Italy is showing us the way

Op 11 maart j.l. deelde Eurocommissaris Frans Timmermans op Twitter het bericht ‘#COVID19 is testing our health and above all our capacity to act for the common good. In Europe, Italy is showing us the way. Calm determination, a focused approach & the quiet resolve of a people who stand by each other. I hope we all can show the solidarity we need’. Greendeal Frans belichaamde daarmee het failliet van de EU, daarover kunnen we het inmiddels genoegzaam eens zijn.

Frans Timmermans. Afb: Flickr.

Italië geldt inmiddels als één van de zwaarst door het coronavirus getroffen landen en de dodenteller heeft gisteren, 20 maart 2020 de aantallen van Chinese coronaslachtoffers overtroffen. Iets meer dan een week daarvoor dus, roemde ‘greendeal Franske’ de Italiaanse aanpak nog. Als het de bedoeling van de EU is om zoveel mogelijk mensen over de kling te jagen, dan zouden we Timmermans moeten feliciteren met zijn moedige compliment aan de Italianen. Dat was overigens dan ook het enige wat de Italianen van de EU ontvingen. De eenheid in Europa is ver te zoeken en stuk voor stuk, beetje bij beetje, sluiten zelfs de meest Eurofiele landen hun grenzen. Behalve voor asielzoekers natuurlijk.

Hulp uit de EU bleek verder compleet afwezig. “Geen enkele arts, geen enkel mondkapje, geen enkel veldhospitaal kwam er uit de EU”, klaagt Gianluca Di Feo, plaatsvervangend hoofdredacteur van de Italiaanse krant “La Republica” bij  het Duitse blad ‘Die Welt’. Op 12 maart verkocht het opperhoofd van de Europese Centrale Bank, de eerder wegens corruptie veroordeelde Christine Lagarde, de Italiaanse economie een flinke opdoffer, toen ze in Frankfurt verkondigde dat het niet de taak van de ECB zou zijn om de koersen van de geteisterde Italiaanse staatsleningen te ondersteunen. De Italiaanse leningen werden in één klap 60 basispunten duurder, de grootste stijging ooit. De Italiaanse beursindex FTSE MIB stortte binnen enkele minuten in met 17%, eveneens de hoogst gemeten daling ooit. “Het enige wat de EU tot nu toe voor ons heeft gedaan, is onze aandelen- en leningenmarkt vernietigen. In één dag zijn Italiaanse spaarders € 68 miljard kwijtgeraakt”. Aldus Matteo Salvini, leider van de Italiaanse ‘Lega Nord’.

“Zodra deze strijd tegen Corona voorbij is, moeten we fundamenteel over de rol van de EU nadenken. De huidige EU kan alleen maar praten, niet handelen. In de afgelopen jaren hebben we onder druk van de EU onze ziekenhuizen en scholen moeten sluiten. Nu is er sprake van een noodsituatie en iedereen moet het zelf maar uitzoeken”, volgens Salvini.

Salvini raakt hier een fundamenteel punt. Als de EU ook maar enig bestaansrecht heeft, dan zou dat nu, juist nu kunnen blijken. Waarom heeft de EU niet direct het voortouw genomen en een gezamenlijke aanpak voor de verwerving van fundamentele medische middelen zoals mondkapjes en dergelijke en bijvoorbeeld de beademingsapparatuur? Daar bleek in China precies de crux te zitten: een te grote aanvoer naar te kleine en te matig geaccommodeerde behandelcentra.  Nu zijn alle landen wanhopig op zoek naar hetzelfde, waardoor er woekermarkten ontstaan en eigenbelangen voorop worden gesteld. Precies het tegenovergestelde dus van wat de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal ooit beoogde en waarvan de EU het erfrecht heeft verkregen.

Dat wij als burgers in deze uitzonderlijke situatie geen 9 dagen vooruit kunnen zien, is volstrekt begrijpelijk, gelet op het gebrek aan informatie. Maar dat ook EU-politici als Timmermans niet verder komen dan wat populistisch gekraai voor de (lege) bühne, is misschien wel een mooie bijkomstigheid van het coronavirus omdat het de mensen ècht aan het denken zet.

Afnokken met die dure rotzooi dus.


.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
4 jaren geleden

@ Ravian.
Het enige voordeel dat de EUSSR ons heeft gebracht is het feit dat er in enkele landen met één munt kan worden betaald; verder hélémáál niks !!!
“Open grenzen” ? Wassen neus en óók nog eens levensgevaarlijk voor de bevolking.
Vóórdat het corona-virus uitbrak werden diverse binnengrenzen in de EUSSR al weer bewaakt door politie en militairen, o.a. de Oostenrijks-Duits grens, de Italiaans-Oostenrijkse grens; ik werd bij diverse grensovergangen van Oostenrijk ri. Italië, én terug, gecontroleerd, óók de Oostenrijks-Duitse grens door zowel douane als politie en militairen.
De EUSSR is één grote vergissing die ongedaan moet worden gemaakt, kans op succes van dit gedrocht is nihil, zéker met minkukels als Fransje Timmermans in de “leiding”.

Ravian
4 jaren geleden

De EU zou ons drie grote voordelen moeten bieden.
De eerste is dat het Europa meer invloed buiten Europa zou geven.
Dat is dus niet waar gebleken, de invloed is minimaal, en dat beetje invloed dat er is uit zich in het een hand boven het hoofd houden van foute regimes, zoals die in Turkije, Iran, en China.
De tweede is dat het Europa weerbaarder zou maken bij interne crisis en rampen.
Dit blijkt nu dus ook allesbehalve waar, de EU heeft zelfs actief bijgedragen aan het niet nemen van de juiste besluiten.
En de laatste, en grootste, leugen is die befaamde interne markt.
Dat had de EEG al geregeld lang voordat de EU geboren was.
Wat overblijft is een ondemocratische salonsocialistische globalistische dictatuur, en een kapitaal vernietigende ambtenarij.
Gewoon een molensteen om de nek van Europa dus, wat ook blijkt uit de al decennialang op de rest van de wereld achterblijvende economische groei, en de immer verder krimpende vrijheid van meningsuiting.
Nexit, s’il vous plaîs…

4 jaren geleden

Dat Italie, en vooral de noordelijke regios zo zwaar getroffen zijn door het vuirus, hebben voor een belangrijk deel aan zichzelf te wijten. De in dezelfde regio gevestigde kleding industrie maakt al jaren gretig gebruik van tienduizenden, steeds maar roterende groepen Chinese arbeiders. En dan hebben we het niet over een paar duizend, maar over tienduizenden nauwelijks gecontroleerde goedkope arbeidskrachen. Het beste dat deze crisis ons leert is het failliet van de EU

B.Herwig
4 jaren geleden
Antwoord aan  Victor Remouchamps

Hoe komt U aan deze informatie?

4 jaren geleden
Antwoord aan  B.Herwig

Het vverhaal komt van een vriend die 10 jaar lang in Peking heeft gewoond en gewerkt Hij verkondigde met de nodige stelligheid dat in het meest getroffen deel van Italië rouleren om de 90 dagen vele tienduizenden Chinezen. Rouleren, want ze komen binnen op een toeristenvisum, mogen dan maximaal 90 dagen blijven en niet werken maar doen dat wel namelijk in de kleding industrie. In kleding kan dan staan Made in Italy ipv China of Taiwan en dat verkoopt beter. Zou zomaar waar kunnen zijn en daarmee kunnen verklaren waarom juist die regio zoveel geïnfecteerden kent.