Prikbord nr 798

Staatssecretaris Broekers-Knol verdient haar salaris wel heel gemakkelijk. Wat heeft ze tot dusver gepresteerd in haar asieldossiers?

Nu weer verschuilt ze zich achter asielwetten van de EU. Ten onrechte, want asielwetten zijn voor vluchtelingen en niet voor gelukszoekers. Die vallen onder de regels voor ongewenste vreemdelingen of criminele illegalen. En die EU-wetten omvatten ook het Dublin-akkoord waarvan Nederland al moet accepteren dat het door Brussel en meerdere EU-landen wordt genegeerd.

N.B: Canada heeft met de softe EU-aanpak niets te maken en sluit ongewenste gelukszoekers gewoon op totdat ze uitgezet (kunnen) worden.

Biden

Kennelijk was Biden op pad om steun te krijgen voor zijn nieuwe leiderschap tegenover Iran, China, Rusland en de Palestijnen. Dan is hij in Brussel aan het goede adres en hoeft hij de Britten niet te bekritiseren in zake Brexit. Want die arrogantie suggereert juist dat Brussel dit niet zelf kan regelen; een ‘affront’ in de stijl van Trump, zullen we maar zeggen.

Gevaarlijke dubbelzinnigheid

Biomassa stoken kan in principe duurzaam, zegt – naar verluidt – onderzoeker Strengers van het Planbureau voor de Leefomgeving. “Fossiele brandstoffen zaten miljoenen jaren in de grond. Als je die verbrandt, dan is het weg; de atmosfeer in. Maar bos groeit in principe gewoon aan. Het frame dat we oerbossen verstoken in biomassacentrales is simpelweg onjuist. Het zijn vooral reststromen uit de bosbouw, landbouw en landschapsbeheer die worden gebruikt. Duurzaamheidscriteria verbieden dat het uit biodiverse bossen komt.” Wie dit leest kan zich afvragen of bij het Planbureau nu onderzoekers of activisten werken, want de argumenten over fossiele brandstoffen hebben niets met het klimaat te maken. Bij gebrek aan betere oplossingen kunnen we nog 100 of 200 jaar doorstoken, maar omdat het hier om delfstoffen gaat – net als de brandstof voor kerncentrales – wordt dit merkwaardige argument kennelijk gebruikt. En wie beweert dat er ‘oerbossen’ in biomassacentrales verdwijnen of  ‘biodiverse’ bossen? Het bewijs dat er vooral pellets en rotzooi in biomassacentrales worden verstookt, is allang geleverd, evenals de hoge CO2-productie. En het ‘aangroeien’ van bossen in hetzelfde tempo als straks in vele honderden centrales wereldwijd benodigd zijn, is volstrekt onbewezen. Doch nieuwe kerncentrales en vooral thorium-centrales passen nu eenmaal niet in het groene denken, waarbij straks de bosbezitters een monopolie krijgen op ‘goedgekeurde’ brandstof en dus de prijs bepalen.

Koninkrijk

Niet alleen (gesubsidieerde) milieudrammers maken hun eigen wetten, maar ook de maatschappelijke hulpinstanties. Naar verluidt is er hier een probleemgezin met 30(!) begeleiders en 7 casemanagers. Zelfs voor de Jeugdzorg is dit een extreem geval, maar het illustreert wel de tendens van ongecontroleerde koninkrijkjes waarin het verdienmodel belangrijker is dan het (steeds uitgestelde) oplossingsresultaat. Dit is al tientallen jaren aan de gang zonder dat de verspilling, fraude en incompetentie worden onderzocht. Zelfs (kinder)rechters lijken vaak bondgenoten te zijn van instanties die zich niet schamen voor idiote facturen (bijv. voor inzet van onervaren/onbekwame begeleiders), fake-rapportages, doublures in de begeleiding resp. gesprekken met psychologen, intimidatie van klagende cliënten, en (interne) klachtencommissies die alleen als doofpot fungeren.  Ook een onderzoek naar de geldstromen en de resultaten daarvan lijkt politiek onwenselijk, omdat de koninkrijkjes in stand moeten blijven. Want zelfs gedetineerden krijgen soms te maken met meer dan tien – al dan niet externe – hulpverleners, terwijl een bezoek aan het ziekenhuis vaak op problemen stuit. Intussen is het dreigen met wachtlijsten meestal voldoende om nog meer geld toegeschoven te krijgen.

Schijnheilig

De protesten vanuit Brussel tegen de ondemocratische veranderingen in de Poolse rechtsstaat, tonen een zekere mate van schijnheiligheid als wordt gekeken naar de uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en naar het Amerikaanse rechtssysteem zoals geschetst in de tv-serie Outcry en in een recent bericht over een vermeende moordenaar die naar verluidt 42 jaar! onschuldig heeft vastgezeten. Ondanks de gerechtelijke uitspraak tot vrijlating heeft de Gouverneur van de staat Kansas nog geen tijd gehad om zijn handtekening te zetten en behoeft het slachtoffer niet op financiële compensatie te rekenen! Kijk, dit onrecht had nu eens met Biden besproken moeten worden, maar gezien de ‘politieke’ rechters in meerdere EU-landen – waaronder Nederland en Duitsland – en de houding van Merkel tegenover Moskou, houdt Von der Leyen wijselijk haar mond.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties