De bijna onschendbare overheid

Onderstaande is een fragment uit de verkiezingsvoornemens van de nieuwe partij ‘Oprecht’ met lijsttrekker Michael Ruperti (Ede), advocaat op het gebied van militaire zaken en voorzitter Robert van Gemeren (Zwijndrecht), ondernemer.

De overheid lijkt soms onschendbaar: maken bestuurders fouten dan worden ze gewoon weggepromoveerd. ‘Oprecht’ wil meer financiering voor de Nationale Ombudsman en de Stichting Klokkenluiders.

.

Wij als burgers hebben nauwelijks nog macht tegen onze overheid. Megalomane plannen gaan altijd vóór en dóór. Willen we de overheid wijzen op fouten of tekortkomingen dan moeten we ons door het bijna ondoordringbare oerwoud dat bureaucratie heet heen worstelen. Een individuele burger wordt vaak van het kastje naar de muur gestuurd.

Bij grove fouten en sterke benadeling van een burger kan deze altijd zijn recht halen bij de rechter. Maar wij hebben geen eerlijke kans tegenover de overheid. De overheid heeft het geld én de middelen om zaken te traineren en ons financieel en op energie uit te roken. Dat heeft de toeslagenaffaire weer eens goed aangetoond..

Dat moet anders. De burger zou het meer moeten kunnen ‘opnemen’ tegen de overheid. Vandaar dat wij het budget voor de Ombudsman sterk willen vergroten. Als we die instantie 20 miljoen extra geven dan kunnen zij veel meer doen. Een telefoontje naar een ambtenaar of overheidsinstelling kan al wonderen verrichten..

Ook willen wij 10 miljoen uittrekken voor de Stichting Klokkenluiders. Het Klokkenluidershuis van de overheid bleek een farce; zij die er zaken aanbrachten, werden soms zelf vervolgd en verre van beschermd. Wij willen dat Klokkenluiders financieel beschermd worden en juridische hulp krijgen.

Beide ideeën geven de burger meer macht om de overheid aan te kunnen pakken. Die moet soms simpelweg een stukje terug haar hok in, zodat de burger meer vrijheid van handelen krijgt.

Door hulp aan beide instanties waar de burger een beroep op kan doen, heeft deze een metgezel in de strijd tegen de overheid. Dit stelt burgers veel beter in staat om de overheid – daar waar nodig – een tik op de vingers te geven.

Bestuurders die structurele of grote fouten maken waar één of meer burgers zwaar de dupe van zijn geworden, mogen niet meer weggepromoveerd worden. In plaats daarvan willen wij dat ze voor enkele jaren juist géén promotie meer krijgen. Dit zal er vaker voor zorgen dat uitwassen van overheidsdienaren voorkomen worden, en ambtenaren in het algemeen nóg netter en eerlijker presteren naar de burger toe.

Neem bijvoorbeeld de penibele situatie van de Groningers door de gaswinning. Ze hebben scheuren in hun huizen en er is instortingsgevaar, maar de overheid traineert en traineert maar. Groningen is blijkbaar slechts een wingewest voor de Randstad. Dat kan écht niet. De overheid toont zich buitengewoon onbetrouwbaar.

Nogmaals: de overheid moet ten dienste staan van de burgers, en hen niet als ‘lastpakken’ of ‘tegenstanders’ zien. Hetzelfde geldt voor de massale bouw van windparken. Dit moet voortaan alleen nog in overleg gebeuren met de lokale bevolking. Zij hebben er immers de lasten van en nauwelijks profijt.

——————–

SFN OPRECHT
Antwoordnummer 431
3330 WB  Zwijndrecht
info@oprecht.nu


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Puck van der Land
2 jaren geleden

Goed verhaal en ook voorstellen die ergens op slaan. Maar waarom brengen jullie dit initiatief niet in of onder bij een van de andere partijen die het regeringsbeleid fundamenteel willen veranderen. FVD of PVV of JA21. En er zijn nog wel een aantal andere nieuwkomers als ze voldoende handtekeningen halen in de provincies.
Geprobeerd zou toch moeten worden om de verdeeldheid op rechts die zich zeker in uw standpunten kunnen vinden, te beëindigen in het belang van de gewone werkende burgers. Zoek in elk geval samenwerking of zoiets als een lijst verbinding voor de verkiezingen. Misschien loop ik op dingen vooruit. In elk geval succes gewenst met deze koers.

2 jaren geleden
Antwoord aan  Puck van der Land

Goedendag heer Van der Land, dank voor uw reactie. Er zijn een aantal redenen voor een zelfstandige partij. 1. Lijstverbinding bestaat niet meer. 2. Met alle respect maar Flank-Rechts is maximaal 20%: 30 zetels. Het zal nooit veranderen. De andere 120 zetels beslissen…. Er MOET nu een partij komen die de rechterkanten afhaalt van VVD en CDA. Voor hen is de afstand naar FvD en PVV te groot. Voor velen is het net te extreem door hun Nexit wens, en NPO willen opheffen. Zó komen we niet verder. Komt er een partij die een regelrechte bedreiging is voor VVD en CDA, dan móeten die partijen toch eindelijk eens WEL naar rechts kijken, of ze gaan anders echt heel veel zetels verliezen. 3. ”you can have any colour Ford as long as it is black”, werkt niet. Iedereen heeft het altijd over ”waarom al die versnippering” maar dat is juist GOED! Rechts snapt dat niet. Links wel. Die heeft 6 verschillende partijen en DUS 6 verschillende ”smaken”. Rechts had er 12 jaar maar 1,5; PVV en t nietige SGP. En sinds de FvD weten we nu toch wel hoe het NIET moet? Zo gauw als het extreem wordt, is t klaar. Het electoraat is een liggende American Football; dik in t midden, snel smaller aan de uiteinden. Een sorbet bestaat ook uit 6 soorten/smaken ijs. Alleen vanille en chocola ben je gauw zat. Biedt rechts een keuze! En dat gebeurt nu. Wij gaan de partij worden die velen missen. Vanaf woensdag is onze site online: http://www.OPRECHT.nu . Stay tuned!

Puck van der Land
2 jaren geleden
Antwoord aan  r v gemert

Goedenavond meneer Van Gemeren,
Dank voor uw reactie op mijn commentaar. Ik krijg al een beter idee waar uw partij in wording voorstaat. Ik ga puntsgewijs op uw opmerkingen in. Te beginnen met het punt 1. lijstverbinding: ik wist niet dat deze mogelijkheid niet meer bestaat. Jammer, maar misschien kunnen partijen zelf voor de verkiezingen mogelijkheden tot samenwerking bekijken.

  1. Uw inschatting van een “Flank-rechts” die maximaal 30 zetels zal behalen, en nooit zal veranderen, verbaast me. Heeft u een glazen bol of heeft u onderzoek gedaan naar de afstand t.o.v. FvD of PVV bij de VVD-leden? Of denkt u dat het Cordon Sanitaire waar de PVV al jaren tegen opbokst en FvD nu ook mee te maken heeft, de verhoudingen zal gaan bepalen?
  2. Bij de Eerste Kamerverkiezingen haalde FvD uit het “niets” meer dan 20 zetels en werd in één klap de grootste partij, bij een verkiezing waar tot dan toe niet zoveel belangstelling voor was. FvD en PVV zijn regelrechte bedreigingen voor de VVD. De PVV staat momenteel in de peilingen op 25 zetels. FvD zal er wellicht geen 20 halen, zoals waar Thierry Baudet op rekent, maar misschien meer dan de nu geschatte 4 zetels. Nog even over JA21: hoewel ik het erg vervelend vind dat deze mensen zich hebben afgesplitst van FvD, liften zij nu wel mee op het partijprogramma van FvD. Misschien met aanpassingen, maar daar heb ik nog weinig over gehoord. Maar ook zij worden nu gepeild op 4 zetels.
  3. Deze mensen zijn volgens eigen zeggen afgehaakt op Thierry Baudet; dat ging niet zomaar om het partijprogramma als zodanig, maar om de “framing” van TB t.a.v. de JFvD. De soep werd wel erg heet gegeten na die ene bestuursvergadering. Ervaren en betrouwbare politici haken niet op zulke persoonlijke verschillen van mening af.
  4. Ton Nijhof schreef onlangs in een artikel over MP Rutte dat hij niet afgerekend moet worden als Mark als privé persoon, maar op zijn politieke visie, als leider van de Nederlandse regering, als MP Rutte. Zo’n onderscheid heeft men t.o.v. Thierry Baudet veelal niet willen maken. De pers doet al sinds de Eerste Kamerverkiezingen zijn stinkende best om Baudet en ook bijv. Paul Cliteur af te kraken, te beschuldigen van absolute onwaarheden over de hele linie. Hun persoon is voortdurend in het geding, maar over hun ideeën gaat het vrijwel nooit!!!
  5. Over versnippering: dat is goed, zegt u want er zijn nu eenmaal verschillende smaken. Als het over toetjes gaat ja, ook over politieke standpunten, mensen zijn gelukkig nog steeds allemaal verschillend, hoewel er tendensen zijn om mensen vooral allemaal gelijk te willen maken. Maar mijn punt is dat de geschiedenis anders laat zien: GroenLinks is een samenraapsel, ik meen sinds 1998, van allerlei kleine partijtjes op links, zoals de CPN, de PSP, PPR e.d. Samengevoegd om het socialistische gelijkheidsideaal met een groen vernisje van duurzaamheid, met meer kracht in te brengen. Het CDA is sinds 1979 een samenvoeging van ARP, CHU en KVP om het traditionele christelijke geluid meer kracht te geven. En recent lonkte de PvdA opnieuw naar de SP…… Mensen willen inderdaad een keuze, maar er zijn bij deze verkiezingen 86 partijen en initiatieven die mee willen doen, je ziet door de bomen het bos niet meer. U gelooft toch niet dat mensen al die verschillende partijprogramma’s gaan navlooien en vergelijken en dan een keuze maken? Hoogstens bekijken ze de stemwijzers, maar daar kom je vaak ook niet veel verder mee.
  6. Niettemin hoop ik voor U dat uw wensdroom vorm krijgt, want FvD en ook PVV willen samenwerking aangaan op basis politieke ideeën die ons land uit het leugen en bedrogcircuit kunnen halen. Maar ook uw nieuwe partij loopt kans om buiten gesloten te worden door het Cordon Sanitair, uw ideeën zijn goed maar ook behoorlijk radicaal, denk ik.
  7. Tot slot: het standpunt m.b.t. Nexit: is dat werkelijk te extreem? Een duidelijk standpunt innemen wil niet zeggen dat daar niet over gesproken zou kunnen worden of de weg toch wordt ingeslagen naar een andere constellatie binnen de Europese Unie bijv. door wel samenwerking te werken met diverse nationale staten die hun eigen grenzen en financiën etc. beheersen. Er zijn binnen Europa meer landen die terug zouden willen naar een situatie waarin wel wordt samengewerkt op economisch terrein, maar niet onder een centraal gezag van Brussel met alle verplichtingen en kosten.
  8. Mocht het u interesseren: ik heet Puck, maar ben een vrouw die vroeger tegen onrecht en onrechtvaardigheid was en links georiënteerd, maar waar ik al 30 jaar geleden volledig afstand van heb genomen. Lees mijn boek: De Commune van Rotterdam, ter lering en de vermaak. met vriendelijke groet,