Internetcensuur in Z-Afrika

De Zuid-Afrikaanse Minister van Communicatie en Digitale Technologie, Stella Ndabeni-Abrahams, heeft een plan voor nieuwe regelgeving ingediend. In deze voorstellen is bepaald dat eenieder die digitale inhoud creëert voor platforms zoals Facebook, YouTube, Twitter en andere sociale platforms, deze inhoud pas mag uploaden nadat deze is voorgelegd aan de Zuid-Afrikaanse Film- en Publicatiecommissie (FPB) voor classificatie.

Afb: wikipedia

De nieuwe voorgestelde wetgeving die tot doel heeft alle digitale inhoud aan FPB-regelgeving te onderwerpen, staat beter bekend als de Internet Censorship Act. Het doel van het FPB is om de creatie, productie, bezit en distributie van bepaalde publicaties, games en films te reguleren door middel van classificatie.

Volgens Netwerk24 ontkende Ndabeni-Abrahams dat de definitieve wet over de rechten en vrijheden van mensen zou worden geschonden nadat de DA-leden in de portefeuillecommissie communicatie en digitale technologie bezwaar maakten tegen de wet, die zij beschouwen als een poging van de overheid het recht van Zuid-Afrikanen op de vrijheid van meningsuiting te beperken.

Volgens het advocatenkantoor Webber Wentzel is de voorgestelde wetgeving een update van reeds bestaande wetgeving met betrekking tot de classificatie van inhoud zoals opgenomen in de Wijzigingswet voor films en publicaties van 2019. Hoewel de wet al is goedgekeurd, is deze nog niet geratificeerd door president Ramaphosa.

Volgens juridische experts geeft het wetsvoorstel het FPB een gevaarlijke hoeveelheid ruimte om te beslissen welke inhoud al dan niet online gepubliceerd mag worden. Sommige juridische experts waarschuwen ook dat de door de overheid gecontroleerde entiteit niet de bevoegdheid mag hebben om bepaalde door gebruikers gegenereerde inhoud te reguleren en dat de instelling niet mag worden gebruikt voor politieke ‘oorlogsvoering’.

Uitgevers die niet over de benodigde vergunningen beschikken, kunnen een boete krijgen van maximaal R 750.000 of vijf jaar gevangenisstraf. Het publiek heeft tot 17 september 2020 gelegenheid om bezwaar in te dienen tegen de voorgestelde wetgeving.

Bronnen:

https://www.netwerk24.com/Sake/Ikt/staat-wil-jou-straf-as-jy-videos-laai-sonder-permit-20200819

http://www.capetalk.co.za/articles/392311/lawyer-concerned-that-internet-censorship-bill-may-be-used-as-a-political-tool

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties