De aanslag van Kedichem

“Ik heb geen collega’s, wel 149 tegenstanders die ons land willen afbreken”. Aldus destijds Hans Janmaat, in de jaren tachtig en negentig fractievoorzitter van de Centrumpartij en de Centrum Democraten. Hij had weinig vrienden in de Tweede Kamer en daarbuiten al even weinig.

Antifascisten kregen lucht van een vergadering met Janmaat in een hotel te Kedichem. Janmaats partner Wil Schuurman verloor die dag een van haar benen. De radicale politicus liet zich er niet door uit het veld slaan, want ‘als je bang bent, moet je een ander vak nemen.’ Historicus Jan de Vetten (1953) beschrijft in zijn onlangs verschenen boek hoe Janmaats extreemrechtse partijen in vijf arena’s werden bestreden. Naast het parlement waren dat de rechtszaal, de publieke opinie, de straat en de arena die de auteur aanduidt als ‘subsidiëring en toezicht’. De Vetten gaat ook in op de vraag hoe de CP en CD op de tegenwerking reageerden.

Samenvatting:

DE AANSLAG VAN KEDICHEM, 29 maart 1986.

EEN ZWARTE BLADZIJDE IN DE NEDERLANDSE GESCHIEDENIS

Antifascisten verstoorden op 29 maart 1986 met veel geweld een vergadering van de radicaal-rechtse Centrumpartij en Centrumdemocraten in Kedichem. Het resultaat: één zwaargewonde, het hotel waar de vergadering plaatsvond totaal uitgebrand, 75 aanhoudingen. In dit boek worden de gebeurtenissen in Kedichem gereconstrueerd. Was het een aanslag of was het toch een ongeluk? Hebben de autoriteiten adequaat gehandeld, of zijn er fouten gemaakt en zijn ze nalatig geweest?

Jan de Vetten is historicus. Hij promoveerde in 2016 op een onderzoek naar de bestrijding van de Centrumpartij en de Centrumdemocraten.

Inhoud

Taal: Nederlands
Bindwijze: Paperback
Druk: 1
Verschijningsdatum: januari 2020
Afmetingen: 21,5 x 13,5 x 1,7 cm
Aantal pagina’s: 179 pagina’s
Illustraties: Nee
Prijs: € 19,95


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ravian
4 jaren geleden

Hans Janmaat was gewoon rechts, er was niets “extreem” aan Hans Janmaat, waar wel wat “extreem” aan was, en is, is aan de zogenaamde antifascisten, die zelf de grootste nazi’s zijn.
Geweld komt altijd van links.

karton
4 jaren geleden
Antwoord aan  Ravian

@ Ravian. In mijn reactie betr. dhr. Janmaat wilde ik aangeven hoe ver het linkse geteisem gaat als ze de hete adem van rechts in hun nek voelt. De observatie van dhr.Janmaat was niet bedoeld om hem te betrappen op verkeers-overtredingen maar had alleen politieke bedoelingen; hiervoor werd/wordt dus de reguliere politie ingezet. Laat “den Haag” a.u.b. de mond dicht houden over “democratie”, ze treden het met voeten !

Ravian
4 jaren geleden
Antwoord aan  Ravian

Yep, en toen dat linkse tuig het hotel bestormde stonden ze erbij en keken ze er naar.
Gevolg was dat de vriendin van Janmaat een been kwijt raakte en dat het hotel tot de grond toe afbrandde.
Omdat boze buurtbewoners daarna de actievoerders aanvielen werden deze gearresteerd.
En hoeveel van die “actievoerders” draaide er de bak in?
Nul, nada, niemand.
De bruinhemden van extreem links hadden toen ook al een carte blanche van het establishment.
Wat dat betreft is er niks verandert.

karton
4 jaren geleden
Antwoord aan  Ravian

@ Ravian. Klopt helemaal ! Er is inderdaad helemaal niks veranderd.

karton
4 jaren geleden

Hans Janmaat werd in de jaren dat hij actief was als politicus, 24 uur per dag geobserveerd door de politie !! (Hoezo……Trias Politica ?) om hem te kunnen betrappen op strafbare feiten, dat is nóóit gelukt. Er was maar een enkele dag dat hij niet geobserveerd werd.
Óók ten tijde van de zeer ernstige aanslag op hem en z’n echtgenote/partner in Kedichem, stond dhr. Janmaat onder observatie !!