Nederland in lockdown

Misschien is er over de coronacrisis wel voldoende gezegd en geschreven. Wellicht gaat Nederland daarom binnen 48 uur in ‘lockdown’.

Afb: pixabay

Peter de Vries vroeg zich op twitter af waar al die drukte om is: ‘Ik worstel er toch wel een beetje mee dat er in de winter van 2017-2018 in drie, vier maanden tijd bijna 9500 (!!) mensen in Nederland griep-gerelateerd overleden (cijfers RIVM). Dit was nooit het gesprek van de dag of opening NOS-journaal en er werd geen wc-rol extra verkocht…’

(https://twitter.com/PeterRdeV/status/1241319081208434688?s=20) Dat is op zichzelf een rake typering omtrent alle kouwe drukte en nodeloze stennis. Maar daar gáát het helemaal niet om. Waar het wel om gaat zijn twee heel andere zaken:
A: Is onze overheid in staat om crises als deze adequaat te beheren of liever: beheersen?
B: Is de greep op dergelijke uitbraken voldoende om de gezondheidszorg niet in te laten storten?

Het antwoord op de eerste vraag is nee en het antwoord op de tweede vraag zal later deze week ook nee luiden. Daarmee heeft de politieke leiding van de verschillende departementen straks niet voldaan aan de eis die het electoraat (weliswaar trapsgewijs) heeft gesteld voor hun verkiezing. Dat overheidsfalen mag het gehele politieke veld zich aanrekenen, niet in de laatste plaats omdat dit metier al in de jaren 2000 – 2002 werd gewaarschuwd door Pim Fortuyn et. al. Het spel bleek echter lucratiever dan de knikkers; liever uitsluitend beloven dan leveren. Zo blijven nieuwe beloftes mogelijk en blijft er altijd werk, nietwaar?

Hoe ik dat zo zeker weet? Dat is toch eenvoudig: tot dusver hebben we geruststellende woorden gehoord, die achteraf onterecht waren. Dat er in de winter veel bejaarden overlijden, dat is vrij normaal en ook nu is dat niet anders. Wat wel anders is, dat is het toegenomen aantal uit het coronavirus volgt, in weerwil van de tot dusver genomen maatregelen. Die maatregelen dus, blijken te laat, volslagen onvoldoende en te vrijblijvend. Dat laatste overigens is schrijnend; van een behoorlijk ontwikkelde bevolking mogen we meer discipline verwachten. Maar wanneer dat niet zo is, dan behoort een overheid in te grijpen. Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

Rob de Wijk vindt dat Wilders en Baudet eendrachtig proberen om de aanpak van de corona crisis te frustreren. Voor politiek gewin, ook dat nog. Vandaar dat hij noteert: “Soms wordt de politieke druk te groot. Rutte sloot scholen, terwijl deskundigen dat medisch niet noodzakelijk vonden” aldus De Wijk. Maar zo was het niet. Het OMT vond dat niet nodig, maar de club van medisch-specialisten oefende voldoende druk uit om die verspreidingshaarden (jongeren blijken dragers en verspreiders van het virus, ook al ondervinden ze er zelf weinig hinder van) per direct te sluiten. Die medisch specialisten zagen de bui al hangen die nu de Brabantse gezondheidszorg doet wankelen. Wilders en Baudet vonden hetzelfde, maar zij werden niet gehonoreerd door het kabinet en evenmin door de Kamer. Mede daarom voerde een maatschappelijke organisatie als belanghebbende druk op het kabinet uit. Dat is anders dan wat De Wijk propageert. Waarom?

Feit is dat de Nederlandse aanpak niet werkt, ook al heeft de overheid ons gisteren via het RIVM laten vertellen dat we geen stijging zagen in het aantal nieuwe gevallen van infectie (vooral wegens niet testen). Het aantal dodelijke slachtoffers steeg wel degelijk en houdt gelijke trede met de Italiaanse trend amper een week geleden. De medisch specialisten sloegen opnieuw alarm: de intensieve zorg afdelingen raakten overbelast. Dat zijn dus heel andere verhalen.

Nederland gaat daarom onvermijdelijk in lock-down en het aantal uren tot dat moment duurt veel minder lang dan 100. Gok op 36 of 48. En dan?

Dan moeten we opletten dat we niet gedurende die tijd van lockdown worden bedonderd met kunsten die onze medezeggenschap ondermijnen. Maar veel vertrouwen kunnen we zelfs daarin niet hebben. Toverwoorden: “hoe durft men dat van ons te denken? Hoe abject! Te krankzinnig voor woorden!’ Antwoord: zie België met hun ‘Corona Coup’.

Het zijn beslist enerverende tijden, maar kritisch kijken naar wat de overheid en haar instituties ons voorschotelen (of op de mouw spelden) kan absoluut geen kwaad. Het verleden gebiedt ons dat.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
4 jaren geleden

Ik verwacht dat ná het corona-virus door de EUSSR álles op álles zal worden gezet om in Europa óók zeggenschap te krijgen over de medische zorg.
Dat zou wéér een stapje in de richting van een totale dictatuur gaan, zoals wordt voorgestaan door o.a. Fransje Timmermans, Verhofstadt, van Baalen, v.d.Leyen en nog een paar zéér illustere EU-figuurtjes.

r dunki
4 jaren geleden
Antwoord aan  karton

Politici munten uit in incompetentie: het zou beter zijn als de VNO nu eens razendsnel en hard(op) begint na te denken hoe onze zwaar beschadigde economische motor weer draaiend wordt gekregen. Afwachten is het repertoire der weinig creatieve politici.

Na alle goedkope salonsocialistische paniekzaaierij – die met name door opportunisten als Soros, Bloomberg, Xi en de MSM wordt aangewakkerd in de hoop dat dit hun Nemesis Trump de komende verkiezingen kost – is het zaak dat iemand zich realiseert dat het kapitalisme nu in topvorm zal moeten presteren om de enorme schade te herstellen.

Ravian
4 jaren geleden

We worden gewoon inmiddels al maanden lang geconfronteerd met het totale falen van een stelletje over het paard getilde prutsers dat zich als landsbestuur voordoet.
Men baseert het beleid al maanden op bewezen onjuiste bronnen (China en RIVM).
Men neemt de juiste beslissingen OF niet OF veel te laat (quarantaine / lockdown).
Men heeft generlei voorbereidingen getroffen.
Men bagatelliseert om het eigen falen te vergoelijken waardoor de bevolking de ernst van de situatie OF niet OF te laat inziet.
Men voert zelfs nu nog altijd beleid dat op het eigen politieke overleven gericht is en NIET op het welzijn van de bevolking.
Het gevolg is enorme economische schade, en honderden, waarschijnlijk zelfs duizenden, doden die grotendeels voorkomen hadden kunnen worden.
Dit is gewoon criminele nalatigheid, gedreven door financieel en politiek gewin.
Het enige juiste antwoord is een tribunaal, alwaar de betreffende dan ook meteen verantwoording af mogen leggen voor nog wat andere akkefietjes, zoals het met regelmaat overtreden van de grondwet, en het met voeten treden van de rechten van de autochtone bevolking bijvoorbeeld.

r dunki
4 jaren geleden

Sommigen van ons hebben het licht gezien : In de noordelijke provincies blijken gewone laboratoria zonder poespas op Corona te (kunnen) testen, en gebeurt dat nu ook op grote schaal zodat medici de vinger beter aan de pols krijgen.

Als Rutte en zijn nutteloze adviseurs van het RIVM nou ook eens zou nadenken wat er aan hun benadering ontbreekt hoeft hij alleen maar een paar kilimeter noord van de Randstad te kijken om minder roulette te spelen en meer controle en greep op de situatie te krijgen door te testen, testen en nog eens te testen!.

Om de kuur niet schadelijker dan de kwaal te maken zou dit best eens een optimale verdedigingslinie tegen Corona kunnen zijn i.p.v. de op zich ook uiterst schadelijke botte bijl van de ’total lockdown’..

Campert
4 jaren geleden

Wellicht (hopelijk niet) al twee weken te laat…

karton
4 jaren geleden

Als de bewering van Peter de Vries juist is dan begrijp ik óók niet waarom de huidige situatie m .b.t. het coronavirus een “crisis” wordt genoemd maar de griepepidemie in 2017-2018 NIET.
Het droeve geleuter van ene Rob de Wijk betr. dhr. Wilders en Baudet over de schoolsluiting, is het typisch linkse verdraaien van feiten en waarheden.
Als we binnenkort een total lock-down krijgen zal Rob de Wijk op de barricaden staan en schreeuwen : “Dank u wel Rutte én RIVM, wat hebben jullie toch een vooruitziende blik” !
Hij zou moeten roepen : “Stelletje uilskuikens had het advies van vorige week van de heren Wilders en Baudet maar opgevolg ” !
Deze woorden zul je nooit uit een links gerichte muil horen.