De Slag om Apeldoorn 2019

Al eens eerder had ik me voorgenomen om nooit enige aandacht te besteden aan het maatschappelijk debat rond de figuur Zwarte Piet, laat staan er aan deel te nemen. Er is overigens eigenlijk helemaal geen sprake meer van een maatschappelijk debat, maar van een monoloog: door een marginaal groepje eeuwig gekwetste social justice warriors, die alleen maar op “zenden” staan en niet op “ontvangen”. Dat laat geen millimeter ruimte tot discussie. Een monoloog, dus.

Intocht Sinterklaas. Afb: Public domain Pictures.

De reden waarom ik opnieuw op mijn voornemen ben teruggekomen, is gelegen in de ronduit weerzinwekkende pervertering van – en polarisering rond dit subject in onze hedendaagse samenleving, en daar bedoel ik beide zijden van het speelveld mee. Er wordt over en weer geprovoceerd. Aan de ene kant zien we dat een conferentie van vreedzame anti-Zwarte Pietactivisten in Den Haag door tientallen relschoppers met zwaar vuurwerk en honkbalknuppels wordt verstoord, waarbij ramen, deuren en auto’s sneuvelden en waarbij het een wonder mag heten dat er geen gewonden, laat staan doden bij zijn gevallen. Dat mochten we tenminste opmaken uit de columns van Clarice Gargard in NRC en Asha ten Broeke in de Volkskrant, die tranen met tuiten huilden over het grove onrecht dat de vreedzame anti-Zwarte Pietactivisten ten deel was gevallen.[i] [ii]

De betreffende columns lijken echter enkele onjuistheden te bevatten en de werkelijke toedracht rond deze gebeurtenissen lijkt toch enigszins genuanceerder te liggen. Dit was onder meer terug te lezen in Twitterberichten van PVV-Kamerlid Martin Bosma. Ja, er is inderdaad een auto beschadigd, en er zijn een paar ramen kapot. Van een door activisten van Antifa wederrechtelijk toegeëigend en in gebruik genomen leegstaand gebouw, oftewel een kraakpand. Er waren geen tientallen relschoppers. Er waren geen honkbalknuppels. Er was geen zwaar vuurwerk. Er zijn geen vuurwerkrestanten gevonden, buurtbewoners hebben niets gemerkt, niets. Een buurtbewoner is naar aanleiding van de berichtgeving zelf op onderzoek uitgegaan en is eveneens met niets thuisgekomen. Een filmpje vanuit de conferentie, waarin op uiterst rustige wijze werd verteld dat er een auto was vernield en waarin niets van doodsangsten of paniek te merken was, was merkwaardig genoeg al heel snel weer van de sociale media verwijderd, maar voor de activisten helaas te laat om niet inmiddels veiliggesteld te zijn door een aantal kijkers, die het weer naar hartelust deelden op Twitter.

Dan begint dat volkomen uit de hand gelopen oproer, evenals de verspreiding van nazistische pamfletten in Leeuwarden, toch meer op een bijzonder amateuristisch uitgevoerde false flag-operatie te lijken, waar de mainstream media NRC en Volkskrant van harte in meegaan en aan Gargard en Ten Broeke een breed podium bieden om hun fantasierijke epistels met het grote publiek te delen. Getuige de reacties die bij hun artikelen op Twitter te lezen zijn, lijkt het er echter meer op dat het grote publiek niet bijzonder op hun eenzijdige en activistisch gekleurde breinbrouwsels gesteld is. Daarnaast mag het de mainstream media, de NOS voorop, gerust worden aangewreven aan de agenda’s van de social justice warriors mee te werken met het bijbehorende activistenjargon, zoals  “witte mensen” en “mensen van kleur”. Het dwangmatige karakter van het gebruik van Roetveegpieten, waar werkelijk níemand op zit te wachten, druipt er in het NTR-Sinterklaasjournaal gewoon vanaf: Gij zult Roetveegpieten aanvaarden als de enige echte. Het is allang duidelijk dat dit voor de aan Antifa gelieerde activisten van Kick Out Zwarte Piet onder de bezielende leiding van de Ghanees Jerry Afriyie niet voldoende zal zijn: heel het Sinterklaasfeest moet en zal kapot, onder het mom van kolonialisme, racisme en slavernij.

Ook KOZP-voorman Jerry Afriyie, naar verluidt van Ashanti-komaf en derhalve afstammeling van de in het verleden grootste slavenhandelaars van de Afrikaanse westkust, heeft nu niet direct een schone lei als het gaat om een correcte weergave van de werkelijkheid. Nadat hij zich enkele jaren geleden verzette bij zijn aanhouding door de politie bij de Sinterklaasintocht in Gouda, waar 90 mensen werden gearresteerd, raakte hij werkloos en bracht dat naar buiten als “De staat heeft mijn baan afgepakt!” De werkelijkheid ligt – je verwacht het niet – ook hier enigszins genuanceerder: vanwege zijn arrestatie werd zijn vergunning om als beveiliger te mogen werken ingetrokken. Dat lijkt me overigens niet meer dan terecht, omdat beveiligers van onbesproken gedrag behoren te zijn. Een arrestatie en een rechtszaak met veroordeling maken dat er niet meer van onbesproken gedrag gesproken kan worden.

Wat verder opvallend is, is dat groepen anti-Zwarte Pietactivisten steevast bestaan uit een overgrote meerderheid aan roomblanke helper whitey’s. Dat zien we aan de foto’s van de actiegroepen, dat zagen we aan de foto’s en filmpjes in de bussen die door het groepje Friezen dat wel oren had naar een verzetje op de A7 bij Oudehaske werden tegengehouden – welke actie taferelen bij de Sinterklaasintocht in Dokkum, zoals die bij Gouda met 90 arrestaties en Maassluis met 200 juist voorkwám, maar daarover hoor je dan weer niemand. Nee, de helper whitey’s in de bus hadden net als de deelnemers aan de anti-Zwarte Pietconferentie werkelijk doodsangsten uitgestaan.[iii] Het valt hen dan ook aan te raden zich terug te trekken in hun safe space om zichzelf al puppyknuffelend met de duim in de mond in een hoekje in slaap te huilen, al zullen dierenrechtenactivisten wel weer iets vinden van dat puppymisbruik.

Zelfs Kim Kardashian, het van zichzelf hoegenaamd níets gepresteerd hebbende aanhangsel van de Amerikaanse entertainmentondernemer Kanye West, meende via Twitter haar mening te moeten ventileren over hoe hoe storend de traditie van de Nederlandse Zwarte Pieten eigenlijk wel is, wat natuurlijk een gotspe is voor iemand uit een land waarvan de inheemse bevolking in reservaten moet wonen. Maar onze eigen NOS vond het toch belangrijk genoeg om aandacht aan te besteden en refereerde ook nog eens naar de Amerikaanse zelfbenoemde “artiesten”, hoofdzakelijk zwarte rappers, die al eerder hun ongenoegen over het fenomeen Zwarte Piet hadden geuit en waarvan er één, met veroordelingen voor wapens en drugs op zak – dat schijnt in sommige kringen statusverhogend te werken -, aangaf Nederland te willen mijden.[iv] Ik wil niet veel zeggen, maar toen de leden van mijn generatie de leeftijd hadden waarop doorgaans werd gestopt met opzegversjes, hadden dezen nog geen besef van het bestaan van een strafblad, dus dergelijke types kun je ook maar beter kwijt dan rijk zijn.

Bij de Sinterklaasintocht van 16 november jl. hebben zich volgens de berichtgeving in het hele land relletjes voorgedaan tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Er zijn geweldsincidenten geweest, er zijn arrestaties verricht – activisten Michael van Zeijl van de Grauwe Eeuw en zijn compaan Rogier Meijerink werden daarnaast al eerder preventief opgepakt en mochten later uithuilen in een eenzijdig gekleurd artikel in het Algemeen Dagblad -, er was een enorme politiemacht op de been gebracht, het hele circus was compleet.[v] [vi] In het Apeldoorn van de Roetveegpieten werden zwartgeschminkte Zwarte Pieten door de politie opgepakt en afgevoerd; daar zijn filmbeelden van,ondanks een lyrisch politiek correct artikel met Roetveegpietpropaganda in Trouw over het bijna vlekkeloze verloop van de intocht. Nu hoef je overigens als voorstander van Zwarte Piet ook niet bepaald trots te zijn als leden van de NVU zich onder je aanhang bevinden.[vii]

Wat mij echter het meest in die filmbeelden stoorde, was dat er dranghekken en betonblokken – de zogenaamde Merkel-lego tegen terreuraanslagen – geplaatst waren. Betonblokken bij iets onschuldigs als een Sinterklaasintocht. Is iedereen hier nu werkelijk volslagen krankzinnig geworden?

Ik wil het hier helemaal niet over de figuur Zwarte Piet van zichzelf hebben; wat mij bezighoudt is hoe ver je als modern, westers, beschaafd land nog kunt zinken, dat je klaarblijkelijk moet buigen voor een werkelijk marginaal groepje eeuwig gekwetste social justice warriors, dat je probeert een schuldgevoel aan te praten op basis van op zijn zachtst gezegd discutabele fundamenten, dat om onduidelijke redenen een breed podium wordt geboden door de mainstream media en dat het door voortdurend te blijven zeuren, zaniken, zemelen en zeveren voor elkaar heeft gekregen dat in het hele land volwassen mensen met elkaar op de vuist willen vanwege een zwartgeschminkt fictief figuur, behorend bij de nationale folklore rond de feestdag van een heilige katholieke bisschop uit de vierde eeuw. Resultaat van dit alles: huilende kinderen van wie een feestelijk dagje uit, waar ze lang naar uitkijken, compleet is verpest.

Kunnen we ons nu weer alsjeblieft als beschaafde, volwassen mensen gaan gedragen?

Dat zou erg prettig zijn. Dank u.


[i] https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/13/discussie-gaat-al-lang-niet-meer-over-piet-a3980270

[ii] https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/er-is-een-land-waar-ik-zou-willen-wonen-en-nederland-is-dat-land-niet~b8dc9320/

[iii] https://www.vn.nl/alma-mathijsen-bus-zwarte-piet/

[iv] https://nos.nl/artikel/2310826-ook-kim-kardashian-keert-zich-tegen-zwarte-piet.html

[v] Het zou prettig zijn als de factuur voor die politieinzet werd neergelegd bij degenen die daar de aanleiding voor gevormd hebben en niet bij de belastingbetalers

[vi] https://www.ad.nl/utrecht/utrechtse-anti-piet-activisten-rogier-meijerink-en-michael-van-zeijl-onze-arrestatie-was-feitelijk-een-gijzeling~a9ce110b/

[vii] https://www.trouw.nl/binnenland/apeldoorn-heet-sint-welkom-met-gejuich-en-een-enkele-demonstrant~b1b1bd53/


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
B.Ouwerling
4 jaren geleden

Een goed verhaal en voor mij een goede reden om het abonnement van het tot MSM behorend AD op te zeggen. Met een overgroot aantal voorstanders van Zwarte Piet verwacht ik juiste en neutrale berichtgeving.