Topsporter versus prutsers

Kan een verschil tussen sporters niet groter zijn dan het verschil tussen Marianne Vos en Megan Rapinoe? In mijn beleving niet. Het verschil tussen de twee markeert het verschil tussen een ware topsporter en een activiste die haar sport misbruikt om een boodschap de wereld in te sturen.

Marianne Vos. Afb: Wikipedia – Cs-wolves.

De een is een atlete die behalve hoge pieken ook diepe dalen heeft gekend; de ander is er een die pieken kent en diepe dalen voor anderen creëert. De een is een voorbeeld voor de jeugd; de ander is een smet op de vlag van haar sport. De een houdt van haar land, zijn samenleving en zingt het volkslied uit volle borst mee; de ander trapt voor de ogen van de wereld op de vlag van haar land, staat ongeïnteresseerd te kijken bij het spelen van het volkslied en voelt zich heel flink.

Marianne Vos, die echt topsport bedrijft. Ze is meerdere keren wereldkampioen op de weg, de baan en in het veldrijden, Olympisch kampioen op de baan en weg, Europees kampioen op de weg; 25 etappes gewonnen in de Giro Rosa, La Course gewonnen. Deze topsporter is het voorbeeld van een topvrouw, die een eigen mening over haar sport heeft en die ook helder en soepel tijdens interviews en sportprogramma´s uitspreekt. Een vrouw die het niet nodig vindt om ongevraagd haar mening over politieke en sociale misstappen en misstanden luid hoorbaar te geven. Een sportvrouw die verbindt en stimuleert.

Megan Rapinoe, die een sport bedrijft waarvan het niveau het betere amateur niveau niet ontstijgt (ik heb daar inderdaad verstand van); die herhaaldelijk benadrukt dat vrouwen in het voetbal net zoveel moeten krijgen als hun mannelijke collegae (het woord verdienen past niet in deze context) en niet begrijpt dat de verdiensten worden bepaald door aantrekkingskracht voor publiek en commercie en dientengevolge de revenuen die de sport genereert (de WK 2018 in Rusland genereerde meer dan € 5 miljard; de FIFA schat dat de vierjarige WK cyclus 2019-2022 niet meer dan €100 miljoen in het laatje zal brengen); die haar president herhaaldelijk de verschrikkelijkste ziektes toewenst. Een sportvrouw die irriteert en verdeelt.

Megan Rapinoe irriteert zodanig dat een aantal sportjournalisten haar na de uitspattingen in New York uittekenen als arrogant, dwaas en een lamstraal. Het is niet moeilijk om vast te stellen waarom die journalisten haar arrogant vinden, je hoeft alleen maar naar de beelden te kijken waarop ze zich presenteert als onderdeel van het US Soccer Team en de ontvangst in New York. Een dwaas, omdat ze ervan overtuigd is dat de Amerikaanse samenleving geïnteresseerd is in haar (on)belangrijke boodschap. Ze voegt zich met die instelling bij de rijke Hollywood verdwaalden en deugmiljardairs, die onder het motto “ik ben bekend resp. ik heb veel geld” van mening zijn dat de Amerikaanse burger zijn en haar leven moet invullen volgens hun wereldvisie. Dat soort mensen denkt dat het uitblinken ergens in ook betekent dat ze de oplossing hebben voor alle wereldproblemen. Dat ze plotseling de wijsheid in pacht hebben. Dat maakt hen en ook Rapinoe een dwaas. Een lamstraal? Hoe noem je een persoon die zich uitdrukt zoals Rapinoe dat bij herhaling met een arrogante trek op het gezicht doet. Hoe noem je een persoon die tientallen miljoenen mensen – de president inbegrepen – als racist bestempelt omdat hun verkiezingskeuze afwijkt van de hare en zich bedient van racistische kanttekeningen? Ook bij gebeurtenissen waar kinderen in opperste verwarring haar aangapen? Ze trekt vervolgens tegen de zin van een aantal leden van het US Soccer team mee, in haar ongecontroleerde geschreeuw op de kansel (het zegt overigens veel over de verhoudingen in het team). In het Engels noemen ze dat een lowlife.

Bekende personen die sportprestaties misbruiken voor hun politieke boodschap verdienen niet het respect dat zij overigens anderen menen te moeten ontzeggen. Sporticonen als Marianne Vos verdienen en krijgen het respect van de samenleving, omdat zij het voorbeeld zijn waar de jeugd zich aan spiegelt en optrekt. Zij dragen datgene uit wat men van stopsporters verwacht: stimuleren en verbinden. Onderdeel zijn van de LBGT gemeenschap is in feite de enige overeenkomst die beide genoemde sporters hebben. De een doet met klasse en waardigheid; de ander met agressiviteit en grofheid.

Marianne Vos en Megan Rapinoe, een groter verschil tussen twee sporters is volgens mij niet te vinden en markeert het verschil tussen topsporter en prutser.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties