Censuur in de VS en Europa

De censuur op social media neemt zienderogen toe en zelfs aanhangers van de Amerikaanse president dreigen gecensureerd te worden. VS-president Trump trekt ertegen ten strijde en heeft zelfs internetactivisten bij zich uitgenodigd in het Witte Huis.

Afb: Wikipedia.

Het is tot dusver nog niet voorgekomen dat het gros van de Amerikaanse mainstream media vanaf de verkiezingscampagne tot en met de ambtsperiode een president van de Verenigde Staten van Amerika massaal aanvalt en constant onder vuur neemt. Nog nooit waren journalisten in de geschreven pers en op de tv-zenders zo eensgezind om tegen een president tekeer te gaan en ook nog eens met unfaire middelen te handelen.

Het is daarom geen wonder dat Donald Trump zich weert en het gaat niet alleen om hemzelf; het gaat ook om zijn aanhangers. Geen enkele politieke mening wordt op internet door YouTube, Google, Facebook, Twitter en vergelijkbare media meer en vaker gecensureerd dan die van de Trump-aanhangers en Republikeinen, van de christenen en conservatieven, van de “Pro-Life-beweging” of van patriotten. Ze hoeven alleen maar het woord “gezin” op te schrijven of in de mond te nemen om als “rechts-extremen” weggezet te worden.

Daar wil het Witte Huis nu iets tegen doen. Trump heeft meerdere campagnes ter bescherming van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van spreken aangekondigd. Inmiddels heeft hij internetactivisten bij zich in het Witte Huis uitgenodigd om een signaal af te geven van solidariteit met de conservatieve YouTubers en andere internetactivisten.

De mainstream-media reageerden zoals verwacht en maakten dit belachelijk. In het Duitse blad ‘Welt’ is er zelfs sprake van dat Trump ‘rechtse internettrollen’ zou complimenteren, die ‘haat verspreiden’. Daar hebben we het weer: oppositionele meningen worden zwartgemaakt als ‘hatespeech’, zelfs wanneer het Witte Huis hen uitnodigt. En als Trump deze censuur bekritiseerd, wordt hij er van beschuldigd op te roepen ‘tot de strijd tegen de sociale media’.

Ook in Europa wordt elk kritisch geluid tegen de heersende elites voortdurend onderdrukt door tech-giganten als Facebook, Twitter en Google. De boetes die de Europese Commissie in het vooruitzicht heeft gesteld, wanneer op die media berichten zichtbaar zijn die het Europese beleid kritisch tegen het licht houden, zijn immens en lopen in zonodig in de miljarden. Klaarblijkelijk is die bedreiging door statelijke actoren dus effectief.

De laatste keer dat zoiets voorkwam op het Europese continent, was de periode waarin de Nazi’s de lakens uitdeelden. Daar begint het gedrag van EU en verschillende regeringen op ons continent wel erg veel te lijken…


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marcel
4 jaren geleden

Google, Facebook, Twitter. Ze zijn privaat maar ook zo groot dat je vrijwel van openbare ruimte / publieke ruimte kunt spreken. Je kunt nauwelijks zonder. Daarom is wetgeving nodig die censuur tegen gaat.

Censuur komt in Europa ook van overheden. In Duitsland hangt social media enorme boetes boven het hoofd als die niet snel genoeg meningen weghalen die niet zouden mogen. Waardoor die uit voorzorg veel te veel weghalen (ook wat niet in strijd is met de dubieuze Duitse wet) zonder dat een rechter er over oordeelt. En ook de EU(SSR) wil vergaande censuur (nog een reden om uit de EU te gaan).
In het VK worden mensen opgepakt die op internet feiten zeggen dat er biologisch maar 2 geslachten (geen grap). Nu.nl censureert opvattingen m.b.t. het klimaat.
Maar extreem links mag wel gewoon alles verkondigen, incl. haat naar politici. Een extremistische groep als Antifa wordt niets in de weg gelegd.

Om de vrijheid van meningsuiting te beschermen zou je die Duitse wet om moeten draaien. Maak een wet die stelt dat de vrijheid van meningsuiting op internet NIET mag worden beperkt tenzij het in strijd is met de wet.
Dus enorme boetes als social media berichten, video’s e.d. weghaalt (of op andere wijze minder toegankelijk maakt) terwijl het NIET in strijd met de wet is.
Dus als een Google of Facebook iets verwijderd terwijl dit niet in strijd is met de wet enorme boetes opleggen.
Verder moet het makkelijker worden om bezwaar aan te tekenen en contact op te nemen. Nu is het vrijwel onmogelijk om met iemand in contact te komen als een bericht van je (onterecht) is gecensureerd.

Maar het gaat nog verder. Google manipuleert ook via zoekopdrachten en aanbevelingen. Met als doet: dat er niemand meer als Trump (dus rechts van het midden) kan worden verkozen.
https://www.youtube.com/watch?v=6O1FmzX16wU

Google had de vorige presidentsverkiezingen ook al een actie voor Clinton opgezet. Dat was vermomd om latino’s meer te laten stemmen, met het achterliggende idee dat die vooral democraten zouden stemmen. Maar over de inmenging van de radicaal linkse tech bedrijven in de verkiezingen is de media stil. Terwijl er wel aandacht was voor de complottheoriën van Trump mb.t. Rusland. Allemaal leugens zo bleek uit het Mueller onderzoek. Maar laat ze hier ook eens in duiken.

r dunki
4 jaren geleden

Facebook ‘onderhandelt’ nu met de US-overheid over een schikking van 5 miljard Dollar, maar vergeet niet dat de jaaromzet van Facebook Vijf en Vijftig Miljard Dollar is…
Zolang de achterbakse aandeelhouders/managers niet zèlf keihard worden aangepakt – zoals Trump de ayatollahs scheert – doet dit hen lang niet genoeg pijn.