KHN: Kort geding aangezegd

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft gisteren een kort geding aangezegd tegen de Staat der Nederlanden. KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk de aanvulling op de TVL uit te betalen.

Eergisteren ontvingen veel ondernemers een laconiek bericht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland dat het verhoogde subsidiepercentage van TVL over het vierde kwartaal van 2020 niet zoals verwacht eind februari zal worden betaald, maar “binnen 16 weken” na gisteren. Veel horecabedrijven komen daardoor in betalingsproblemen. KHN vindt het onacceptabel dat de Staat opnieuw zijn afspraken niet nakomt; het water staat horecaondernemers aan de lippen. De vordering zal ertoe strekken, dat de Staat wordt geboden om de verhoogde subsidie bij wijze van voorschot zo spoedig mogelijk te betalen.

Bedreiging voor de continuïteit van de bedrijfsvoering

KHN heeft enorm veel signalen van horecaondernemers ontvangen die in de problemen raken doordat de aanvulling op de TVL – coronasteun van vorig jaar – met maar liefst 16 weken is uitgesteld. Dit uitstel treft vooral ondernemers in de horeca die als gevolg van de gedwongen sluiting hun omzet in het vierde kwartaal tot 0 gereduceerd hebben gezien. Juist zij zijn afhankelijk van de verhoging van het subsidiepercentage van 50% naar 70% van de omzet. Ondernemers hebben in het vertrouwen op de verwachtingen die de Staat heeft gewekt betalingsafspraken gemaakt met hun crediteuren. Die kunnen zij nu niet nakomen. Hierdoor komt de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar.

Liquiditeit is hard nodig

De Staat had beloofd het geld eind februari te betalen, maar gaf gisteren aan de uitbetaling met 16 weken uit te stellen omdat hiervoor “ingrijpende systeemwijzigingen” nodig zouden zijn.

(Opm. redactie Sta-pal: ‘Voor het verlengen van de avondklok was kennelijk geen ingrijpende systeemwijziging nodig; een uitspraak van de rechter werd binnen 10 uur opgeschort en binnen 24 uur was er een vervangende wet’)

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Het is in een lange reeks de zoveelste klap in je gezicht en je wordt er misselijk van. De telefoon staat bij ons roodgloeiend, horecaondernemers kunnen dit er absoluut niet bij hebben. Het is niet de eerste keer dat we zien dat systemen niet op orde zijn en het is onduidelijk waarom op deze systeemwijzigingen niet kon worden geanticipeerd. Daarnaast zou de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondernemers aanvullend kunnen bevoorschotten terwijl zij aan haar systeemwijzigingen werkt. Het gemak waarmee – zonder een woord van excuus – wordt teruggekomen op gewekte verwachtingen in een mededeling aan ondernemers, die naar de Rijksdienst moet begrijpen, voor hun voortbestaan afhankelijk zijn van deze subsidie, roept herinneringen op aan de toeslagenaffaire. KHN ziet dan ook geen andere optie dan een kort geding tegen de Staat te starten om op te komen voor de belangen van haar leden; horecaondernemers hebben die liquiditeit hard nodig.”

Spoedoverleg loopt op niets uit

Vanmiddag vond er een spoedoverleg plaats met demissionair minister Bas van ‘t Wout en demissionair staatssecretaris Mona Keijzer. Hierin is gesproken over zowel de heropening van de horeca – en in het bijzonder de terrassen – en het kort geding tegen de Staat voor het uitbetalen van de TVL. Het spoedoverleg was teleurstellend en heeft niets opgeleverd. KHN heeft wederom aan de bewindspersonen gevraagd de nood in het kabinet kenbaar te maken en tot actie over te gaan, omdat de geest echt uit de fles is en er ongeregeldheden dreigen. Het kabinet kijkt pas op 8 maart of er eventueel versoepelingen mogelijk zijn. Daarnaast is er niet naar de tevredenheid van KHN gereageerd op de spoedige uitbetaling van de TVL. KHN blijft zich hard maken voor haar leden en zet het kort geding daarom onverminderd door.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ravian
3 jaren geleden

Ik vraag mij af waarom een dergelijke organisatie niet gewoon een oorlogskas aan maakt, vervolgens een advocatenteam in huurt, en dan de leden de deuren laat openen.
En hetzelfde geld eigenlijk voor het hele MKB.
Al deze overheidsmaatregelen zijn tenslotte ongrondwettelijk, ongefundeerd, en discriminerend.
Als je als organisatie niet in staat of bereid bent tegen dit soort essentiële bedreigingen van je leden op te treden dan kun je jezelf net zo goed opheffen.

Boudica
3 jaren geleden
Antwoord aan  Ravian

Ziende blind en horende doof. Is allemaal al aangekaart bij khn maar de pot met geld blijft gesloten. 20000 leden a €500 = €10 mln. Deze naivelingen (net als de amerikaanse indianen als voorbeeld) dachten met de vijand te kunnen onderhandelen. Helaas pindakaas. ‘White man talk with split tongue’. De afloop kennen we inmiddels. Indianen naar reservaten. ‘U bezit niets en zult gelukkig zijn’. In 200 jaar nog niets veranderd. Geronimo wist wat zijn volk (Apaches) te wachten stond.

Jaap Oostlander
3 jaren geleden

Ik mis recent de icoontjes om te ‘liken’ en om te plaatsen op FB