Oorzaak Amerikaanse politiegeweld: Racisme of criminaliteit?

Zwarten vormen 14% van de Amerikaanse bevolking, ten minste 54% van de 17.000 moorden per jaar wordt door zwarten gepleegd. Van het aantal doden door de politie is 33% zwart. Alleen al hieruit blijkt zonneklaar dat er geen sprake is van structureel racisme. De meeste daders van geweldsmisdrijven in de VS zijn zwart, hoewel zij slechts 14% van de bevolking vormen, maar de meeste doden door politiekogels zijn blank. Uit onderzoek blijkt dat blanke agenten eerder geweld gebruiken tegen blanke criminelen dan tegen zwarten uit angst te worden beschuldigd van discriminatie.

Rellen in de USA. Afb: Ancho / Flickr

Als je een mooie Pinkstermiddag gebruikt om zelf de statistieken te bekijken, dan wordt al vrij snel duidelijk dat er weinig klopt van de berichtgeving dat de Amerikaanse politie vanuit racistische motieven onschuldige zwarte mannen doodt. Het is schokkend te merken hoe weinig research journalisten steken in hun artikelen. De voornaamste bron van informatie voor Nederlandse journalisten – van links tot rechts – blijken The Washington Post en The New York Times, die op hun beurt graag de correspondent van de Britse krant The Guardian citeren.

Het is evident dat veel mainstream media door hun incorrecte berichtgeving de gemoederen verhitten en het gewelddadige gedrag van relschoppers goedpraten. Voor de lezer die zelf kan nadenken en de journalist die dat durft, geef ik onderstaand de links naar mijn bronnen.

Het grootste schandaal vind ik dat een beweging als “Black Lives Matter’ niet wordt geconfronteerd met haar eigen uitgangspunt, namelijk dat zwarte levens er toe doen. Waarom ageert de beweging niet tegen de stijgende criminaliteit door zwarten, die vooral gericht is tegen andere zwarten? Wel aandacht voor een relatief gering aantal politieblunders, maar niet voor de 6000 zwarten die jaarlijks door zwarten worden gedood. In Amerika is het gros van de criminaliteit intraraciaal, binnen de eigen bevolkingsgroep. Van de zwarten wordt 94% door zwarten gedood, bij blanken is 84% intraraciaal.

Broddelwerk

Een bekende journalistieke methode om een onderwerp inzichtelijk te maken, is het zoeken van een aansprekend voorbeeld dat model kan staan voor de rest. Duizend doden vormen immers een getal, één dode is een gezicht. Zo kun je bijvoorbeeld door een representatief interview het leed van de coronacrisis verduidelijken, maar als je deze methode toepast op overheidsoptreden, moet je natuurlijk wel de relevante factoren in beschouwing nemen. Een goede journalist vraagt dóór en laat niet weg wat hem niet zint. Hier zien we exact het tegenovergestelde. The Washington Post stelt dat ongeveer evenveel blanken als zwarten door de politie worden gedood en dat er daarom sprake moet zijn van racisme, want blanken vormen 64% van de bevolking. U leest niet dat meer dan de helft van de criminaliteit door zwarten wordt gepleegd, die dus de confrontatie met de politie aangaan.  Het veel geciteerde onderzoek van Rutgers University meldt dat zwarte jongemannen 2,5 meer kans maken om gedood te worden door de politie dan blanken. Zwarte mannen zouden hierdoor een sterftekans van 1 op 1000 hebben. Bij zwarte jonge vrouwen is dat echter slechts 1 op 25.000, hetgeen een indicatie is dat er geen sprake is van gericht racisme jegens zwarten. Maar omdat de kans voor blanke vrouwen met 1 op 33.000 nog kleiner is, wordt toch gehint op racisme. Dat is natuurlijk wetenschappelijk broddelwerk als je de oorzaken niet noemt. Uit alle misdaadstatistieken blijkt zonneklaar dat zwarte jongemannen oververtegenwoordigd zijn in drugscriminaliteit en gewelddadige streetgangs. Als zwarte meisjes vriendjes hebben in deze straatbendes, lopen zij natuurlijk ook verhoogd risico.

Jaarlijks doodt de politie ongeveer 900 tot 1000 mensen, voornamelijk mannen, daarvan 424 (52%) blank, 264 (32%) zwart en de rest voornamelijk Latino. Zie ook Tabel 4:  – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6080222/table/T4/?report=objectonly

In verreweg de meeste gevallen is het optreden van de politie gerechtvaardigd, maar gezien de omvang van de bevolking (330 miljoen) en het aantal wetshandhavers (900.000) zijn incidenten helaas onvermijdelijk. Het eruit lichten van een tragisch incident en doen alsof dat representatief is, is bedenkelijke journalistiek die rellen in de hand werkt. Er komen jaarlijks meer Amerikaanse politiemensen (ruim 55) door gericht geweld om het leven dan onschuldige burgers (blank of zwart). Nog afgezien  van eenzelfde aantal politiemensen dat om het leven komt door ongelukken tijdens achtervolgingen e.d.

Mat Herben

Wie zich afvraagt, hoe het komt dat veel Amerikaanse burgers én president Trump hun vertrouwen in de mainstream media verliezen, hoeft niet ver te zoeken. Helaas geloven veel beleidsmakers en politici dat hun krant correct de feiten weergeven. In ons land pochen met name de NRC en De Volkskrant dat zij betrouwbare informatie geven. De feiten wijzen helaas anders uit. Wie onderstaande links volgt, kan geen andere conclusie trekken dan dat de zelfbenoemde ‘kwaliteitsmedia’ het populistische sentiment tegen de politie ruim baan geven.

——————–

Lees ook mijn eerdere column over de Amerikaanse misdaadcijfers. https://sta-pal.nl/2019/08/de-misdaadcijfers-in-de-vs-uitgelegd-voor-amnesty/

Verder lezen:

https://www.rutgers.edu/news/police-use-fatal-force-identified-leading-cause-death-young-men

https://www.citylab.com/equity/2019/08/police-officer-shootings-gun-violence-racial-bias-crime-data/595528/

https://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_crime_in_the_United_States

https://www.nationalreview.com/magazine/2019/12/22/the-need-to-discuss-black-on-black-crime/

https://ucr.fbi.gov/crime-in-the-u.s/2016/crime-in-the-u.s.-2016/topic-pages/tables/table-21

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6080222/

Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Campert
3 jaren geleden

Helaas allemaal waar Mat.
Cijfers en de media leiden vaak tot onware conclusies van, voor en door volgzame idioten…

r dunki
3 jaren geleden

Zoals o.a. de burgemeester van Washington DC dit weekend al zei, begint het er steeds meer op te lijken dat hier grote groepen professionele provocateurs achter zitten van Antifa komaf.

Dat Antifa al jaren door Soros betaald wordt is oud nieuws, maar nu corona op zijn eind lijkt te lopen heeft ‘links’ behoefte aan meer, verse ellende om een snel herstel van de economie te voorkomen en de chaos zoveel mogelijk te rekken.

Soros heeft diepe zakken…

karton
3 jaren geleden

“Racisme” is het eerste woordje dat negers leren; zij roepen dat zelfs als u zwarte fiets berijdt of in een zwarte auto zit ! De grootste racisten zijn….,,negers !!!!

3 jaren geleden

Racisme, betekent, “dat het ene ras zich superieur noemt /voel ten aanzien van andere rassen, als opvatting.
Maar, racisme is een uiterst moeilijk begrip, edoch “men” noemt het bij de minst of geringste ” achterstelling” van een bepaalde groep.
Ook ik zal me er niet aan wagen, het woord racisme uitgebreid aan te halen.
Ik zie het meer als een natuurlijk fenomeen omdat ” moedertje natuur” dat zo heeft bepaald.
En, de gelijkheidstheorie is er op van toepassing? Men moet NIET GAAN VERGELIJKEN.
Dat is niet alleen kletskoek en onnadenkend” , het is, het niet erkenen dat er andere rassen zijn bij mensen. En, ieder ras heeft zijn eigenaardigheden…….. en wat zijn dan die eigenaardigheden?
Wat is de interpretatie van ” eigenaardig”?? Enzovoort.
Als het zogenaamde ” rassenprobleem” in de politiek sfeer wordt getrokken, dan is de interpretatie veel moeilijker als ook de “economische, technische en culturele prestaties van een bepaald ras vol van tegenstrijdige mogelijkheden competitief zijn.
Moedertje natuur is de baas, en wie zich niet schikt naar de wetten die de natuur voor ons gemaakt heeft, zal men van probleem naar probleem wandelen.
Immers: Dr Martin Luther King, een zwarte dominee, die de rassen- ongelijkheid aan de “kaak” stelde en zich zelfs offerde ( hij is immers vermoord) voor zijn doelstelling heeft : kennelijk” geen rekening gehouden dat er nu eenmaal ” verschillende rassen” op aarde leven.
Het probleem is dat velen van ons er niet mee kunnen omgaan. De ” stelling:” dat “we” allemaal gelijk zijn is de grootste kletskoek. De verschillen zijn soms groot. Maar, is dat dan erg en onacceptabel, zodat er een vorm van rassenhaat ontstaat?
Het is nu toch ook bewezen dat de Zuid- Europese bevolking een andere mores en mentaliteit heeft dan in Nederland. Wie is er nu superieur? Superioriteit bestaan niet, en dat komt alleen ter sprake als, de onverdraagzaamheid grote proportionaliteit aanneemt en “men”: gaat prestaties vergelijken,
In machtsstructuren en politieke constitutionele organisaties, komen de verschillen tot uiting en dat is dan stof tot racistische motieven? ??
Weten we nog dat de Hutu”s en Tutsi’s elkaar afslachten en binnen een maand door haat meer dan 800.000 mensen werden vermoord? En, hoe Mugabe de blanke- boeren heeft weggepest uit haat in Simbabwe? Nu willen de autochtone Afrikanen weer graag blanke boeren aantrekken om hun kennis van landbouw- methoden?
Dat is een verstandige beslissing omdat de kennis nu eenmaal bij de Afrikaan ontbreekt.
Ziet U dat racisme heel iets anders is dan wij ons voorstellen? En…. erkenning van de natuurlijke verschillen is noodzaak.
Dat het ingewikkeld is dat erken ik onmiddellijk.

Robert Dorré
3 jaren geleden
Antwoord aan  A.R. Girbes sr.

Het verdacht maken van media en dan de lezer vleien met de gedachte dat “hij zelf wel kan nadenken”? Dat klinkt als, op je klompen aanvoelen en gezond verstand gebruiken, Mat Herben!

(..) Black people have been 28% of those killed by police since 2013 despite being only 13% of the population.(..)

bron: https://mappingpoliceviolence.org/

Benedict Broere
3 jaren geleden

Het problem van de ‘Black community’ in de V.S. is nog steeds dat van een onderwijsvijandige cultuur. Trump realiseert zich dat, want kort na zijn aantreden gaf hij daar blijk van met een belangrijke donatie voor onderwijs aan special de afro-amerikanen: >> “Education has the power to uplift, it has the power to transform and, perhaps most important, education has the power to create greater equality and justice in our lives,” Mr. Trump said in a signing ceremony in the Oval Office with the leaders of about 20 schools. << Bron: The Washington Times – Tuesday, February 28, 2017, artikel door Dave Boyer. De ‘Chinese Community’ kent dit niet, en zeker ook de ‘Jewish Community’ kent dit niet, een onderwijsvijandige cultuur. Zij werken hard, studeren hard, halen diploma’s, verwerven zich academische titels, en je treft ze overal met betere inkomens, in betere buurten, met goede banen in wetenschap, onderwijs, politiek, het zakenleven, enzovoort.

r dunki
3 jaren geleden

Prima analyse! Maar met name Obama heeft het racisme, willens en wetens, een halve eeuw teruggezet naar het niveau van voor Martin Luther King.

Het ware racisme is dat van Obama’s zwarte activisten – en zijn ‘progressieve blanke discipelen zoals Halsema – tegen de blanke bevolking, zowel in de USA als op de Dam, waar Halsema tevreden knorrend toekeek en zag dat het goed was…