Nederland, geef zwarte Piet niet op!

Met stijgende verbazing en dito ergernis, volg ik de ophef over ‘zwarte piet’. Wat kunnen sommige mensen toch slecht zijn en om een mogelijk zwakke plek van de ander uit te buitten! Afgrijselijk.

Afb: pxhere.com

Veel Nederlanders zijn schuldbewust over de rol die hun land heeft gespeeld bij de vernietiging van haar joodse burgers in WO II. Dat weten sommigen en zij aarzelen niet daarop in te spelen. Zij doen er nog een schepje bovenop en halen zelfs de slavernij erbij. Het eeuwenoude gezellig kinderfeestje van 5 december moet anders. Zwarte Piet moet herzien worden, anders worden gekleurd of gewoonweg verdwijnen. Het is racistisch, vinden sommige zwarten en naar politieke correctheid hijgende medestanders. En stel nou dat deze zwartkijkers hun zin krijgen en zwarte Piet wordt omgekleurd of afgeschaft, wat zal de volgende stap zijn?

Met dammen en schaken is het regel dat wit de eerste zet doet. Wat racistisch! Voortaan moet zwart beginnen. En wat te denken van tal van gezegdes en uitdrukkingen zoals zwart kijken; zwart rijden; alles werd hem zwart voor ogen; zwart als de nacht; een zwarte dag; iemand zwart maken; de pot verwijt de ketel dat hij zwart is; wie niet zwart ziet, hoeft zich niet te wassen; wie anderen zwart maakt, blijft zelf niet wit; de duivel is niet zo zwart als men hem schildert; door een zwarte bril kijken (neerslachtig, moedeloos, pessimistisch zijn, van alles meer het tegen dan het voor zien). Dat is negatief over zwart. Racistisch! En wat te doen met wereldwijd gebruiken zoals het gegeven dat zwart de rouwkleur is? Een gebed zonder einde.

En het zelf kastijden gaat zover in Nederland dat de media, een ruim podium bieden aan de hardste schoppers tegen zo’n typisch Nederlands en toch vrij onschuldig kinderfeest. Ook gezien hoe ooit een schreeuwlelijk (en als een kip zonder kop) Prem Radhakishun tekeer ging hierover bij De Wereld Draait Door? Walgelijk.

En het toppunt, de VN liet een commissie de kwestie onderzoeken. Wie zit in de commissie? Vier zwarte mensen. En de voorzitter van de commissie liet ongegeneerd, zonder blikken of blozen (althans niet waar te nemen; zij is zwart) haar afschuw blijken over het Nederlands racisme in deze kwestie. Was u ook benieuwd naar de uitkomst van dat onderzoek? Lachertje! En hoe nu verder dan?

Het is juist, zwart heeft negatieve connotatie en staat als symbool voor slecht. Dat is een vaststaand gegeven. Wil je werkelijk met succes daar wat aan doen? Bestrijdt dan niet de symptomen die uiting vinden in woorden, gezegdes, onschuldige gebruiken. Handel niet vanuit zwakte, onzekerheid en een gevoel van minderwaardigheid. Ontwikkel als zwarte het geloof in je eigen kracht en lach om het ingeslepen negatieve beeld over zwart.

Als Joden zich zouden bekommeren over hoe men over hen praat en schrijft, zouden zij geen tijd overhouden om met 0,02 % van de wereldbevolking (14 miljoen) 129 Nobelprijzen weten binnen te slepen op natuurkunde, medicijnen, economie, vrede en literatuur. Ter vergelijking: 1,8 miljard moslims, 25% van de wereldpopulatie, vergaarde in totaal 7 Nobelprijzen. Joden lachen daarom zelfs over denigrerende grappen over hen. Dat is vanuit kracht, niet vanuit zwakte.

Nederland, laat je niet intimideren en in een hoek drukken door zwakke, negatieve krachten en gefrustreerde subjecten. Word meer bewust van je eigen ‘bagage’ en hou daar stevig aan vast! Goed voor iedereen, inheemse en migrante ingezetenen. Zwart en wit.

David Pinto tijdens een pro-Israel bijeenkomst. Afb: scr. youtube.

Prof. dr. David Pinto
Hoogleraar/directeur Intercultureel Instituut (ICI)
Expert Migratie, Inburgering en Diversiteit
www.ici.co.nl


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees van Wijngaarden
4 jaren geleden

Prof. Pinto. Prachtig artikel! Maar staat er geen rekenfoutje in? 0,02 % ? Volgens mij moet dat 0,2% zijn. 14 miljoen van 7 miljard. Verder onbelangrijk hoor.