Joop op tv…

Het televisiemoment van 1973 moet het optreden van de kersverse premier Joop den Uyl zijn geweest. De oliecrisis van 1973 betrof destijds een opzettelijk gecreëerd tekort aan aardolie. De crisis werd veroorzaakt door een aantal politieke acties van de Arabische olieproducerende landen, gericht tegen het Westen. Tegen een aantal landen die Israël direct hadden gesteund bij de Jom Kipoeroorlog werd bovendien een volledige olieboycot ingevoerd. Nederland was één van die landen.

Gebroken vaasje van Rutte… Afb: PXhere

Deze gebeurtenis, die tot ‘autoloze zondagen’ zou leiden, noopten de pas aangetreden Minister-president Joop de Uyl (PvdA) tot een televisieoptreden waarin hij de natie toesprak over de zorgelijke situatie waarin ons land plotseling verzeild was geraakt. De woorden “het wordt nooit meer zoals het was”, bleven het meest hangen in het geheugen van Nederland. Achteraf kunnen we vaststellen dat de oliecrisis een perfect alibi was om het verder desastreuze beleid van dat Kabinet te verbloemen. Opnieuw maakt een Minister-president zich op om de natie toe te spreken. Ditmaal over het coronavirus dat zich in minder dan geen tijd meester heeft gemaakt van de maatschappijen en de economieën op ons continent. Ook dit keer zullen we horen dat het ‘onvermijdelijk’ was en dat er ‘geen zinnige middelen voorhanden waren om ons hiertegen te wapenen’.

Het voorkomen van een gemodificeerd luchtwegen-virus zou een regering van een land normaliter toch weinig moeite behoeven te kosten. Zeker als de voorbeelden van een extreem succesvolle aanpak (Taiwain) voorhanden zijn. Helaas echter, komen alle nadelen van het beleid wat de afgelopen 50 jaar is ontwikkeld en gevolgd, nu schrijnend aan de orde. De ‘open-grenzen’ politiek blijkt ineens desastreus. Het deels verleggen van dwingende regelgeving naar de EU vormt evenmin een bijdrage aan de mogelijkheden tot het snel en adequaat indammen van het virus. De EU is immers besluiteloos en vooral bezig met de eigen, persoonlijke ambities (Timmermans) van de hoofdrolspelers in dat theater.

De voorraden van medicijnen en hulpmiddelen raken geleidelijk aan op. Dat is omdat we onze productie en de bijbehorende technologie in al onze arrogantie hebben laten wegvloeien naar de landen waar het virus nu juist uitbrak. Die landen zitten nog op slot. Zoals Feijnman terecht concludeerde op geenstijl: “Made in China is een keuze, Made only in China is dodelijk”.

We zullen opnieuw horen dat deze catastrofe ‘onvermijdelijk’ was en dat ‘niets, maar dan ook niets’ dit had kunnen voorkomen. We hebben echter allemaal het debat in de Tweede Kamer kunnen volgen over deze kwestie en slechts de kartelpartijen meenden dat wij het met halfbakken maatregelen wel afkonden. De veelal wijze woorden van partijen als FvD en PVV werden in de wind geslagen, terwijl die toch hout sneden: “grijp nu eens ècht in omdat het nu nog kan”. Intussen zijn we talloze infecties verder en iedereen weet dat de aangetoonde infecties slechts het topje van de ijsberg zijn. Daar hoef je niet voor doorgeleerd te hebben.

Naar FvD en PVV werd niet geluisterd omdat deze partijen niet geaccepteerd worden door de kartelpartijen. De Kamerleden van alle andere partijen droegen de regering ook een beetje op alles te doen wat mogelijk was voor alle Nederlanders (behalve PVV- en FvD-stemmers), maar er hoefden geen scholen dicht – wegens ophokplicht – en op PVV en FvD moest niemand letten. Wat waren ze het eens en wat liepen ze te glunderen; hoe inclusief en eensgezind.

Het RIVM en het OMT werden echter rechts bikkelhard ingehaald door de organisaties van medisch specialisten. Deze WC-Eend organisaties werden in feite weggezet als een buklaven die een beetje gewicht gaven aan de wensen van Kabinet en bedrijfsleven. Dat was de kartelpartijken niet eens opgevallen…

En vanavond gaan we kijken naar de Teflon-meister, die ons gaat vertellen dat het nooit meer wordt zoals het was. Misschien gek, maar dat idee hadden we helemaal niet, tenzij er heel rap verkiezingen komen.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos Vermeulen
4 jaren geleden

Leuk verhaal over de drie optie die er zijn, niets doen – gecontroleerd zorgen dat iedereen immuun word – of het land op slot.
Rutte kiest voor de tweede optie, en suggereert daarmee controle te hebben over de uitbraak.
Mooi bedacht maar die controle is echt niet aanwezig. Zoveelste lulverhaal van Mark Rutte.

karton
4 jaren geleden

@ Ravian.
Er werd van ons aller “hoofd-prutser” gevraagd om te handelen, maar de dwaas weet beslist niet wat dat betekent in een situatie als de huidige.
Vanzelfsprekend komt hij met een , voor hem, plausibele verklaring omtrent zijn niet-optreden en ik vrees dat de gek daarmede wéér wegkomt ! Ik heb mij al heel vaak afgevraagd : hoe lang accepteren wij nog een zwakzinnig figuur als z.g. M.P. ?

Ravian
4 jaren geleden
Antwoord aan  karton

Tijdens de laatste verkiezingen heeft één op de vijf Nederlanders op die lul gestemd, en ik kan mij moeilijk voorstellen dat die allemaal niet wisten waar ze op stemden.
We hadden toen tenslotte al acht jaar liegen en bedriegen en Nederland verneuken achter de rug.
Ik ga er dus vanuit dat een groot deel bij het zakkenvullers clubje hoort, en ook verwacht de geldkoffers vol te hebben eer het Nederlandse schip ten onder gaat.
En de rest is gewoon nog te dom om het eigen achtergat af te vegen blijkbaar.
Het is te hopen dat deze hele affaire genoeg oogjes gaat openen, maar ik ben er bang voor…

Ravian
4 jaren geleden

Deze hele pandemie had grotendeels voorkomen kunnen worden, maar Rutte had meer aandacht voor de aandelenkoersen als voor het welzijn van het volk, en hij is te dom om het mechanisme van een pandemie te begrijpen, zo simpel is het gewoon.
En voor de rest van het partijkartel geldt veelal het zelfde.
Incompetente prutsers die, met hulp van de NPO, hun gebrek aan capaciteiten decennia lang hebben kunnen verhullen, maar die nu tegen de lamp lopen, of beter gezegd tegen een berg gevulde lijkenzakken die zo hoog gaat worden dat deze niet meer onder een mat geveegd kan gaan worden.
En nu gaat onze hoofd plucheklever dan pogen het volk om de tuin te leiden, waarschijnlijk door het RIVM onder de trein te gooien.
Niet dat die daar niet thuishoren natuurlijk, ook dat is namelijk een zooitje incompetente prutsers dat dood door schuld aan te wrijven valt.
Maar laten we ons maar voorbereiden op een masterclass “cover your ass” voor gevorderden, vanavond gegeven door ons aller hoofd prutser.
En de al even schuldige NPO zal alle registers wel weer open gaan trekken om haar broodheren op het pluche te houden.
Welkom in de bananenrepubliek der Nederlanden…