De onkundige boodschapper

NPO programma’s blijken een uitstekend platform om domoren de kans te geven hun propaganda kreten via het scherm de huiskamers in te gooien en de publieke opinie in de door deugdenkers gewenste richting denkrichting te sturen. De laatste maanden besmet niet alleen het COVID-19 virus maar ook het Black Lives Matter (BLM) virus het doen en denken van veel landgenoten en de doorsnee burger kan met geen mogelijkheid een duidelijk beeld krijgen van het volledige beeld en effecten van beide virussen.

Akwasi. Afb: DWDD – Wikimedia Commons

De trouwe Formule 1 kijker wordt bijvoorbeeld al wedstrijden geconfronteerd met een Lewis Hamilton die een aantal van zijn mede coureurs heeft kunnen overtuigen dat knielen, dragen van pet en shirt met een BLM opdruk het uit de wereld helpen van racisme ondersteunt. Hamilton benadrukt door een ketting met een slotje om de nek, ook dat vooral de slavernij het lot van de gekleurde medemens in de achterliggende eeuwen heeft bepaald. Daardoor bevestigt Hamilton dat het ook voor hem draait om symbool politiek, want als hij de moeite had genomen om zich te verdiepen in de BLM filosofie en slavernij geschiedenis dan was hij vermoedelijk iets voorzichtiger te werk gegaan.

Net als de in Nederland verblijvende Akwasi en Afriye heeft Hamilton niet in de gaten dat slavernij en slavenhandel een blanke en een niet-blanke/getinte kleur bezitten. Voor het gemak concentreren deze drie en hun adepten zich op de blank gekleurde delen en laten angstvallig het donkere/gekleurde deel herhaaldelijk buiten de discussie. De vraag is echter of de drie op de hoogte daarvan zijn en gelet op hun uitspraken kan daar aan sterk getwijfeld worden. Om hun gedachtegoed in de nabije toekomst in de juiste richting te duwen, kunnen ze nadenken over de uitspraak van Zora Neale Hurston, de beroemde Afro-Amerikaanse schrijfster die aan de basis heeft gestaan van de Harlem Renaissance. Bitter merkte die in de vorige eeuw op: “the white people held my people in slavery here in America…they had bought us, it is true, and exploited us…but the inescapable fact that stuck in my craw was..my people had sold me …my own people had exterminated whole nations and torn families apart for a profit before the strangers got their chance at a cut. It was a sobering thought. It impressed upon me the universal nature of greed ” In het verlengde kan daaraan gevoegd worden: de universele natuur van slavernij en slavenhandel.

De historie onderstreept dat slavenhandel en slavernij niet beperkt is gebleven tot Afrika en Amerika en altijd verbonden was met winnaar en overwonnen. Beweerden Afrikaanse stammenhoofden niet dat de door hen verkochte Afrikaanse medemens aan de blanke slaventransporteurs niet meer waren dan krijgsgevangenen en criminelen? Waren het niet Arabieren die zijn begonnen met het afvoeren van massa’s Afrikanen om die op openbare bazaars in Noord-Afrika en het Midden Oosten tegen de hoogste bieder te verkopen? Speelden Arabieren niet een belangrijke bemiddelende rol bij de trans-Atlantische slavenhandel? Hebben Arabieren niet tussen de zevende en negentiende eeuw 14 miljoen Afrikanen afgevoerd naar Arabische Schiereiland en Midden Oosten? Veel meer dan naar de Amerika’s zijn getransporteerd!

Waren het niet Afrikaanse stamhoofden die brieven schreven naar en afgezanten zonden naar de Europese hoofdsteden om te protesteren tegen de afschaffing van slavernij en slavenhandel? Tunde Obadina, een van de directeuren van Africa Business Information Services verwoordt dat als volgt: “When Britain abolished the slave trade in 1807, African rulers who had become accustomed to wealth gained from selling slaves or from taxes collected on slaves passed through their domain. African slave-trading classes were greatly distressed by the news that legislators sitting in Parliament in London had decided to end their source of livelihood. But for as long as there was demand from the Americas for slaves, the lucrative business continued … A consequence of the ending of the slave trade was the expansion of domestic slavery as African businessmen replaced trade in human chattel with increased export of primary commodities. Labour was needed to cultivate the new source of wealth for the African elites. The ending of the obnoxious business had nothing to do with events in Africa. Rulers and traders there would have happily continued to sell humans for as long as there was demand for them.” Hoewel Mali, een van die West –Afrikaanse landen, de slavernij en slavenhandel wettelijk in 1960 afschafte, leven er in dat land nog steeds honderdduizenden slaven. Ook op de andere continenten vormen slavernij en slavenhandel nog steeds lucratieve verdienmodellen.

Vanuit het middenrif ongefundeerd en ongenuanceerd roeptoeteren zonder argumenten en/of bewijzen aan te dragen, geeft de indruk dat het herhaaldelijk aanslingeren van slavernij en slavenhandel wordt gebruikt om te verdienen aan de ellende van voorgaande generaties Afrikanen. Akwasi, Afriye en Lewis Hamilton moeten niet vergeten dat ook zij voortkomen uit een cultuur waar onderdrukking van de kleine man institutioneel was en is en vertaald werd en wordt in slavernij en slavenhandel, Hun Afrikaanse voorouders zijn er machtig en niet te vergeten zeer vermogend door geworden. Als ze gedreven door het onrecht van slavernij en slavenhandel de volgens hen slechte maatschappelijke positie van de donkergekleurde mens aan de kaak willen stellen, dan is demonstreren en protesteren in de straten van Arabische en Afrikaanse hoofdsteden waar slavernij en slavenhandel nog steeds gemeengoed blijkt te zijn, een reëlere keuze.

Deze neger buigt voor niemand” riep de voormalige Nederlandse international Winston Bogarde eens uit en onlangs werd dat aangepast in “een trotse neger buigt en knielt voor niets en niemand”. Die uitspraak zouden de drie tot hun lijfspreuk moeten maken. Dat is een betere instelling en opstelling dan het zinloos knielen om een activistische beweging te steunen die het vernietigen van het westerse samenlevingsmodel ten doel heeft gesteld. Een model waarin de gekleurde mens respect kan krijgen, rijkdom kan vergaren en zijn stem kan laten horen. En wellicht is een intensieve bestudering van de historie van slavernij en slavenhandel ook geen overbodige luxe.


Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ravian
1 jaar geleden

De basis van de handel in zwarte slaven waren de zwarte slavenjagers.
En zowel Akwasi als Afriye zijn geen afstammelingen van slaven maar afstammelingen van slavenjagers.
Dat uitgerekend die twee dus het gore lef hebben om blank Nederland de slavernij geschiedenis voor de voeten te gooien is de onbeschaamdheid ver voorbij.
Oppakken voor groepsbelediging, paspoort door de shredder, en dan deporteren naar het Afrikaanse shithole waar ze ooit vandaan gekomen zijn.

karton
1 jaar geleden

Ik , en met mij vele anderen , worden kotsmisselijk van iets waar wij part noch deel aan hebben of hebben gehad…………..de slavernij !
Laat die negers een keer ophouden met hun onzinnige verhaaltjes en laten ze proberen hun eigen leven op te bouwen want dat lijkt er veelal niet op !
Slavernij vindt én vond plaats in het Midden-Oosten en omstreken; in Afrika werden blanke zendelingen gevangen en opgevreten door negers. Oproep aan BLM-negers : pluis uw stamboom na en kijk wat uw voorouders hebben uitgevreten, ook u kunt daar niks aan doen maar ’t was allemaal niet zo fraai !