Erdogan, Brussel en ISIS

Hoewel Erdogan de terugtrekking van een vijftigtal Amerikaanse ‘special forces’ zag als het groene licht om zijn genocide op de Koerden voort te zetten, heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper vrijdag nog eens benadrukt dat de USA de Koerden niet in de steek laten door een klein aantal ‘special forces’ elders te baseren.

Trump en Erdogan. Afb: Flickr

Dat terugtrekking der Amerikaanse troepen op langere termijn wel degelijk Trump’s verkiezingsbelofte was en blijft, staat als een paal boven water. Hij kwalificeert de relatie met de Koerden als een verbond op grond van de gemeenschappelijke vijand ISIS. Een ‘mariage de convenience’.

Dat ISIS dankzij de hysterie van Erdogan zich snel zal hergroeperen zal deze dolle hond ‘worst wezen’, integendeel hij dreigt Europa zelfs de sluizen open te zetten als er nog iemand in Europa het waagt hem te kritiseren.

In goed Nederlands moet er geen twijfel bestaan dat hij voor Europa staatsvijand nummer één is, maar de globalisten in Brussel hebben het druk met het verdelen van de baantjes en, gewoontegetrouw, Trump te kritiseren terwijl zij een door hem voorgestelde oplossing in de berechting van de 12.000 Europese ISIS gangsters altijd hebben vermeden. Kortom, jegens de Europese bevolking, die het kind van de rekening gaat worden, zijn zowel de Haagse als de Brusselse politici niets anders dan handlangers van Erdogan.

Esper kritiseerde Turkije’s ‘impulsieve beslissing’ om tot een invasie van Syrië over te gaan omdat de Koerdische partners in de vuurlinie komen, hetgeen de regio verder zal destabiliseren omdat de ISIS gevangenen kunnen ontsnappen. Maar nogmaals, als dat onverhoopt mocht gebeuren hebben de EU landen dat risico willens en wetens genomen en treft de salonsocialisten in Brussel en Den Haag blaam. Dàt is uiteraard de boodschap die het NOS journaal coûte que coûte begraaft!

Generaal Mark Milley sprak samen met Esper en informeerde de pers dat de SDF de ISIS kampen nog steeds bewaakt en dat Amerikaanse troepen nog steeds samenwerken in de anti-ISIS campagne, maar ‘ dat de USA geen wettelijke verantwoordelijkheid draagt voor die gevangenen’. Dat spreekt voor zich! Als Jihadi’s uit Nederland met ISIS hebben meegevochten staat een Haagse staatssecretaris, volgehangen met parelkettinkjes, aan de grens Nederlandse paspoorten uit te delen, maar hebben wij in het afgelopen jaar ook maar één reactie van het roemloze trio Rutte, Blok, Kaag gehoord op Trump’s verzoek om onze eigen gevangenen over te nemen en te berechten?

Uiteraard niet, want zoals in Zweden dat tuig huisvesting en een uitkering of zelfs een baan kreeg aangeboden, weten wij hier op voorhand dat de D’66 rechters het laten aankomen op een nieuw strafrechtelijk fenomeen, het ‘foei gesprek’ terwijl dit tuig elders de doodstraf wacht…

Generaal Milley informeerde dat de Turkse grondtroepen relatief terughoudend zijn, maar dat de aanvallen voornamelijk gevechtsvliegtuigen betrof. Esper maakte duidelijk dat de USA Turkije’s ongecoördineerde acties verwerpt omdat zij de vorderingen in de strijd tegen ISIS op de tocht zetten. Ook uitte hij zijn bezorgdheid dat Amerikaanse troepen geraakt kunnen worden bij de bombardementen en dat hij Turkije aanspoorde om hun acties te staken en gezamenlijk tot een de-escalatie te komen voordat er onherstelbare schade is.

Om de boodschap duidelijk te maken werd het juridische kader voor nieuwe sancties tegen Erdogan alvast voorbereid en Steven Mnuchin, minister van Financiën, kondigde een Executive Order van Trump aan om die sancties op Turkse ‘officials’ toe te passen nu er van alle kanten zoveel kritiek op diens beslissing volgt. De sancties kunnen ingaan ‘met één druk op de knop’.

Trump wil, uiteindelijk, weg uit een regio waar al duizenden jaren Jan en Alleman elkaar naar het leven staan in de context van tribaal geharrewar met nog een flinke scheut religieuze tweespalt.

Op 19 maart 2018 (“Moeten wij het hen maar onderling laten uitvechten?“) had ik al een discussie met een lezer over exact dit standpunt dat Trump al jaren verkondigt. Een mens wordt doodmoe van al die eeuwenlange onderlinge agressie, haat en nijd, Hoeksche en Kabeljouwse twisten in het midden oosten en er verandert niets dankzij de repressieve Islam.

Ik kan mij voorstellen dat Trump er een punt achter wil zetten, reden waarom hij Europa al meer dan een jaar de gelegenheid biedt om zelf het initiatief te nemen, maar van Rutte en de EU horen wij slechts obligate kritiek op Trump, want zij hebben het te druk met het klimaat!


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans
4 jaren geleden

Het ontbreekt het Westen aan ruggengraat. Voor een zak met geld zal Irak bereid zijn deze terroristen te berechten. Overigen geheel terecht omdat de misdaden ook daar zijn gepleegd. Maar de zwakke Westerse politici waren bang dat de tere zieltjes van deze terroristen te zwaar gekwetst zouden worden door lokale rechters. Misselijkmakend, die Westerse “elite”.

Frans
4 jaren geleden
Antwoord aan  Hans

Dat heeft Irak al eens aangeboden, om deze oorlogsmisdadigers in ruil voor een zak met geld te berechten.
Maar waarom zouden wij moeten betalen om de burgers van een ander land (IS) in een ander land (Irak) te laten berechten voor de misdaden die ze in andere landen (Syië /Irak) begaan hebben?
En daarbij ging het dan ook nog eens over een buitensporig grote zak met geld, die totaal niet in verhouding stond tot de aan dit berechten verbonden kosten.
Feitelijk was het gewoon een (chantage)poging van Irak om een flinke zak westers geld los te peuteren.