgierigheid rationele argumenten van de andere zijde weg moffelt om zijn zodoende slecht geïnformeerde lezers geen enkele gelegenheid te bieden om zèlf tot een redelijk oordeel te komen.

Een triest schoolvoorbeeld van ‘progressief journalisme’ waar Elsevier zich toch van zou moeten distantiëren, maar ook daar sijpelt de morele rot van D66 steeds verder door.


Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wim
9 maanden geleden

Elsevier. Al lang geleden, gelijk met het vertrek van Syp Wynia, mijn abonnement opgezegd.

r dunki
9 maanden geleden
Antwoord aan  Wim

EW heeft nog één jonge, competente journalist genaamd Jelte Wiersma, die tot voor kort in Brussel werkte en zeer informatief was.
Nu hij weg is komt ook uit die hoek de gebruikelijke kauwgum…