“Normaal” Academisch Peil…? – 2

Het lag niet direct in de bedoeling van ondergetekende om meteen maar een heel feuilleton te gaan schrijven over wat er allemaal mis is op onze instellingen voor hoger en wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Het lijkt er echter op dat er nog veel meer mis is dan alleen maar het masseren of manipuleren van onderzoeksresultaten: na de krantenberichten van gistermiddag over de inclusiviteits- en diversiteitschantage door de (demissionaire…?) minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (D66) op last van de Europese Commissie, onder dreiging van het ontzeggen van EU-subsidies belastinggeld, kwam daar vandaag vanuit Scienceguide een heel artikel over angstculturen overheen. [1] [2]

TU Eindhoven. (afb: Stephane Gaudry/wikimedia

“Dit artikel is het tweede deel van een serie over de vrijheid en veiligheid van wetenschappers in het publieke debat”, schrijft Scienceguide. Het eerste is vorige week gepubliceerd. [3] Wat er tot dusver in beide artikelen vermeld wordt, valt gerust als tenhemelschreiend te classificeren: onze universiteiten en hogescholen zijn klaarblijkelijk giftige slangenkuilen, waar je voor je baan moet vrezen indien je onwelgevallige uitspraken doet in het publieke debat en daarbij al dan niet tot het ‘juiste’ kamp behoort, en dat staat nog los van de dreiging van buitenaf – onder mee de actiegroep Vizier op Links wordt genoemd (bekend van het plakken van observatiestickers op het huisadres van universitair docenten van enigszins progressieve gezindte), maar ook buitenlandse overheden en de onvermijdelijke doodsbedreigingen van lieden met een brein ter grootte van een erwt op sociale media.

Het heeft niet direct een meerwaarde om van deze Scienceguide-artikelen een samenvatting te publiceren; de inhoud ervan spreekt volledig voor zichzelf en u wordt van harte uitgenodigd om er kennis van te nemen. Het lijkt er sterk op dat het bedrijven van wetenschap in een modern, westers en beschaafd land als Nederland niet bepaald zonder risico’s is, ook als je niet eens een raket- of atoomgeleerde bent.

U treft de links hieronder aan.


[1] https://www.telegraaf.nl/nieuws/1402133606/onderwijsminister-dwingt-universiteiten-tot-monsterplan-diversiteit-anders-geen-subsidie

[2] https://www.scienceguide.nl/2021/07/uit-angst-voor-collegas-mijden-wetenschappers-publieke-debat/

[3] https://www.scienceguide.nl/2021/07/wetenschappers-zwichten-voor-intimidatie/


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties