Dansers op het graf van Thorbecke

De coalitie heeft, gehoord de beraadslagingen, afgelopen woensdag, 12 augustus 2020, gezamenlijk de oorlog verklaard aan de parlementaire democratie . Aan het einde van het coronadebat die dag, vroeg PVV-leider Geert Wilders om een hoofdelijke stemming over een salarisverhoging voor zorgpersoneel en daarop maakten de Kamerleden van de coalitiepartijen zich sneller dan het geluid uit de voeten. Schofteriger dan dit kan de moderne Nederlandse politiek niet meer worden: het zijn veelal dansers op het graf van Thorbecke.

Rob Jetten. Afb: Wikipedia / Martine van Bemmel.

In het coronadebat wat aan deze aanslag op de democratie vooraf ging, serveerde Wilders al forse kritiek op het somtijds idiote kabinetsbeleid; Frankrijk kreeg onlangs maar liefst een slordige en gratis 30 miljard euro toegezegd, tot stand gekomen omdat onze eigen ‘Rubberen Rutte’ instemde met Europese Noord-Zuid eurotransfers. De Fransen, doorgaans zelf nog niet in staat een wekker te zetten of een werkend riool aan te leggen, begonnen meteen met uitdelen. De Franse zorgmedewerkers krijgen er, nadat zich de geur van gratis EU-geld ontwikkelde en waarvoor onder andere Nederland zich garant stelt, meteen € 183 per maand bij. Die worden dus mede door Nederlandse belastingbetalers gegarandeerd. Toen in de Nederlandse Tweede Kamer over een overeenkomstig voorstel van de PVV voor de Nederlandse zorgmedewerkers moest worden gestemd, kozen de coalitiepartijen het hazenpad nadat ze eerdere voorstellen al wegstemden.

De zorg moet het dus doen met een coalitie die applaus een voldoende bonus vindt voor de duizenden mannen en vrouwen die dag en nacht aan het ziekbed van de zwaarst getroffen patiënten hebben gestaan. Een pover applaus voor de talloze mensen die overuren hebben gemaakt, terwijl ‘Jaap en zijn mensen’ het kabinet een alibi verstrekten, opdat zij die zorgmedewerkers zonder beschermingsmiddelen naar de veelal stervende bejaarden konden sturen. De resultaten zijn duidelijk geweest en het staat nog te bezien of deze coalitie zich wellicht ook heeft te verantwoorden voor genocide.[1]

En dan, als er eindelijk wat politici zijn opgetrommeld om hun vakantie van maar liefst 8 weken te onderbreken om de coronacrisis te bespreken, lopen de politici van de coalitiepartijen schouderophalend weg. D66 gaf het toe: ze waren weggelopen om geen kleur te hoeven bekennen; om te voorkomen dat zorgmedewerkers een bonus of salarisverhoging die, net als in Frankrijk, met Nederlands geld zou worden betaald. Het Eurofiele D66 vindt het dus prima om de Fransen met ons geld te matsen en onze eigen bevolking niet. In zijn woorden:

“We hebben ervoor gekozen er voor te zorgen dat er geen quorum (minimaal 76 leden waren) was dat nodig is om te kunnen stemmen. Een lelijke stap. De kritiek hierop kunnen wij als fractie goed begrijpen, en trekken we ons aan.

We hadden over dit dilemma gisteravond ook meteen duidelijk moeten zijn, toen het verzoek van Wilders kwam hoofdelijk te stemmen. Die transparantie van onze kant ontbrak, en dat nemen we onszelf kwalijk.”[2]

De toch al door coöptatie omhoog gevallen Jetten (4.500 en een halve paardenkop aan stemmen; hij zou er normaliter niet mee in de Kamer zijn gekomen) geeft dus grif toe dat hij en zijn partij er de hand niet voor omdraaien om de democratie een loer te draaien en neemt het zichzelf vooral kwalijk dat hij de mensen in het land niet op een charmantere manier heeft weten te bedonderen.

Het heeft er alle schijn van dat onze democratie bij het huidige politieke kartel niet meer in goede handen is. Terwijl onder de neus van de Tweede Kamer in Den Haag een hele wijk wordt gesloopt door groeperingen die de PVV daar weg wilde hebben (en waarvoor alleen de partijleider voor het gerecht werd gesleept door de VVD i.s.m. het OM) lopen verschillende politici voor hun verantwoordelijkheid weg.

Het wordt tijd dat de burgers in dit land afrekenen met dergelijke politici, al was alleen maar omdat diezelfde elites weigeren netjes af te rekenen in de loonzakjes van onze zorgmedewerkers maar daarentegen de centjes in Europa afleveren. Types als Jetten zijn beter in jatten.


[1] ‘Genocide is een bijzondere en massale vorm van buitengerechtelijke executies of democide. Het valt onder de grotere categorie van misdrijven tegen de menselijkheid, zoals gedefinieerd in het Statuut van het Internationaal Strafhof (1998).’ Bron: Amnesty International

[2] Zie Facebookpagina Robjetten: www.facebook.com/RobJetten/posts/1667254930104164

Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3 jaren geleden

Met kromme tenen heb ik het artikel gelezen . En, ik kom Steeds tot dezelfde conclusie dat zo ‘zachtjesaan’ algemeen bekend is . Onze democratie is overleden en zeer mistroostige figuren hebben plaats genomen op het pluche . Het blijkt nu een ramp te zijn , maar een groot deel van het electoraat, kiest de meest stompzinnige personen en de nu zittende Kamerleden van coalitie Rutte III , parasiteren zo lang mogelijk door gewoon te blijven zitten en doen exact wat pseudoloog Rutte hen voorkauwde . Maak het de oppositie zo moeilijk mogelijk . Dat Nederland een ramp wacht is duidelijk . De burger moet met schuim om zijn mond alles aanzien, en ook de staatsschuld oploopt door de EU te financieren en Frankrijk en Italië zich te barsten om zoveel naïviteit .

Hans
3 jaren geleden

IJdele hoop. Het domme volk gaat toch weer op dezelfde schurken stemmen.

Koddebeier
3 jaren geleden

Zodra men een cordon sanitaire toepastin een land is de democratie ter zielen .

karton
3 jaren geleden
Antwoord aan  Koddebeier

@ Koddebeier. U heeft volkomen gelijk, we worden “geregeerd” door lui van het laagste allooi ! Het instellen van een Cordon-sanitaire is daar een voorbeeld van; ook het wegrennen voor een stemming in de Kamer geeft aan met welk tuig we te maken hebben.

Koddebeier
3 jaren geleden

Regeer tuig ! We hebben geen democratie meer, die is al enige jaren geleden begraven !