Slag om Arnhem

Parachutisten sprongen zaterdag boven de Ginkelse Heide bij Ede deels uit historische vliegtuigen om het begin van de Slag om Arnhem op 17 september 1944 te herdenken. Omroep Gelderland zond de luchtlandingen en herdenking op de Ginkelse Heide live uit.

De luchtlandingen op de Ginkelse Heide tijdens de Tweede Wereldoorlog waren onderdeel van de geallieerde Operatie Market Garden. Parachutisten en vliegtuigen met materieel landden toen met als doel de Rijnbrug in Arnhem te veroveren op de Duitsers. De operatie mislukte en de bevrijding van een groot deel van Nederland duurde helaas nog tot mei 1945.

Gevolgen

Afb: MinDef.

Montgomery had gehoopt door de operatie de oorlog nog in 1944 te beëindigen. Hij liet hierdoor na om de Scheldedoorgangen veilig te stellen, wat de strijd juist met een half jaar verlengde. Uiteindelijk moest in een moeizame ‘Slag om de Schelde[1]  de toegang naar de wezenlijke aanvoerhaven Antwerpen veiliggesteld worden, Het vastlopen van het front stond de Duitsers toe reserves op te bouwen voor het Ardennenoffensief. Voor Nederland hadden zowel de operatie zelf als de mislukking ernstige gevolgen. Er vielen ongeveer 3600 burgerdoden door gevechtshandelingen. De Spoorwegstaking met als Duitse represaille om de voedselvoorziening te staken leidde in het westen van Nederland tot de hongerwinter die nog eens een dertigduizend slachtoffers vergde. Het is ook de vraag of Montgomery geen overspannen verwachtingen had van een succes van de operatie. Eisenhower had al besloten niet direct naar Berlijn op te rukken.

De operatie was echter gedeeltelijk wel geslaagd, omdat het minder bekende doel, het beveiligen van de sector Antwerpen, wel was bereikt. Een ander belangrijk en reëel doel dat eveneens bereikt werd, was de Maasovergang en het bezetten van de posities van Groesbeek die het Reichswald domineerden.

Er zijn tijdens deze slag ruim tweeduizend Britten en Polen gesneuveld of vermist; van de Britten waren ook nog eens ruim zesduizend man krijgsgevangen genomen, onder wie vele gewonden. Vierduizend Amerikanen en vijfduizend Duitsers sneuvelden of raakten gewond. De geallieerde slachtoffers worden jaarlijks herdacht op 4 mei en de Duitse slachtoffers op 5 mei.[1] De film die onze minister van defensie op haar gemak (met ranja en snoepjes) zat te bekijken toen Kaboel viel.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties