Motie van Afkeuring

De ChristenUnie maakte eerder vandaag bekend dat zij de motie van afkeuring tegen demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken zullen steunen. Ook de motie van afkeuring tegen minister Ank Bijleveld van Defensie krijgt steun van de CU. Daarmee zullen beide moties naar verwachting een meerderheid halen in de Tweede Kamer.

Toen Jasper van Dijk van de SP na 12 uur vannacht een motie van wantrouwen indiende tegen de Minister van Buitenlandse zaken, lachte de D66-leidster hem nog recht in zijn gezicht uit. Zij dacht dat het niet zover zou komen dat een dergelijke motie kans van slagen zou maken. Dat staat er nu dus even anders voor.

“Ik zou zijn opgestapt”

De ‘Kaagbaan’ op Schiphol.

Eerder dit jaar verklaarde Kaag nog dat als zij een motie van afkeuring om de oren zou krijgen zoals Rutte overkwam, dat zij dan beslist opgestapt zou zijn. Als zij, en haar partij in het bijzonder, nu ook nog maar enigszins geloofwaardig willen blijven, zal dit dus het einde betekenen voor haar ministerschap. Anderzijds, als zij dat niet doet, is de façade van ‘nieuw leiderschap’ wel zo ongeveer duidelijk. Dat stelt niets voor en betreft slechts waardeloos uitgevoerde marketing.

Te laat en te weinig

Zowel de Minister van Buitenlandse Zaken als haar collega op Defensie, hebben ernstige steken laten vallen in hun leidinggeven aan hun ministeries. Te weinig alert, te laat, verkeerd ingeschat, onvolkomen informatievergaring, et cetera, enzovoort. Het was een galavoorstelling van onkunde die niet afgedaan kan worden met de frasen dat ‘anderen het niet beter deden’. Het ging hier om mensenlevens, net als om de levens van onze militairen die in het zinloze – politieke – Afghanistan avontuur het leven lieten.

Alleen al aan hen, onze gesneuvelde militairen, waren onze ministers het verplicht om de hen door de Kamer opgedragen taak in deze meer stipt en nauwkeuriger uit te voeren. Dat dit niet is gebeurd is onvergeeflijk, hun ambt onwaardig en een motie van afkeuring is nog te mild voor dit afgrijselijke geschutter.

Hoe roemloos ook: beide Ministers zullen deze motie moeten opvatten als een ernstige breuk in het vertrouwen wat de Kamer in hen heeft en eieren voor hun geld kiezen. Vooral D66-leidster Kaag is nu te ernstig beschadigd door haar eigen falen om nog enigszins serieus genomen te worden in de ‘formaeszie’. De freule is uitsluitend volumineus in gebakken lucht.

Onze vorst staat ongetwijfeld te trappelen van ongeduld om hen het ontslag per omgaande te verlenen. Een krullenjongen neemt de briefjes van de dames wel aan.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mgjb
2 jaren geleden

Mooi verhaal. Over ca 20 minuten de hoofdelijke stemming. Er zullen wel een paar kamerleden op vakantie of ziek zwak en misselijk zijn zodat er net geen meerderheid komt. En mocht die toch komen dan blijft dat Kaagmens gewoon zitten. Maar vervolgens zal haar dit gedrag tot in lengte van dagen ingewreven worden. Rutte zal het wel leuk vinden.

Buskens
2 jaren geleden

Nou, ik heb nog geen taart gehaald… want ze zit er nog! En Ankie heeft al gezegd “ik blijf”. Dus wordt nog spannend! Dat wij nou zeggen dat je niet aan kan blijven na zulke grote fouten, daar hebben hullie schijnt aan. Gewoon rekken en er bij blijven denken ze.