Poetin, veroordeeld tot ‘levenslang’, in het Kremlin

Iemand met zoveel vijanden als Poetin, van wie ook veel corrupte maatjes afhankelijk zijn, is gebaat bij de handhaving van de status quo. Een millimeter naar links of rechts verstoort het wankele evenwicht en kan hem en velen met hem fataal worden, want je kunt ook teveel stelen en teveel vijanden maken. Hij heeft jarenlang dat evenwicht kunnen afdwingen, om nu tot de conclusie te komen dat hij feitelijk veroordeeld is tot eenzame opsluiting in het Kremlin ‘tot de dood erop volgt’.

In 2000 kreeg hij het presidentschap op een presenteerblaadje van de dronkenlap Jeltsin, op voorwaarde dat deze en zijn familieleden ongestoord van hun gestolen miljoenen mochten genieten. Dat vond Poetin een prima idee want hij was al de grootste dief in het winterpaleis van Sint Petersburg maar wilde dat met zijn ego wel eens verruilen voor het Kremlin. Afgezien van het feit dat hij nu zelf ook al lang miljardair is en duizenden onschuldigen heeft vermoord in zijn megalomane streven naar macht en in zijn kleptomanie, was hij aanvankelijk niet impopulair bij een bewust ongeïnformeerd gehouden, vaak ook ongeïnteresseerde bevolking. Nu ligt dat anders omdat, na zijn ‘overweldigende winst in de verkiezingen’ van 2018, zijn populariteit tanende is.

Een val van 60 % naar 35 % is zelfs voor deze cynische slager ontnuchterend, want zijn buitenlandse avonturen, in de Oekraïne, de Krim en Syrië kosten dermate veel geld dat er sinds jaren in toenemende mate gemord wordt. Zelfs zijn obligate geschop tegen de USA wordt saai, dus de onvermijdelijke verkiezingen om op 22 april ‘zijn nieuwste verkrachting van de Grondwet te legitimeren’ (een heerlijke contradictio in terminis) zullen één frauduleuze affaire worden, maar het coronavirus helpt hem om alle demonstraties te verbieden.

Twintig jaar geleden vroeg hij zich reeds af wanneer hij eindelijk, als een rijk man, kon pensioneren maar hij heeft zoveel gestolen en gemoord dat hij, du moment dat hij de macht uit handen geeft, voor de rechter wordt gesleurd en dat wordt dan niet één van zijn jaknikkers.

Dat is naar als je miljarden bijeen hebt gesprokkeld, maar er niets mee kan doen, dus nu verlengt de Doema zijn maximale ambtstermijn van 2024 tot 2036 of langer als hij nog leeft. Daarmee schaart hij zich in de rijen der exotische Centraal Aziatische despoten uit Verweggistan, niet alleen als ceremonieel staatshoofd maar ook als ‘hands on’ president. Uiteraard domineert hij de rechterlijke macht om rechterlijke dwalingen te voorkomen en, vooral, de stabiliteit te garanderen tegen allerlei complotten van buitenaf. Voorbeelden daarvan zijn de huidige manipulatie van de olieprijs omdat Saudi de prijzen wil garanderen door een reductie van de productie. Poetin moet de oorlog in Oost Oekraïne, de annexatie van de Krim en Syrië financieren, dus hij blijft ‘volle mep’ olie produceren.

In feite is Poetin’s Rusland niet meer dan één grote benzinepomp met kernwapens!

De Russische élite is van Poetin afhankelijk, dus die stemt op voorhand in met de ‘noodzakelijke’ Grondwetswijziging en krijgt zo geen kans om zelf een opvolger te zoeken. Het resultaat van de stemming in de Doema op 22 april staat nu al vast, de hamvraag is hoe lang Rusland gedwee blijft. De economie stagneert al jaren en de corruptie is rampzalig, maar (nog) geen man overboord …

Desnoods duwen zij Poetin over 15 jaar nog in zijn rolstoel door het Kremlin, zolang hun geld maar veilig is. Dat is het mooie van de democratie!


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties