Quest neemt een loopje met de geschiedenis

Ingezonden brief van Likoed Nederland aan Quest Historie (niet geplaatst), 16 juli 2020.

Afb: Vimeo screenshot

Leuk dat u in nummer 3 van Quest Historie van 2020 de Palestijnse propagandafabel doorprikt dat de Palestijnen oudere rechten zouden hebben op het land dan de Joden, omdat zij van de Filistijnen zouden afstammen. De Filistijnen arriveerden juist later dan de Joden. Bovendien blijkt er genetisch geen verwantschap tussen Filistijnen en Palestijnen.

Helaas introduceert u met het fotobijschrift bij het artikel een andere historische propagandafabel, namelijk dat de Palestijnen in 1948 door de Joden uit de Israëlische havenstad Haifa zouden zijn “verjaagd”. (Volledig onderschrift: “Palestijnen worden uit de havenstad Haifa gejaagd (1948) door leden van de Joodse strijdgroep Hagana.”)

Historisch onderzoek van bijvoorbeeld professor Karsh van de Universiteit van Londen toont aan dat juist het omgekeerde het geval was.
De Arabisch-Palestijnse leiding deed in 1948 de oproep aan de Arabische bevolking van Haifa om de stad te verlaten. Het doel was om zo Haifa, de belangrijkste havenstad van het land, van mankracht te ontdoen.
Arabieren die zouden blijven werden beschouwd als “verraders”.
De Joden in Haifa riepen de Arabieren juist op om te blijven.

Dit werd bericht door de internationale kranten van destijds. Deze noemen de Arabische oproepen om de stad te verlaten als de belangrijkste oorzaak van het vertrek (1).

De lokale Palestijnse leiding rapporteerde dat de Joden het juist niet wilden:

“De Joodse burgemeester van Haifa, Shabtai Levi, heeft in 1948 een hartstochtelijke oproep gedaan aan de Arabische delegatie om haar besluit [dat alle Arabieren de stad moesten verlaten] te heroverwegen.” (2)

Mede door deze oproep van de Joodse burgemeester wonen er anno 2020 toch nog vele Arabieren in Haifa en omgeving. Haifa is dan ook niet voor niets een van de meest multiculturele steden van Israël waar veel geloven (moslims, christen, Joden, Druzen en Bahai) vreedzaam naast elkaar leven (3).
Iets wat uniek is in het Midden-Oosten!

(1) The Economist berichtte op 2 oktober 1948: “Of the 62,000 Arabs who formerly lived in Haifa not more than 5,000 or 6,000 remained. Various factors influenced their decision to seek safety in flight. There is but little doubt that the most potent of the factors were the announcements made over the air by the Higher Arab Executive, urging the Arabs to quit … .It was clearly intimated that those Arabs who remained in Haifa and accepted Jewish protection would be regarded as renegades.”Time Magazine rapporteerde op 3 mei 1948: “The mass evacuation, prompted partly by fear, partly by orders of Arab leaders, left the Arab quarter of Haifa a ghost city …. By withdrawing Arab workers their leaders hoped to paralyze Haifa.”
(2) ‘Palestine betrayed’, prof. Karsh, Yale University Press, 2010. NB Een vertaalde en verkorte versie staat op de website.
(3) Zie bijvoorbeeld dit artikel.

——————–

Bovenstaande ingezonden brief spreekt voor zichzelf. Ondanks dat Likoed Nederland deze twee maal aan de redactie van Quest gestuurd heeft, kregen wij geen enkele reactie en is deze ingezonden brief niet geplaatst in het eerstvolgende nummer.

Wij vermoedden oorspronkelijk dat Quest per ongeluk een (rechtenvrije) foto van een anti-Israëlische propaganda website had geplukt.
Nu Quest niet bereid blijkt hun fout met het onderschrift te erkennen, laadt het de verdenking op zich dat het met opzet een forse leugen over de Joodse staat heeft verspreid.

Des te meer omdat in het volgende nummer een nieuwe leugen over Israël gebracht wordt. Quest Historie schrijft in nummer 4 van 2020:

“De krant ’The Times of Israel’ meldde in 2017 dat een kwart van Israëls gelauwerde high-techindustrie beheerst wordt door de mafia.”

Dat is een zware vertekening van wat de krant rapporteerde. Die schreef dat ‘anonieme bronnen’ beweren dat een kwart van de high-tech omzet komt uit schimmige of frauduleuze producten, zoals online gokken, ongewenste software (zoals virussen of spionagesoftware) en software voor optie- en valutahandel. Dit percentage lijkt erg hoog en daarbij zijn de meeste activiteiten niet illegaal. Ook zegt de krant niet dat deze bedrijven daarom beheerst worden door de mafia, zoals Quest doet.

Van een populair-wetenschappelijk blad zou je mogen verwachten dat het gecontroleerde, betrouwbare artikelen publiceert – des te meer bij beladen onderwerpen. Bij Quest Historie blijkt dit niet het geval.

——————–

Aanvulling redactie Sta-pal: Hoe zat het ook al weer met de vestiging van de staat Israël? Bekijk het op uw gemak in onderstaand filmpje:

Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Simon
3 jaren geleden

Ik lees geregeld de concurrent van Quest, de “Weet” (grappig detail, Quest dus vraag en Weet dus antwoord) en die is vanwege de religieuze achtergrond wél accuraat in de feiten. Vroeger ook veel Kijk gelezen maar ook daarin worden de leugens die verwacht worden door de financiers kwistig verspreid. Ik heb kortgeleden pas deze site ontdekt en ben blij dat ik blijkbaar niet de enige ben die zich geregeld achter de oren krabt aangaande de aanbieders van “nieuws”. Vroeger ook de app van Nu gehad maar nu verwijderd, als iemand een goede nieuws-app weet houdt ik mij aanbevolen!

Ravian
3 jaren geleden

Als je de geschiedenis van de joden en de staat Israël bekijkt kun je enkel concluderen dat de zichzelf tot Palestijns volk benoemd hebbende arabieren in het hele verhaal geen enkel recht van spreken hebben.
De enige “bezetters” zijn voornoemde arabieren, die onrechtmatig in Judea & Samaria en Gaza verblijven.
De “Palestijnse zaak” behoeft dus enige “creativiteit” wat die geschiedenis betreft, en de wereld zit (helaas) vol met antisemieten die zich daar graag voor inzetten.
Dat “Quest Historie” is slechts een van de vele organisaties die aan dit grootse geschiedenisherschrijvingsproject deel nemen, Wikipedia is er ook eentje.