David Pinto: Kiesdrempel

50 + is uit elkaar gespat. Binnenkort Denk ook. Wat een stel amateurs bij elkaar. Persoonlijk heb ik kort met Léonie Sazias, van 50+ te maken gehad. Ze zou mijn nr. 2 zijn voor mijn voorgenomen nieuwe beweging LEF waarmee ik bij nader inzien niet ben doorgegaan. Ik heb haar eruit gebonjourd toen zij zich negatief had uit gelaten over Israël. Los hiervan vond ik haar niet bijster snugger om het maar eufemistisch uit te drukken.

Afb: Flickr.

De drie van Denk lijken mij ook geen dragers van een hoog IQ. Verre daarvan. En toch bevolken zulke zeer middelmatige figuren het NL parlement. Wat een devaluatie!

“Rob, heb je je  
luiers al verschoond?”

Bij de andere partijen zitten ook lachwekkend sujetten. Bij iedere interruptie in de Kamer door Robje van D66 verbeeld ik mij, maar dat is nog steeds niet gebeurd, dat de opponent ’s een keer tegenwerpt: ‘Rob, heb je je  luiers al verschoond?’

Tja, politiek is geen wetenschap. De selectie loopt niet langs de wegen van weten, kunnen of presteren. Helemaal niet zelfs. En zeker ook niet in relatie tot het hebben van een sterke persoonlijkheid. Zo komen zeer middelmatige wezens in het parlement, veelal door een tijdje luid te tamboereren op een bepaalde thema: ouderen, allochtonen, dieren en bij de volgende verkiezingen een clubje omtrent gezondheid. Misschien komen er ook partijen voor fietsers, ov-gebruikers en pannenkoeketers. Tel maar op hoeveel partijen in de Kamer zitten.

Kiesdrempel

Tijd om op z’n minst een kiesdrempel te introduceren. In Israël is die drempel vijf (5) zetels.

Maar ja, In Israël ligt het IQ van de populatie beduidend hoger dan in de lage landen, wat onder meer blijkt uit het aantal behaalde Nobelprijzen in relatie tot de populatie. Google het maar.

——————–

Prof. dr. David Pinto geldt als de expert bij uitstek rond interculturele vraagstukken en is oprichter/grootaandeelhouder van het Intercultureel Instituut (ICI). Inmiddels verscheen zijn 20e boek: ‘Een Marokkaanse Jood van Analfabete Ouders’.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dolphin
3 jaren geleden

Nederlanders moeten evenredig vertegenwoordigd worden. Als je een kiesdrempel wilt invoeren dan verminder het aantal kamerleden maar met een factor 2.
Elke nice moet zijn vertegenwoordiging kunnen hebben. Hoe meer kleine partijen hoe beter. Het ondergraaft het partijkartel en de fractie discipline.
Een meerderheidskabinet betekent alleen een dicht getimmert plan.
Als een kabinet nieuwe meerderheden moet zoeken bij verschillende onderwerpen, dan wordt er beter geregeert dan nu. minder nieuwe regels en beter afgestemt op de actuele meerderheid. Het uitwisselen van minderheidsstandpunten en deze tot wet verheffen wordt moeilijker.