Graaipot Dijkhoff

VVD-fractieleider Dijkhoff ligt momenteel onder vuur vanwege ‘een gevalletje wachtgeld’. Naar blijkt heeft de voormalig bewindsman vanwege zijn jaren als staatssecretaris ‘recht’ op wachtgeld en hij beschouwt dat thans als ‘uitgesteld loon’. Dat ‘wachtgeld’ wordt in huize Dijkhoff maandelijks met genoegen opgesnoven naast het puissant inkomen uit het Kamerlidmaatschap en de extra premie voor het fractieleiderschap. 

Klaas Dijkhoff. Afb: Flickr.

De opstelling van Dijkhoff deugt van geen kant. Hij beroept zich weliswaar op een regeling die is aangenomen in de Kamer, maar hij weet dat dit wachtgeld is bedoeld om te wachten, wat hij niet doet, want hij is gewoon actief als Kamerlid. Van Bolkestein kennen we al zijn gesjoemel van destijds, het briefje ‘Beste Els’: dit wachtgeld is kennelijk een vervolgstap van het ‘randjes opzoeken. Het is ronduit schandalig dat een dienstdoend afgevaardigde van de VVD de grondbeginselen van de partij en de moraal in dit land met voeten treedt.

De moraal die Dijkhoff hanteert als het om zijn eigen inkomsten gaat, staat in schril contrast met de lijn die de VVD al decennialang volgt. Nederland is geen land van uitkeringen, maar van hard werken voor je geld. Nu blinken de bezigheden van Kamerleden toch al niet uit in ongebreidelde zucht naar arbeid (meer voor het slaafs volgen van onbekende voorlieden) maar dit slaat natuurlijk alles.

Sinds Rutte aantrad, op instigatie van toenmalig partijvoorzitter Opstelten, is het bergafwaarts gegaan met de VVD. De partij wordt geteisterd door schandalen die telkens één bijzonder kenmerk hebben: graaien. Precies: hoe is Dijkhoff de aangewezen man om een kentering in te zetten?

Aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht, de hoogste rooms-katholieke geestelijke in Nederland, noemde deze VVD’er een ‘kleinzielige hyperindividualist’. Eijk nam het in een interview met de Gelderlander Dijkhoff kwalijk dat hij het geloof zou willen terugdringen tot achter de voordeur. Bovendien zou Dijkhoff, volgens Eijk, op een partijcongres hebben gezegd: “We kunnen de kerken niet verbieden, maar het is goed dat ze ­geleerd hebben een toontje lager te zingen.”

Wat Dijkhoff vooral stoorde bleek de negatieve toon van Eijk: “de afkeer, de bitterheid en de trappen na, zonder zelfreflectie die ik in uw woorden proef.”

Maar nu, hierop terugblikkend, wat is dan de morele autoriteit nog van dit verhaal? Doe dit land een plezier: ga weg. Evenwel zal de geschiedenis desondanks evengoed, hard over u oordelen.

Deze column verscheen eerder op de website van De Nieuwe Zuil.

.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 jaren geleden

” Pecunia non o’let”, geld stinkt niet, en dat is zo doordrongen in deze maatschappij dat alle zeilen worden bijgezet om maar rijk te kunnen zijn.
Normaal heet dat ” super opportunisme” en zeer velen hebben die eigenschap. Dat Klaas Dijkhof ( VVD) gebruikt maakt van een regeling dat daarvoor bestemd is, is de opportunist Dijkhof, niet schuldig aan het graaien van belastinggeld, althans zo lijkt het. Juridisch is het niet aantastbaar; Slechts door een wetswijziging kan het worden teniet gedaan. Het echte graaien blijft dus gewon bestaan.
Het credo van de VVD is Macht en nog eens Macht en de ” pecunia ” zijn veilig gesteld.,
Maar……… mogelijk lijdt Klaas Dijkhof aan ” Incivisme”, **gebrek aan burgerdeugd**, en heeft hij werkelijk lak aan alles en is De Staat der Nederlanden slechts HANDELSWAAR.
Dan kan een aartsbisschop hem wel ” een ‘kleinzielige hyper- individualist’. noemen , maar kennelijk uit het oogpunt van **fatsoen** , moreel besef en het besef dat het “belastinggeld is”.
Als we dan verder denken, dan komen we weer bij de Latijnse uitdrukking, “Pecunia non o’let” : geld stinkt niet.
In feite doet iedereen nu een beroep op het fatsoen van Dijkhof en zijn geweten dat hij nu met belastinggeld, waarvoor andere zich in het zweet hebben gerold, mooie sier maakt omdat hij die macht nu heeft. Dijkhof heeft het nimmer over de opdringerige islamieten en hun ziekmakend geloof dat hij nu als commentaar zegt:” **“We kunnen de kerken niet verbieden, maar het is goed dat ze ­geleerd hebben een toontje lager te zingen.”.**
Dat bewijst nu dat hij gewoon moet weggaan omdat hij partij gekozen heeft en de bevolking de lasten laat betalen van immigratie en de onleefbaarheid stimuleert door nu toe te staan dat moslims via luidsprekers gebed- aankondigend gebrul mogen doen in de openbare ruimte.
Het gehele kabinet Rutte III moet, mijns inziens, zo snel mogelijk zich ” opdoeken.” DIT KABINET IS ONHOUDBAAR GEBLEKEN.
Maar… weet U……. Mr Gudo van Moerkom, oud directeur van de ANWB, zei eens:”** Als het om geld gaat, alle principes VLOEIBAAR worden.** En…… dit statement is de waarheid, en daarmee hebben wij te doen. Dijkhof staat immers ook toe dat zeer veel immigranten gewoon in de bijstand komen: als de bevolking dit nu een bezwaar vindt of niet……… Klaas Dijkhof graait gewoon mee uit de grote pot van de belastinggelden. Pecunia non o’let.