FvD (JFVD) onterecht onder vuur

De jongerenorganisatie van het FvD (JFVD) ligt vol in de vuurlinie van zowel vriend als vijand. Naar verluidt hebben enkele jongeren binnen de partij een vorm van nazisme in hun tweets laten doorschemeren, waarop iedereen het aantal ‘clicks’ op de diverse social media tot recordhoogtes liet stijgen. De vraag wie daar precies belang bij hebben blijft vooralsnog achterwege.

Afb: wikimedia

Wie de bewijzen zoekt voor het ‘rechtsradicalisme’ binnen de JFVD moet overigens nog flink zoeken, om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat de vangst toch wel erg magertjes is. De grootste vangst is dat iemand – een lid van de JFVD kennelijk – op twitter schreef dat ‘de nazi’s wel een uitstekend economisch model hanteerden’. Op het eerste oog is dat inderdaad een nazistische scheet van kloek formaat, maar als we wat verder kijken dan zien we dat de jongeling er niet eens zover naast zit.

Nazi-economie

Het toenmalige ‘Sofortprogramm’ van de nazi’s adviseerde onder meer rechtstreekse banenschepping, nationalisering van de financiële sector en monopolies en autarkie. Een boodschap die ingang vond bij de miljoenen werkloze Duitsers en de middenklasse die hun lonen zagen dalen onder druk van het grote ‘reserveleger van werklozen’. De grootschalige werkloosheid hielp Hitler enorm bij zijn electorale successen. De Duitse economisch historicus Christian Stogbauer laat op basis van regionale gegevens over werkloosheid en nazi-aanhang zien dat voor elk procentpunt werkloosheid de nazi’s 0,79 procent meer stemmen kregen. De nazi’s kwamen in 1933 aan de macht, Duitsland had toen amper een leger en in 1939 één van de sterkste legers ter wereld op dat moment. En dat laatste; dat hebben we geweten. Kortom: de economie van de nazi’s stak nog wel redelijk in elkaar – wat ze ermee deden was natuurlijk ronduit afschuwelijk.

Den Uyl

Joop den Uyl koesterde als middelbare scholier sympathie voor rechts nationalistische denkbeelden. Ook had hij in die tijd, midden jaren dertig, bewondering en waardering voor Hitler-Duitsland. Mag een jongeman die mening hebben? Allicht wel en dagblad Trouw verklaarde de voorkeur van Den Uyl als: ‘Jonge, naïeve en wereldvreemde Joop doorzag Hitler niet’. Dat milde oordeel valt de jongelui van JFVD kennelijk nog niet ten deel: zou dat soms aan de kleur van de partij liggen?

Als Hitler ooit heeft beweerd tijdens zijn galspuwende schreeuwsessies dat 1 plus 1  het getal 2 oplevert, dan is een herhaling van die frase kennelijk al aanleiding om te veronderstellen dat dit een nazistische manier van optellen is… Het zal best dat de jongeren soms doorslaan in hun jeugdige enthousiasme; als ze nog niet beter kunnen moet je ze opleiden en als ze niet willen dan corrigeer je ze of stuurt ze weg. Maar om ze mentaal helemaal naar de bliksem te helpen; dat gaat te ver. Kijk dan ook naar GroenLinks en de PvdA of VVD met eenzelfde bril.

GL, PvdA & VVD

GroenLinks heeft het intussen maar mooi gemakkelijk: de partij zet een aanhangster van de moslimbroederschap op een mogelijk verkiesbare plaats en terwijl de pers zich over de volle breedte op de FvD stort, zitten we straks met de radicale islam in de Kamer. En geen haan die ernaar kraait want de pers heeft even andere prioriteiten. PvdA leider Asscher heeft het ook gemakkelijk: hij moet morgen (23-11) voor de enquêtecommissie verschijnen over zijn (inmiddels bedenkelijke-) rol als minister van Sociale Zaken tijdens de opzet van wat nu de ‘toeslagenaffaire’ is gaan heten. Hij staat inmiddels ook keurig uit de wind en kan straks met een uitgestreken gezicht weer rozen uitdelen onder de ‘deplorables’. GroenLinks en de PvdA hebben er dus een enorm electoraal belang bij om het FvD-vuur zo hoog mogelijk op te stoken. Vlak de VVD ook niet uit. De partij is inmiddels tot voorbij het midden naar links opgeschoven en heeft in tien jaar tijd een enorme ravage aangericht die vergelijkingen met het Duitsland van de jaren ’20 van de vorige eeuw oproept. (de tweet van die JFVD jongeman was misschien zo slecht nog niet…) Die positie doet het nu in de peilingen goed, echter mits… rechtse concurrenten continue van ‘schandaal’ naar ‘schandaal’ worden geleid.

Wie een verklaring wil hebben voor de plotselinge belangstelling in de pers en op social media voor de jongeren van de FvD, kan misschien beter eerst kijken welke partijen er belang bij hebben. Naarmate de verkiezingen naderen, worden die belangen steeds groter. Intern gerommel binnen rechts-conservatieve partijen hebben altijd belangstelling van de oligopolistisch georganiseerde pers en dienen alleen de belangen van politieke partijen die garant staan voor de winst van hun bedrijven. Zie Janmaat, zie Fortuyn, zie Wilders en nu Baudet. Janmaat werd bijkans in brand gestoken, Fortuyn vermoord, Wilders moet continue bewaakt worden en Baudet inmiddels ook regelmatig. De rest van de politici kan gewoon op de fiets naar het werk.

Tuchtigt hen

Voordelen zijn er ook volgens het boek ‘Spreuken’(13:24) “Wie zijn zoon de stok onthoudt, haat hem. Wie hem liefheeft, tuchtigt hem.” Kortom: een flink pak rammel zal de JFVD beslist goed doen, maar in de pers of op social media hoeven ze zeker niet gevierendeeld te worden. Dan hadden ze dat met Joop de Uyl ook wel gedaan… Of toch niet?


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hein
3 jaren geleden

Hitler was echter links-nationalistisch, niet rechts. Het lijkt erop dat iedereen het door links geframede narrative dat Hitler links is klakkeloos heeft overgenomen.

koddebeier
3 jaren geleden

Voor links, de media en het kartel geld het spreekwoord: “Hoe schurftiger schaaphoe harder geblaat.”

Johan
3 jaren geleden

Twee opmerkingen :

Allereerst bekruipt mij het gevoel dat er duistere krachten werkzaam zijn, die FvD naar de Filistijnen willen helpen. Met andere woorden, hier wordt bewust een vuurtje aangestookt teneinde de partij in diskrediet te brengen.

Ten tweede zou ik willen verwijzen naar het uitstekende artikel van wijlen Marcel Roele dat indertijd verscheen in HP/DeTijd (uit 2005). Het is hier nog terug te lezen:

https://meervrijheid.nl/?pagina=1199

Hierin worden een aantal feiten opgesomd, waaruit blijkt dat de nazi’s het economisch goed voor elkaar hadden. Zo goed zelfs, dat na de oorlog diverse elementen hiervan door Nederland werden overgenomen. de tweet van die JFVD jongeman was dus misschien wel een juiste conclusie.
Enfin, leest U zelf het artikel maar.

Puck van der Land
3 jaren geleden

Weer de spijker op zijn kop: de JFVD net als de FVD wordt te bedreigend voor de pluche politici, dus wordt er steeds gezocht naar manieren om ze onderuit te halen. HP/De Tijd had ook weer zo’n alarmerende kop: bleek het een herhaling of update te zijn van een artikel van dit voorjaar, waarover allang opheldering was verschaft (wie uit de jongerenorganisatie waren gezet en wat ze precies fout hadden gedaan). Maar het is bij de “progressieve” media net of we naar het tijdperk van Hitlers minister voor propaganda luisteren, die zei dat als je een verhaal, leugen of niet, maar vaak genoeg herhaalde, dat mensen uiteindelijk toch geloof zouden gaan hechten aan zo’n verhaal: waar rook is is vuur. Zo vergaat het niet alleen de JFVD maar ook Thierry Baudet zelf.

Het is onvermogen overgoten met haat om de werkelijke feiten te benoemen. Misschien moeten we die sukkels gewoon doodzwijgen, en het juiste verhaal vertellen. Ze hebben geen enkel historisch besef, lezen geen geschiedenisboek of een ander boek.
Heel goed om even de gang van zaken van de Duitse economie tussen 33 en 40 erbij te halen. Duitsland deed het “geweldig”: ze legden kilometers lange Autobahnen aan, wat een vooruitgang dachten de mensen. Niet beseffend dat dit bedoeld was om de Duitse tanks een snelle opmars naar Nederland, België en Frankrijk te laten maken. Idem voor die florerende economie van productie ter voorbereiding op de komende oorlog. En nog even een heel ander puntje: de Nederlandse crematoria, waar Harry Mens er ook eentje van heeft, zijn ook voortgekomen uit de Duitse economie: de verbrandingsovens in de concentratiekampen waren de voorlopers van de huidige crematoria…..

Die haatsukkels kunnen we beter doodzwijgen, geen platform geven, zoals zij die truck ook voor hun onwelgevallige auteurs of sprekers toepassen.
Genoeg gezegd. Dank voor je sterke artikel Ton.