Zuid-Afrika: 70 doden dankzij Zuma

Het leger en de politie hadden de afgelopen dagen de grootste moeite om de orde in delen van Zuid-Afrika te herstellen en volgens de politie is het aantal mensen dat is omgekomen tot ten minste 72 in een van de ergste geweldsuitbarstingen die het land teisteren.

Vorige week braken protesten uit toen de voormalige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma , 79 inmiddels, zichzelf aangaf bij de autoriteiten om een ​​gevangenisstraf van 15 maanden uit te zitten wegens minachting van de rechtbank. Hij had geweigerd om bij een anticorruptiecommissie te verschijnen vanwege verschillende beschuldigingen, waaronder omkoping en fraude. Hij wilde zich aanvankelijk niet melden bij de autoriteiten, omdat hij ontkent schuldig te zijn. (Zo werken die dingen inmiddels in Zuid-Afrika) Onder de doden bij het geweld waren er 10 die stierven tijdens een stormloop in de township Soweto, vertelde de woordvoerder van het ministerie van politie Lirandzu Themba aan CNN. Meer dan 1.200 anderen zijn gearresteerd in de provincies KwaZulu-Natal (waar Zuma vandaan komt) en Gauteng.

Zuma ontvangt zijn politieke evenknie Rutte.

Zuma was van 2009 tot 2018 president en werd ooit alom geprezen als een sleutelfiguur in de bevrijdingsbeweging ANC van het land. Het ANC voerde destijds een gewelddadige en niets ontziende strijd, met niet aflatende morele steun van o.a. Nederlandse artiesten en politici, zoals Freek de Jonge en Ed van Thijn. De verzetsbeweging maakte vooral ‘furore’ door tegenstanders op grond van vage beschuldigingen openlijk te executeren, door hen een met benzine gevulde autoband om de nek te hangen en die aan te steken. De slachtoffers stierven zodoende, mede dankzij de Nederlandse steun, een gruwelijke dood. Zuma zat 10 jaar in de gevangenis op Robbeneiland met voormalig president Nelson Mandela.

Corruptie

Zuma wordt beschuldigd van corruptie waarbij drie zakenlieden – de broers Atul, Ajay en Rajesh Gupta – betrokken waren en Zuma hen toestond het overheidsbeleid te beïnvloeden, waaronder het aannemen en ontslaan van ministers om het beleid aan te passen aan de zakelijke belangen van de familie. De broers Gupta ontkennen dat ze iets verkeerds hebben gedaan, maar verlieten Zuid-Afrika wijselijk nadat Zuma als president was afgezet.

De voorstanders van Zuma die nu zo’n geweld veroorzaken, doen precies hetzelfde als hun geliefde voorman: ze stelen als de raven, waarbij hun voorkeur duidelijk uitgaat naar winkels van witte eigenaren. Het zijn dus ook nog eens een stelletje racisten ook, evenals de voormalige president zelf, mede onder wiens aanvoering het aantal ‘rassenwetten’ werd uitgebreid van 17 naar maar liefst 114. Daarmee is Zuid-Afrika het meest racistische land ter wereld en het ziet ernaar uit dat het gehele continent diezelfde richting opgaat.

Met dank aan de verlichte geesten die destijds in Amsterdam stonden te schreeuwen om ‘gerechtigheid’ voor Zuid-Afrika. Toch benieuwd wat ze nu te vertellen hebben…


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties