Timmermans met troostprijs aan de haal

Dat Nederland niet de voorzitter van de Europese Commissie levert en ook niet de voorzitter van de Europese Raad, is jammer voor ons land. In één van beide functies kan, indien ingevuld door een Nederlandse politicus, oneindig veel meer voor ons land worden bereikt dan een Minister van BZ of Staatssecretaris voor Buitenlandse handel (en ontwikkelingssamenwerking) ooit zouden kunnen bereiken. Vanuit die optiek is de gunning aan Duitsland en België een tegenvaller. Timmermans moet genoegen nemen met een troostprijs.

Frans Timmermans. Afb: Flickr.

Gegadigde Timmermans (PvdA in Nederland en ‘Party of European Socialists’ in Europa) bezorgde zijn partij bij de laatste Europese verkiezingen een groot succes – zes Nederlandse zetels – en kreeg zelf bijna 840 duizend voorkeurstemmen. Timmermans trok de lijst als Spitzenkandidat van de PES op Europees niveau, de gegadigde voor de Europese sociaal-democraten om huidig Commissievoorzitter Juncker (Luxemburg) op te volgen. Hij hoopte dat ook te doen, wat reden was om uiteindelijk niet naar het Europees Parlement te vertrekken. Timmermans gokte verkeerd en zal nu getroost worden met een andere ‘Spitzen-functie’, namelijk als Verschrikkelijk Belangrijke Vicevoorzitter.

Voor de belangrijkste functie van Voorzitter van de Europese Commissie werd de Duitse Ursula von der Leyen, bewindsvrouwe voor Bundeswehr, Luftwaffe en Marine sinds 2013, voorgesteld door de Europese Raad na nachtelijke onderhandelingen (die niet werden genotuleerd). Dit plotselinge konijn uit de hoge hoed is in zoverre interessant, dat nu zelfs de grootste adepten van een ‘ever closer Union’ zullen moeten erkennen dat het met de democratie in het Europese project bepaald niet best is gesteld. Daarnaast en vooral is Von der Leyen zo onbetrouwbaar en onkundig als de neten; kennelijk een belangrijke vaardigheid voor het vervullen van deze functie. Von der Leyen is afgestudeerd als arts, maar op bijna de helft van de pagina’s van haar proefschrift werd plagiaat ontdekt. Als Duitse Minister van Defensie loopt ze ook mank van de blunders, want het Duitse beroepsleger heeft grote problemen, veel materiaal is verouderd en de meeste Eurofighters en Tiger-helikopters, tanks, fregatten en onderzeeërs zijn niet inzetbaar. Von der Leyen vertrouwde op haar omstreden staatssecretaris Katrin Suder, die overkwam van McKinsey. Suder gunde haar ex-collega’s buitengewoon lucratieve contracten als adviseur van het ministerie. Het liep uit op een groot schandaal en een schadepost van 200 miljoen euro. Voorstander van een ‘Europees Leger’ Von der Leyen laat dus een enorme puinhoop achter in Duitsland en wanneer haar prestaties uit het verleden enige garantie bieden voor de toekomst van een vrij Europa, dan ziet het er voor ons helemaal niet zo best uit eigenlijk. Bovendien wordt met haar aanstelling de invloed van Duitsland in Europa nog groter, hetgeen slechts de minimale voorwaarde is om de rest van Europa in de gordijnen te jagen.

De kandidaat-Commissievoorzitter moet overigens nog de goedkeuring krijgen van het Europees Parlement, die zoals gebruikelijk met veel applaus zal instemmen, want daarvoor is dat parlement immers in het leven is geroepen. Die ‘stemming’ staat gepland op 16 juli aanstaande.

Een woordvoerder van de Hongaarse premier Viktor Orban liet na afloop van de onderhandelingen weten dat de Visegradlanden opnieuw hun groeiende invloed in de richting van de EU hebben aangetoond. “Na Weber hebben de premiers van V4 ook Timmermans laten struikelen”. Daarmee is meteen duidelijk dat ‘ras-diplomaat’ Timmermans bij de Visegradlanden compleet verkeerd lag, vermoedelijk vanwege zijn kritiek op de ‘ondermijning van de rechtsstaat’ die hij bij de Oost-Europese leiders vermoedt. Gelet op de situatie in ons eigen Nederland, waar de niet-gekozen maar benoemde leden van de Raad van State de hoogste rechtsprekende instantie vormen, ook bepaald geen handige zet. Wel de splinter bij een ander zien, maar niet de enorme balk in eigen oog.

Het ‘Europese project’ zoals de EU graag wordt genoemd door adepten van een verenigd Europa, heeft zich opnieuw ontmaskerd als een ondemocratisch instituut die slechts bedoeld lijkt te zijn om de lange termijn perspectieven van min of meer gesjeesde politici veilig te stellen. Tot dat echelon lijkt nu ook Frans Timmermans te zijn toegetreden. In alle eerlijkheid zullen we ook moeten erkennen dat Timmermans een soort van minimalistisch keizertje zonder kleren werd nadat hij partijleider Job Cohen een mes in de rug stak, nog groter dan het zwaard van Grutte Pier. Timmermans werd wereldwijd geprezen om zijn ‘emotionele toespraak’ tijdens een spoeddebat van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties naar aanleiding van het drama rond vlucht 17, die in het oosten van Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Achteraf kwam echter naar voren dat Timmermans naar alle waarschijnlijkheid zich in zijn briljante toneelspel daar onzorgvuldig uitliet over de plaatselijke bevolking m.b.t. het bergen van de lichamen van de slachtoffers. Dit heeft Timmermans ook zelf in een brief aan de Tweede Kamer toegegeven. Daarna blunderde Timmermans mogelijk nog opzichtiger, toen hij door presentator Pauw op het onderwerp werd ondervraagd en als een krankzinnige begon te stamelen over de zuurstofmaskers in het neergeschoten vliegtuig.

Enfin: de Europese banen zijn weer verdeeld en daarmee ook de miljarden die wij als natie bijdragen aan dit tot mislukken gedoemde project. Vanavond spelen de onverschrokken dames van het Nederlandse dames-elftal overigens een wedstrijd in de halve finale van het Wereldkampioenschap tegen Zweden. Een vertoon van nationalisme, patriottisme, vaderlandsliefde en alle titels die daarbij horen, zoals chauvinisme, hetgeen de volop aanwezige Nederlanders op de tribune met hartstocht duidelijk zullen maken. Veel wijkt het niet af van een ordinair ‘songfestival’ of de Tour de France: “als er maar een kandidaat uit eigen land wint”.

Dat zijn boreale gedachten en die mogen nu nog niet, dat komt straks wel weer goed. Als we geluk hebben vanavond al.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wim
4 jaren geleden

Timmermans: “Wel de splinter bij een ander zien, maar niet de enorme balk in eigen oog.” Hoe waar en passend bij deze ras opportunist! Daarom lijkt het mij ook de overtreffende trap van wensdenken om te veronderstellen dat met Timmermans “oneindig veel meer voor ons land kan worden bereikt dan een Minister van BZ of Staatssecretaris voor Buitenlandse handel (en ontwikkelingssamenwerking) ooit zouden kunnen bereiken.”
Bovendien denkt deze man zo Europees – en etaleert dat graag – dat hij om elke schijn van verdenking van het bezit van nationale gevoelens te vermijden, eerder Nederland zou benadelen dan bevoordelen.