Rotterdam bezorgd over Israël-boycot posters

In Rotterdam heeft de BDS (Israël boycot) beweging posters opgehangen met de tekst: “Israëlische medjoel = foute boel; koop geen apartheid”. Likoed Nederland en een aantal anderen hebben de gemeente Rotterdam erop gewezen dat de apartheid-beschuldiging antisemitisch is en dat deze posters een kopie zijn van de nazi-leus uit de jaren dertig: “Koop niet bij Joden”.

Zie hieronder onze volledige tekst, gericht aan burgemeester Aboutaleb. Hierop heeft wethouder Wijbenga-van Nieuwenhuizen (VVD) – met portefeuille Handhaving, Buitenruimte, Integratie en Samenleven – het volgende verklaard aan de betreffende commissie van de gemeenteraad van Rotterdam:

“Als stadsbestuur spreken wij expliciet onze zorg uit over de posters, want het uitsluiten van bewoners gaat rechtstreeks in tegen onze visie op hoe we in de stad willen samenleven en omgaan met diversiteit en verschil in opvattingen. ….
De posteractie betoogt economische sancties tegen een staat. Achter de oproep tot boycotten van producten uit Israël kan grote onverdraagzaamheid schuilgaan richting het Joodse volk. Dit kan antisemitisme in de hand werken.”

Helaas zien de gemeente Rotterdam en het Openbaar Ministerie de posters jammer genoeg niet als strafbaar feit. Maar het is positief van het gemeentebestuur dat het in ieder geval duidelijk publiekelijk afstand neemt van dit haatzaaien in hun stad.

Onze tekst aan burgemeester Aboutaleb van Rotterdam:

Op maar liefst 100 afficheplaatsen in Rotterdam heeft de BDS-beweging affiches mogen plaatsen, waarin zij oproept om geen Israëlische producten te kopen. Letterlijk staat er: “Koop geen apartheid”.
Wij zijn geschokt dat dit antisemitisme geuit mag worden in de openbare ruimte van de Gemeente Rotterdam. Het is een hernieuwde “koop niet bij Joden”, overgenomen van de nazi’s.

Wat denkt u dat dit doet met Joodse Nederlanders? En al helemaal met de generatie die de oorlog heeft overleefd? Dit herlevend antisemitisme is precies de reden dat de laatste jaren tienduizenden Europese Joden naar Israël vertrekken.
Daarbij geldt vanwege het buitenproportionele aspect het afschilderen van Israël als apartheidsnatie als antisemitisch. Dit staat expliciet vermeld in de internationale definitie die hierover gaat. Deze wordt onderschreven door vele organisaties en landen, ook door de Nederlandse regering en ons parlement. (Vertaling hier.)
Een nadere uitwerking van de definitie met praktijkvoorbeelden is te vinden in het afgelopen januari verschenen EU Handboek voor het herkennen van antisemitisme. Deze apartheid-beschuldiging staat daarin vermeld als voorbeeld 7 van uitlatingen die antisemitisch zijn. (Vertaling hier.)
Europese en Nederlandse overheid spannen zich serieus in om antisemitisme te bestrijden en besteden daar momenteel miljoenen euro’s aan. Maar wat heeft dat voor zin, als een gemeente als Rotterdam antisemitisme de ruimte geeft?

Wij nemen aan dat zoals gebruikelijk deze afficheplaatsen eigendom zijn van de Gemeente Rotterdam. Hoe het ook zij, wij vragen u met klem hiertegen op te treden.
Racistische uitingen horen niet in de openbare ruimte.

Zeker niet in een gemeente waar meer dan zesduizend burgers tijdens de oorlog werden vermoord door de Duitse bezetter, alleen omdat ze Joods waren.


Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties