Vuurwerk?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, namelijk dat vuurwerk bepaald geen – Nederlandse – traditie is, is vuurwerk tijdens de Nieuwjaarsviering wel degelijk een Nederlandse traditie. Dat wil zeggen: niet zozeer van de steden, maar meer op het platteland, waar zelfs een specifieke traditie ontstond in de vorm van ‘carbid-schieten’.

In Nederland werden heel wat feesten opgeluisterd met vuurwerk, bijvoorbeeld de feestelijkheden op de Dam in 1648 ter gelegenheid van de Vrede van Münster, die het einde van de Tachtig Jarige Oorlog met Spanje betekende. De traditie op het platteland om gedurende ‘midwinter’ en specifiek rond de Nieuwjaarsviering op te luisteren met veel kabaal, werd geleidelijk aan overgenomen door modernere middelen zoals vuurwerk. Knalkurkpistolen, klappertjespistolen, voetzoekers en gillende keukenmeiden begonnen in de twintigste eeuw helemaal aan een forse opmars, door toegenomen koopkracht etc.

Het valt, dunkt mij althans, nog niet goed in te zien waarom een traditie plaats moet maken omdat onze overheden er niet in slagen de soms grimmige situaties in de grotere steden onder controle te krijgen. Het gros van de slachtoffers rond Nieuwjaars-vieringen valt namelijk in die grote steden en klaarblijkelijk weet men in het Haagse niet beter te bedenken dan ook deze vuurwerk-traditie maar meteen overboord te gooien. Niemand vraagt zich kennelijk af wat de werkelijke oorzaak van het hinderen en bekogelen van b.v. hulpdiensten van oorzaken heeft. Dat is namelijk niet alleen rond de Nieuwjaarsvieringen het geval in die grote steden, dat is dag in – dag uit het geval. Dat er rond Oud en Nieuw van vuurwerk gebruik gemaakt wordt kan daarom geen verwondering wekken. Het is in die tijd een welkome aanwinst in de bewapening.

Dat politieke partijen slechts moeizaam in staat zijn om Nederlandse tradities, Nederlandse waarden en Nederlandse normen te benoemen, en die ook te verdedigen, zegt iets over de kwaliteit van het Nederlanderschap van deze zelfbenoemde elite. Die ontbreekt kennelijk. Het is te krankzinnig voor woorden dat men na veertig jaar van toenemende misstanden en ongekend geweld nog niet de spreekwoordelijke koe bij de horens heeft gevat om daaraan op niet mis te verstane wijze een einde te maken. Veel verder dan de vrij zwakzinnige uitroep dat je ‘met je poten van onze hulpverleners afblijft’ (dixit Job Cohen – PvdA) komt men klaarblijkelijk niet. Het is een uitroep van radeloze mensen die de subsidies blijven uitdelen aan groepen die de problemen juist zorgvuldig in stand houden. Die krijgen zo immers ieder jaar weer subsidie.

Bovendien: onze lachwekkende politieke elite slaagt er nog niet in om het verbod op illegaal vuurwerk te handhaven, dus op grond van welke illusie bestaat er het idee dat het handhaven van een totaal verbod op vuurwerk mogelijk is? Misschien is een verbod op raddraaiers wel een veel beter idee. En onze Hermandad moet zeker meer steun hebben van korpsleiding en politiek, die niet meer kunnen volstaan met iftar bezoek en wollige verhalen over eenmalige successen. Begin nu maar eens met een poging tot het handhaven van de verkeersregels…


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Chris Kappert
4 jaren geleden

Inderdaad , beste Ton Schobben , inderdaad .
Toen de meester Piet werd en de juf Jose , is het gezeik begonnen , WEG met
autoriteit , tutoyeren maar .
De leraar mocht geen corrigerende tik meer uitdelen want dat werd mishandeling .
En moeders en huisvrouwen moesten geen kinderen meer opvoeden / krijgen ,
nee ze moesten WERKEN van den linkschen kerk , zelfstandig zijn…………….
Ziehier het zeer vilein ingecalculeerde plan van die linkse / globalisten om een
samenleving van binnen uit te vernietigen , stop er nog een hoop vreemde – iSSlam invloeden in en je helpt de natiestaat naar de bliksem.
Die vergrijzing / verloedering hebben ze ZELF opzettelijk gecreeerd , weg met ons !
Ruim baan voor Eurabie .
Hoe eerder we uit die kut EU zijn hoe beter , en daarna die moSSelpoep eruit trappen ,
ons land en manier van leven terugeisen !
Daarom stem ik PVV.

Ton Schobben
4 jaren geleden

Een 4 jaar jongere broer van een vriend van mij is burgemeester. Ikzelf een groot vuurwerk liefhebber heb de burgemeester een email geschreven. Een Oom van mijn vrouw was Majoor in het leger en vertelde eens hoe het ging en over de kennis van politici. Zij moesten in de tijd met name boer koekkoek informeren betreft aanschaf F16. Hij vertelde dat je ze de gekste dingen kon laten vragen in de kamer. Zelf nadenken was er nauwelijks bij.
Zo keek ik ook naar de verschillende bestuurders die ik de afgelopen dagen over het vuurwerk heb horen spreken. Daarop openhartig geprobeerd te vertellen hoe het denk de afgelopen jaren bij mensen gewaardeerd wordt. Ook omdat ik hem heb horen zeggen dat hij de branden begin december niet wil vergelijken met vuurwerk overlast terwijl ik juist denk dat alle vandaalzaken die mensen plegen, te maken heeft met de normen en waarden die niet of slecht zijn bijgebracht.
Ook nu weer zie je een maatregel van een verbod, op iets wat al verboden was.
Hier onder mijn brief. Waar ik nog geen enkele reactie op heb mogen ontvangen.

Vuurwerk is Geweldig, Opvoeden is het probleem..!!

Geboren en opgegroeid in de Maldenburg te Rotterdam

Beste Bram,

Wanneer ik tegen Dick zeg: “ik zou weleens willen praten met Bram” dan zegt hij: “ja Ton maar hij heeft het zo druk. De conclusie op voorhand is er eigenlijk al, geen tijd!
Dat is meteen al het grootste probleem van tegenwoordig. In een maatschappij waarin de meeste ouders samen werken is er voor goed opvoeden ook meestal geen tijd”. Tel daar de vele losbandigheden bij op en je krijgt onze maatschappij.
Op school begint het tegenwoordig al, door leraren bij hun voornaam te mogen noemen en geen militaire dienstplicht meer. Niet dat ik daar een voorstander van was maar je werd er wel opgevoed.

Naar mezelf kijkend kan ik zeggen; heel mijn leven gek van vuurwerk. Ontstaan in de Nijenburg en Maldenburg. Ik ervoer het altijd als een prachtig feest, feest waarbij volwassenen kind werden met lichtjes in hun ogen van het plezier. 40 jaar heb ik vuurwerk gebruikt waarvan ons bekrompen land zegt illegaal vuurwerk. Het waren Chinese rollen van 50000 tot 500000 schots. Flowerbeds van 10 tot 35 kilo per stuk. Vuurpijlen van 450 gram per stuk. En nooit is er iets van letsel of schade ontstaan. Overal waar ik oud en nieuw vierde vonden de mensen het geweldig. In mijn wildste tijd ging er dan voor zo’n 3000 gulden later euro de lucht in. Daarbij merk ik op nooit alcohol te hebben gebruikt voor dat het afsteken begon en altijd waakzaam voor veiligheid ben geweest.

Ik ben lid geweest van een vuurwerkvereniging. Iemand ontmoet met een schietvergunning voor evenementen, vond het geweldig om te zien hoe hij zijn opstelling maakte. Gezien dat alle lagen van de bevolking het prachtig vindt. Mijn huisarts vroeg al bij een bezoek van mij of mijn vrouw “wanneer gaat hij weer, ik moet 3 rollen hebben”. Een oom (Dick van Well) van mijn vriendin destijds kocht vuurwerk van mij in de tijd van de Maldenburg. Dick van Well, Bestuursvoorzitter van Dura Vermeer en Commissaris geweest bij Feijenoord. Zo zie je dat vuurwerk voor iedereen is. In die 40 jaar eigenlijk heel veel ervaren.

Een heel klein beetje heb ik geroepen in de richting die jij opperde. Ik heb vaak geroepen dat mensen een certificaat moeten kunnen halen waarin ze zich bekwamen en daarmee bewezen hebben kennis van zaken te hebben. En met dat certificaat moeten zij dan in Nederland gewoon het vuurwerk kunnen aanschaffen. Ik ben er van overtuigd dat het vuurwerk dat in Nederland verkrijgbaar is, bij verkeerd gebruik, ook schade en letsel kan veroorzaken.

Daarom, waarom niet onder een soort wapenwet voor vuurwerk. Als schieten je hobby is kan je ook een schietvergunning krijgen en onder voorwaarde je hobby beoefenen.
Zo zou het ook met vuurwerk moeten zijn.

Verbieden heeft denk geen zin. Sta veel meer toe, omdat het vuurwerk dat nu verkrijgbaar is in Nederland, vaak teleur stelt en niemand tevreden houdt.
Van Cobra’s moet ik ook niks hebben en strijkers evenmin. Denk dat mensen door het zoeken naar meer juist de Cobra’s zijn tegengekomen.

Daar komt bij dat na de vuurwerk ramp in Enschede enkele bestuurders overspannen zijn geraakt. Ik denk dan, na de brand en explosie van Shell Moerdijk vergelijkbaar met Chemie-PAC, zijn we daarna toch ook niet benzine gaan verkopen vanuit een kluis. De overdreven veiligheidsmaatregelen heeft er wel voor gezorgd dat simpel vuurwerk in Nederland onder de strenge eisen veel te duur is.Hetgeen het ook weer aantrekkelijk maakt vuurwerk in België en Duitsland te gaan halen. Kwalitatief beter en daar staat het gewoon naast de pindakaas in de schappen voor een lagere prijs.

Met dit schrijven hoop ik duidelijk te hebben gemaakt dat er veel meer mensen zijn die plezier hebben van vuurwerk en daar goed mee om gaan en dat die paar raddraaiers die het niet voor de grote groep mag verzieken. In mijn ogen had het voetbal dan ook al verboden moeten zijn. In mijn enthousiasme even bij de orde dienst van Feijenoord geweest maar had het na twee uit wedstrijden al gezien (jaren “90). Een kleine groep randdebielen op weg naar het stadion van Roda JC gooide stenen door de ruiten van een passerende auto bestuurd door een vrouw met kinderen achterin. Daders niet aanspreekbaar door drugs of alcohol. Heb zoveel politie bij stadions gezien het leek wel oorlog. Ook hier weer een kleine groep onopgevoede mensen waar belachelijke kosten voor gemaakt worden. Jammer nu kijk ik enkel nog voetbal op tv vanuit Bellingwolde (GR)
Ergens een beetje gevlucht omdat ik de plekken waar ik opgroeide niet meer herkende en mijn dochter probeer te behoede.

Een oom van mijn vrouw, majoor bij de landmacht en inmiddels op leeftijd overleden. Hij zei het jaren terug al en voorspelde dit al. We worden steeds armer in dit land en normen vervagen. Vroeger kon een man het geld verdienen en zorgde een vrouw voor kinderen en huishouden. Tegenwoordig is samen werken noodzakelijk waarbij de opvoeding door tijd erbij inschiet.

Met vriendelijke groet,
Ton Schobben

Ravian
4 jaren geleden

Het is gewoon de totale justitiële incompetentie waar het op handhaven aankomt, en dan met name in de voornamelijk door allochtonen bevolkte wijken van grote steden, met vuurwerk heeft het allemaal niets van doen.